Pecanje na novim vodama

Postavio Pedja Pašćan 22/01/2018 0 Komentara Destinacije / Vode,

Hvatao sam šarane na preko 200 voda širom sveta i veoma dobro znam koliki izazov može biti pecanje na novom i neisprobanom mestu. Ako znate malo o novoj vodi, to može biti prilično obeshrabrujuće.

Poslednjih osamnaest godina sam istraživao nove vode za Carpworld (eng. Svet šarana), britanski šaranski časopis, i tokom tog vremena sam posetio neke od najmanjih kao i neke od najvećih revira. Putovanja su me vodila na reke, kanale, rezervoare, u stvari na svaku vodu u kojoj plivaju šarani. Ako sam za sve to vreme nešto naučio, to je da šarandžija mora da bude veoma prilagodljiv i svestran ako želi da uspe na oba kraja spektra. Nema svrhe da idete na nepoznatu vodu sa unapred razrađenom idejom o tome kako ćete pecati na njoj. Svaka od njih ima neku svoju posebnost, bilo da je to vrsta hrane koju šarani preferiraju, mesta na kojima se hrane, vreme kada to rade ili taktika kojoj neće odoleti.

U osnovi, svaka voda je različita, i što više pecate ovo sve više postaje očito, ne mislim samo na mesta na kojima se riba najviše skuplja. U svom umu držim gomilu informacija ali veoma sam retko nailazio na dve vode koje su u velikoj meri slične jedna drugoj. Naravno, setim se ponekad da je neko putovanje nalik na neko drugo, ali što podrobnije analiziram ceo događaj, javljaju se stvari koje su jedinstvene samo tom putovanju. To su te sitnice koje moramo identifi kovati ako želimo brže do uspeha.

 

Informacije iz prve ruke

 

Znam da ovo može zvučati očigledno, ali ne mogu vam objasniti koliko su bitne informacije o reviru iz prve ruke. Samo neuki ne uzimaju u obzir iskustva drugih. Kada sam odlučio da posetim Maroko u novembru 2006. godine, znao sam da niko od Britanaca nije pecao tamo. Nekoliko mojih prijatelja iz Belgije jeste, kao i nekoliko holandskih. Kako je let iz Ujedinjenog kraljevstva do Maroka dovoljno naporan, nekoliko meseci pre puta proveo sam sate i sate telefonirajući ljudima koji su tamo pecali. Gde ste pecali? U koje vreme ste prihranjivali? Koje mamce i kakvu opremu ste koristili? Itd., itd... Možda najbitnija stvar koju sam otkrio je da su svi koji su nešto upecali, to ostvarili na različitim dubinama. Tokom četiri dana u Maroku, Steve Briggs i ja smo uhvatili skoro 90 riba dok su se ostali prilično mučili. Mi smo svoje istraživanje unapred obavili, prilagodili pristup, pecali štapovima razbacanim na više mesta, na različitim dubinama. Otkrili smo potom da riba uzima samo na dubini od 12m. Kako je pohod trajao nedelju dana, dubina na kojoj riba peca se menjala. Moja poenta je da ono što funkcioniše danas, ne mora i sutra. Saslušajte sve savete i informacije koje vam drugi daju ali se nikad u potpunosti nemojte osloniti samo na njih. Uložite napor i sami sastavite celokupnu sliku o najboljem mestu i taktici, pošto postoji više dobrih mesta ali morate izabrati samo jedno.

 

Veštine na vodi

 

Ako ste tip ribolovca koji ima istraživačkog duha, a siguran sam da takvih ima mnogo, morate znati da se na novoj vodi mogu dogoditi neplanirane situacije. Trebalo bi mi mnogo prostora za izlaganje koje su sve veštine tada potrebne, no pokušaću da izdvojim par koje će vam najviše pomoći.

Pecao sam na vodama na kojima vetar ima veoma velik uticaj na mesta gde se šaran nalazi, kao i na mnogim gde vetar nije imao apsolutno nikakav uticaj na to. Što je površina vode veća, vetar ima jači uticaj. Ako na novoj vodi duva jak vetar (a jezero je veće od 5 hektara), uvek ću se prvo posvetiti uticaju vetra, i to bez obzira na godišnje doba. Takođe smatram da sunce i njegovo zagrevanje vode igraju veliku ulogu. Uvek beležim gde ono izlazi i zalazi, kao i karakteristike mesta koje tokom dana dobijaju najviše sunčevih zraka. Ovo je posebno značajno tokom proleća kada šaran dolazi u pliće, toplije delove. Takođe, ovo može biti korisno tokom toplih zimskih dana koji stimulišu šarana da poseti područja za koja zna da su prijatna i udobna.

Pored vetra, nešto na šta obraćam možda najviše pažnje su očigledne karakteristike nove vode. Pogotovo volim da istražujem potopljena stabla i panjeve, jer znam da šarani u svim vodama vole da se osećaju sigurno. Ovo je prirodni instinkt i područja poput potopljenog drveća, kuća ili tihih pozicija prekrivenih rastinjem su odlična mesta za pecanje. Isto važi i za spotove obrasle trskom ili lokvanjima, ukratko - sva mesta koja nude zaklon od predatora. Ako toga nema, obratite pažnju na dno tj. na različite dubine revira. Šaran koristi duboke delove zbog komfora, nalaženja hrane ili čak zaštite. Šljunkovita udubljenja u uglovima jezera zahtevaju punu pažnju, i to su obično mesta na koja prvo zabacim po dolasku na novu vodu. U Ujedinjenom Kraljevstvu postoji izreka koja glasi „Nikad ne stavljajte sva jaja u istu korpu“, što bi u prenesenom pecaroškom značenju glasilo: nikad se ne oslanjajte samo na jedan metod ili jednu oblast. Ako po dolasku na jezero već ne znate ništa, onda se potrudite da sami izvučete informacije iz okoline i povećate šanse za dobar ulov.

