Oktobar - mjesec velikih mrena

Postavio sportski ribolov 22/09/2014 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

Kad dođe oktobar, meni se nekako od sreće pripjeva. S prvim jutarnjim mrazevima i gustim maglama što režu do kosti, obale prijatno opuste i, odjednom, srećete samo poznata i sebi slična bića.

Doista, ima li išta ljepše od prve jutarnje kafe na vlažnom oktobarskom kamenu, u tišini, koju remeti samo prasak krupne mrene negdje tamo iz dna vira. Ima: Kad sunce napokon, između dva biča magle, povuče svoju rumenu hipotenuzu i za tren osvijetli zategnuti preljev, i u njemu pravilan kružić na vodi – izdajnički znak rane aktivnosti lipljena.

U oktobru sva riba odlično radi, i treba biti zaista jak karakter, pa se opredijeliti samo za lov jedne vrste. Moja preporuka svim kolegama sa voda mrenskog regiona je da ovaj mjesec posvete lovu krupnih mrena. Oktobar je predvorje zime, i ko sada ne iskoristi svoju šansu, teško da će imati mogućnost za popravni u hladnim mjesecima koji slijede.

HIDRO – METEREOLOŠKI USLOVI I IZBOR LOKACIJE

Osnovni preduslov za uspješan lov oktobarske mrene jeste stabilno vrijeme, nizak vodostaj i bistra voda. Desi li se suprotno, pa u oktobru imamo hladno vrijeme, kiše i povišeni vodostaj, pametnije je loviti škobalja, koji masovno prilazi obali i halapljivo uzima mamac.

Oktobar daje poslednju i ujedno najveću šansu za ulov velikih mrena. Sve mrene od preko dva kilograma, koje su ljeti zaposjedale duboke i snažne brzake i bile gotovo neuhvatljive većini ribolovaca, sada, u oktobru, ulaze u virove sa sporijim i pravilnim tokom vode i obično se drže kanala između dugačkih kamenih greda. Ako na viru ima više takvih kanala, opredijelite se za najdublji, ili kanal sa bržim protokom vode. Ako pak niste sigurni gdje se tačno nalaze jata mrena, poranite na vodu, kako bi po jutarnjem izbacivanju mogli zaključiti gdje su mrene, a gdje škobalji, plotice i druga riba. Sitnija mrena pri izbacivanju sva iskače iznad površine i »frkne« repom, a najkrupniji komadi naprave bučan vrtlog na površini, uz rezak završni udarac repom.

Kad jednom ustanovite tačan položaj mrena, mirni ste narednih nekoliko mjeseci, jer oktobarska lokacija je ujedno i zimska, naravno, pod uslovom da ne dođe do bitnih promjena vodostaja, ili zaleđivanja vode.

Ako je dan »zatvoren«, sa konstantnom naoblakom, bez velikih temperaturnih oscilacija, između jutra i podneva, sa ribolovom možete krenuti od ranog jutra. U takvom danu nikad se ne zna kad će riba početi sa uzimanjem, pa mnogi griješe što brzo odustanu nakon par sati bezuspješnih pokušaja. Moja iskustva iz »zatvorenih« dana govore mi da postoje dva udarna cuga: između 8 i 10 časova, te između 2 i 4 sata poslijepodne.

Najbolje vrijeme i najjasnija situacija za lov mrene, jeste u dane takozvanog »Miholjskog ljeta«. Osnovna karakteristika tih dana su hladna i maglovita jutra, a potom sunčano i toplo vrijeme.

Na vodu ne morate raniti, ali ako ste već tu »radi jutarnje kafe na vlažnom oktobarskom kamenu« moj savjet je da vrijeme organizujete na sljedeći način:

  • Prvo, napravite petnaestak čvrstih kugli hrane za mrenu (podlogu od jučerašnjeg hljeba + »Crvena« zimska hrana na bazi atomizirane krvi), otežajte ih kamenjem i bacite na poziciju gdje planirate loviti mrene.
  • Drugo, napravite desetak manjih kugli iste hrane i bacite ih na poziciju gdje ste uočili izbacivanje škobalja ili plotica (obično je to u zoni preljeva, ili ulaza u vir).

