Oprema sa grančicama koja sve menja

Postavio Pedja Pašćan 19/04/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

U poslednje vreme, najbitnija stvar koju morate učiniti kada ste u lovu na šarane, je da kamuflirate vašu opremu. To se može postići i olabavljivanjem najlona ili korišćenjem manjih udica, jer ih čini manje primetnim. Što se najlona tiče, moj izbor su uvek oni fl uorokarbonski poput Korda Kontour-a. Takva taktika će se sigurno isplatiti i doprineti povećanju broja upecanih riba. Ali čak i najbolje kamufl irana oprema nekad nije dovoljna, i to je razlog zbog kojeg ja uvek tražim modifi kacije u prezentaciji. Tokom jednog osmatranja sa broda, pomoću akvaskopa sam imao odličan pregled dna jezera. Voda je bila veoma bistra i prozirnost je bila do oko 7m dubine. Video sam da ima dosta trave, granja i lišća. Na nekim jezerima, koja su pod pritiskom već više od 20 godina, šarani su potpuno promenili svoje ponašanje, kako bi smanjili izglede da budu upecani. To su veoma stidljive ribe koje su naučile kako da izađu na kraj sa gomilom raznih pecaroških taktika i sistema. Kada primete Vas ili vaš najlon, potpuno se pomere u tiše i bezbednije delove revira gde pecanje nije dozvoljeno.

Pre nekoliko godina sam počeo, na određenim mestima, da ostavljam stare, opremljene štapove (bez udica!) po nekoliko nedelja da stoje, bez pecanja! Tokom tog vremena, ribe su se navikle na moju opremu, jer su videle da im ne preti opasnost! Ova taktika, zajedno sa prihranjivanjem, se pokazala kao fenomenalna i dala je odlične rezultate.

Ali jednog dana sam pomislio da se učinak može još više popraviti i pitao se „zašto ne učiniti potpuno suprotno“?

IZIMITIRANO I KAMUFLIRANO

 

Činjenica koju sam naučio tokom posmatranja nekih čistih voda u blizini moje kuće je da ništa u prirodi, a pogotovo ne na dnu revira, nije savršeno ravno. Na primer sve to granje raznih oblika koje kamufl irano leži u vodi. Ribe su naučile na njih i one ne bude osećaj opasnosti u njima. Pomislio sam kako bi, ne samo kamufl iranje opreme, već i imitacija prirodnih stvari iz njihove okoline, dala odlične rezultate. Počeo sam da imitiram te prirodne stvari na mom najlonu i opremi. Posmatranja koja sam vršio su me uvek terala da razmišljam o svom načinu pecanja i prezentaciji pribora. Tokom gledanja Korda-inih podvodnih snimaka na osnovu svog iskustva i svojih posmatranja, odlučio sam da probam nešto drugačije.

BRZA PROMENA PONAŠANJA

 

Kada gledate šarana kako se hrani možete primetiti da on veoma brzo usisava hranu u svoja usta, i isto tako brzo izbacuje sve ono za šta ustanovi da nije hrana. Nekada veoma brzo osete metalnu udicu i ispljunu je pre nego što se ona zakači. To se veoma često događa na revirima koji su pod pritiskom, gde ribe sa lakoćom postaju vrsni detektori. Jednog dana sam odlučio da promenim izgled udice, kako bi šaranu trebalo malo više vremena da je raspozna, i da do tad već bude uhvaćen. Držim da šaran ispljune standardnu opremu mnogo češće nego što mi to mislimo.

Jednog dana sam počeo da prekrivam svoju udicu tako da izgleda kao mala grančica i očekivao sam da to izazove brzu promenu ribljeg ponašanja. Mislim da je najbolje rešenje da se napravi mala rupa na oku udice. Zajedno sa dlakom na pregibu udice to je prava stvar! Pokazalo se da će ovo postati jedna od mojih omiljenih tehnika vezanih za pribor.

Oprema sa grančicama koja sve menja...

 

Autor teksta: Etienne Gebel 
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 26, Maj 2011

Ostavite komentar