 

Oprema i mamci

 

Odabirom prigodne opreme i mamaca takođe povećavate šanse u svoju korist. Bez obzira na obim priprema za eksploataciju novog mesta, uvek je dobro imati višestruki izbor. Jednom sam otputovao u Severnu Ameriku da pecam na reci St. Lawrence. Od strane nekog ko je tamo malo pre toga pecao bilo mi je rečeno da se šaran hvata samo na kukuruz. Srećom, poneo sam i druge mamce. Kad sam stigao, kukuruz nije davao nikakve rezultate. Otkrio sam razlog: tokom leta svi su ga koristili pa je šaran počeo da ga izbegava. Postoji mnogo sličnih primera, i zato me nikad nećete videti da na novu vodu odlazim bez raznovrsnih mamaca i opreme. Pored bojli, nosim i partikle, pelete, tečnosti i mlevene mamce.

Ako bih ipak morao da biram najbolji i najpouzdaniji mamac, bio bi to kukuruz. Posle toga, glasam za tigrove oraščiće a zatim za Solar-ove BYT boile. Ne moram da objašnjavam privlačnost kukuruza i tigrovih oraščića, jer oba sadrže osobenu aromu i kvalitetnu teksturu (mislim da šarani vole hrskave oraščiće). Što se tiče BYT boili, one su sjajne. Njima sam na novim vodama ulovio nebrojeno mnogo šarana. To je jedan od proizvoda o kojima se nema mnogo reći, sem da love odmah. Boile o kojima takođe imam visoko mišljenje su Solarove Club Mix i Top Banana. Club Mix je moćan mamac a Top Bananu krasi visoka uočljivost, što je presudno u mutnim vodama. Uvek nosim velik izbor mamaca za udice, uključujući one za dno, plutajuće (pop up-ove), kao i lebdeće i tonuće. Tu su i pseći biskviti, za slučaj da naletim na ribe koje krstare pri površini. Najbolji savet koji vam mogu dati je da se pripremite za sve mogućnosti. Stoga ne nosite velike količine jednog već razumne količine različitih mamaca. Isto se može reći i za opremu. Dobro proberite sitan pomoćni pribor. Praktikujem princip mala udica-mali šaran, i obrnuto. Omiljena veličina udice mi je šestica, jer hvata male, srednje i velike šarane. Ovime sam hvatao primerke od 25kg. Omiljene su mi Solarove X Wide Gape, jer su veoma snažne.

Sve je u samopouzdanju i sigurnosti u ono što radite. Prilično je teško sedeti na novom mestu čekajući šarana i neprestano se pitati da li je sve u redu. Ne morate poslušati moje savete, dovoljno je da preuzmete inicijativu i koristite ono za šta verujete da će doneti ploda.

 

Taktika

 

Za kraj reći ću par stvari o količinama mamaca koje treba koristiti. Krenite polako, sa malim količinama a kasnije ih postepeno povećavajte. Nemojte koristiti previše mamaca, pogotovo ako pecate „na slepo“. Kasnije uvek možete dodati još ali nikad ne možete smanjiti količinu kojom ste već prihranili. Na novoj vodi odličan izbor za prvo prihranjivanje su kukuruz ili konoplja. Deverika i linjak će se odmah baciti na ovo, što znači da će trebati više kukuruza i konoplje nego boili.

Po dolasku, prihranjujem više različitih mesta, osam kada koristim četiri štapa ili šest kada koristim tri. U zavisnosti od toga koliko dana izlet traje, prihraniću ta mesta da privučem pažnju šarana koji se mogu nalaziti u blizini. Posle toga menjam mesta svakom štapu, dajući mu po nekoliko sati na jednom prihranjenom mestu a zatim na drugom. Ostavljam montaže na jednom mestu 12 sati, znajući da ću za to vreme dobiti neku indikaciju trenutnog stanja. Često, to je samo trzaj ili dva (ponekad se šarani ne hrane mnogo a ovo će vam reći da li ste na pravom mestu ili ne). Možete menjati mamce na svakom mestu, čisto da vidite koji gde radi, što je uvek i najbolje činiti.

Najbolji način da vam opišem koju taktiku koristim pri dolasku na novo jezero je da vam kažem kako uvek pecam jednog po jednog šarana. Nikada ne idite sa ciljem da ispraznite celo jezero, jer se to neće dogoditi. Uvek razmišljam kako da šanse stavim na svoju stranu, smanjujući broj opcija. Ako to znači da treba da postavljam male, lukavo smišljene zamke duž ruta kojima šarani patroliraju, to ću i učiniti. Isto tako, ako treba da razbacam mnogo malih semenki konoplje po čitavom mestu kako bih naterao šarana da traga za još hrane, to ću i učiniti. Takođe, uvek sam spreman da u momentu promenim poziciju ako primetim da se šaran negde hrani, jer je to najbitniji pokazatelj kojeg možete dobiti o vodi o kojoj znate malo ili ništa.

Ukratko, poruka je: razmišljajte o pecanju i bićete uspešni. Sedite i čekajte da se nešto dogodi, oslanjajući se i na sreću. Svaki uspešan pecaroš će vam reći da se, s vremena na vreme, sreća svakome mora bar malo osmehnuti.

Uživajte!

 

Autor teksta: Simon Crow
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 23, Februar 2011

Tagovi: ribolov saran maroko

Ostavite komentar