Osnovni sistemi za silikonske varalice

Postavio sportski ribolov 19/10/2016 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Od kada su se silikonske varalice pojavile kod nas, mnogi ribolovci su pokušali da pronađu sistem kako ih efikasno postaviti na udicu. Od bezbroj ideja i pokušaja samo neki sistemi su ostali do danas...

U savremenom ribolovu, ribolovci nikad ne znaju šta ih čeka, na kakvom će se mestu naći i u kakvim uslovima će pecati. Svi oni imaju za cilj samo jedno, upecati-slikati-pustiti ribu, a sve to zavisi od njihove sposobnosti za prilagođavanje na vodi u datim uslovima. Po mom mišljenju nijedna druga varalica osim silikonske neomogućava varaličarenje na raznim vrstama voda, tokom cele godine, i uz to da natera na atak sve vrste grabljivih riba. Ako ovome dodamo da su još i jeftine, da se brzo i lako montiraju na udicu, onda je to rešenje za koje ne treba postavljati pitanja. Za pecanje sa silikonskim varalicama potrebno je poznavati određene sisteme i među njima naći onaj pravi koji je efikasan i lovan u datom trenutku na određenom mestu.

 

Sistem sa olovnom glavom

Najpoznatiji sistem za postavljanje silikonske varalice na udicu je sistem sa olovnom glavom (Slika 1). Udica sa olovnom glavom savršeno odgovara svim mestima gde je dubina velika i pokazala se jako lovna za smuđa. Smuđ svoj „obrok“ obično napada odnazad, zato se ne preporučuje da silikonska varalica bude predugačka, od 8 - 10cm. Ali, vrat udice bi zato trebao da bude malo duži, 5-6 cm, kako bi kraj udice izašao na zadnjem delu varalice. Vođenje varalice se sastoji iz nepravilnih trzaja, a varalica se konstantno kreće u uspravnom planu.

 

Sistem sa „olovnim sankama”

Služi za pretraživanje terena sa izrazito čistim dnom, prekrivenim šljunkom i peskom (Slika 2). Udica na ovom sistemu ima oblik stope, koja pod uglom od 45° bukvalno klizi po dnu, te otuda olovnu glavu i porede sa sankama. Svakim povlačenjem i spuštanjem varalice na dno mi podižemo oblak sitnih čestica peska, time imitiramo hranjenje riba. Poznato je da mala ribica u potrazi za hranom posebno iritira smuđa da je napadne. Jedina mana kod ove varalice je što ne podnosi prepreke u vodi.

 

Protivtravni sistem

Upravo zbog raznih prepreka u vodi postoje sistemi protiv njih. Jedan od poznatijih sistema protiv prepreka je protivtravni ili TEKSAŠKI SISTEM (Slika 3). Sam naziv teksaški nam daje odgovor gde je napravljen i prvi put korišten. Sistem je namenjen za varaličarenje u plitkim vodama sa bogatim podvodnim rastinjem. Lov ovim sistemom je uspešan u proleće i leto. U proleće se štuka nakon mresta zadržava u plićacima prekrivenim travom i intezivno se hrani jer je iscrpljena posle mresta. Na leto je jako pogodan za lov basa koji je tik ispod lokvanja, a nije isključen i napad štuke. Olovo je u obliku olovice. Smešteno je ispod same varalice, što omogućava da, kada god prekinemo sa vođenjem varalice, tone njišući se kao suvi list. Vrh udice je zaboden u telo varalice, čime je sprečeno kačenje iste, ali zbog toga što je udica u samom telu varalice, kontra pri napadu grabljivice mora da bude jaka i odmerena kako bi se udica dovoljno jako zabila u usta grabljivice. Za vreme vođenja varalice štap mora biti u ravnom položaju.

 

Sistem sa metlicom

Pošto smo probleme dubinskog pecanja, pecanja po čistom dnu i pecanja na vodama prekrivenim travom i lokvanjima rešili, na red nam dolaze nepristupačni tereni granje, panjevi, podvodni krš. Za tu priliku rešenje pronalazimo u sistemu sa metlicom i widles sistemu. Oba sistema su gotovo identična, samo im je razlika u jezičku koji štiti vrh udice od kačenja za prepreke (Slika 4). Na s i - stemu sa metlicom jezičak je od čvrstih plastičnih niti nalik na metlicu, dok je kod widles sistema jezičak od čelične žice. Kod ovih sistema morate obratiti pažnju na kontriranje, jer svaki udarac varalice o prepreku podseća na napad ribe, zato sa ovim sistemom morate varaličariti polako, to jest brzina namotavanja mora biti spora kako bi se prepoznao pravi napad. Rano ili kasno kontriranje je promašaj.

 

Pošto smo se upoznali sa ovim sistemima i kad smo rešili problem dubine, peska, trave, panjeva..., na red je došlo da svu tu upecanu ribu slikamo i lagano vratimo tamo gde pripada.

Sačuvajmo ekosistem, floru, faunu, vratiće nam mnogo više. BISTRO!

 

Autor teksta: Zoran Vunjak
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 7, oktobar 2009

Tagovi: varalicarenje

Ostavite komentar