            Tek kad obavite ove poslove, možete otpočeti sa ritualom prve jutarnje kafe na vašem omiljenom kamenu. Tih pola sata lufta je taman dovoljno vremena da škobalji legnu na vašu hranu. O mrenama još ne razmišljamo.

            Povremeno, dok lovite škobalje, bacajte pogled na lokaciju gdje očekujete mrene, pogotovo 2 – 3 sata nakon izlaska sunca. Prvo se počinju izbacivati sitne mrene, a kad na površini uočite vrtloge, praćene reskim udarima repa, vrijeme je da batalite »fini« ribolov i da pripremite malo težu artiljeriju.

MAMCI

Mrena je svežder i izbor mamaca za njen lov je gotovo neiscrpan. Međutim, u oktobru, kada se količina hrane u rijeci bitno smanji, a riba je prisiljena da se intenzivno hrani radi pripreme za zimski post, u poziciji ste da mrene lovite na mamac koji vama najviše odgovara.

Svoju najveću mrenu uhvatio sam upravo u oktobru i to na obični hljeb, a u istom mjesecu imao sam zaista veliki broj mreni između 3 i 5 kilograma, loveći na hljeb ili na »Pen Šaju«. Ali, valja imati na umu da sam sve te ulove ostvario na terenima, koje sam prethodno dobro pripremio obilnim količinama hljeba.      Crviće sam uvijek izbjegavao jer ih stalno čupka razna sitna riba, što brzo zamori ribolovca i bitno umanji neophodnu koncentraciju. Osim toga, prilikom vraćanja plovka sa velike udaljenosti crvi uvrću najlon, kakvu god virblu da stavite. A i smrde brate.

Ako imate sreću da na vašoj rijeci, u priobalnom mulju, boravi veliki bijeli crv (sa malim bodljama u glavi i guzi), sve mrene u rijeci su vaše. Ne znam šta ima toliko zanimljivo u tom mamcu, pa da ga mrena toliko obožava, ali kad vam kažem da se u srednjoj Bosni za jednog crva plaća marka, sve sam vam rekao.

Ako po svaku cijenu hoćete da lovite na prirodne mamce, a bijeli crv vam je nedostupan, nakopajte rovaca u kakvom pregorjelom stajskom đubrivu i pravac po mrene. Problem sa rovcima je što ih jako voli i klen, nažalost i onaj od pedlja, pa mrena često i ne stigne da ga uzme u komadu, već joj do usta dođe u fronclama.

Ako nedeljom, ne radi vaša pekara, sve bijele crve prije vas povadila dječurlija, rovci vam nedostupni, jer ste dečko sa asfalta, ne brinite – u majci rijeci naćete sve što vam treba za mrene. Zagazite u maticu i prevrnite krupno kamenje, koje nije ukopano u dno. Sa unutrašnje strane kamena, u kućicama, od trulih niti alge i sitnog lepljenog pijeska nalazi se mnoštvo tvrdih zelenih larvi tulara iz roda Hydropsyhe. Na udicu stavite nekoliko larvi i lovite bez bojazni da će otpasti sa udice. U rijeci ne postoji riba koja će odoliti ovom mamcu, pa zato birajte pozicije sa dubljom i jačom vodom, jer tu su mrene dominantne.

TEHNIKE LOVA I PRIBORA

U oktobarskom lovu mrene plovak je zakon (naravno, izuzev Dunava, gdje je dubinka bez alternative). Mrene su napokon napustile brzake sa jakim i nepravilnim strujama i neravnim dnom, i ušle su u virove, gdje postoje idealni uslovi za plovkarenje. Od dubine i brzine vode zavisiće izbor plovka, ali, u svakom slučaju ne preporučujem plovke manje nosivosti od 5 grama. Evo zašto:

  • Ako već lovite mrenu i očekujete možda ribu svog života, a dobro znate da lovite najjaču riječnu ribu, prisiljeni ste da lovite debljim najlonima ( od 0,18 do 0,22 mm ). Kod lova na plovak često ste prisiljeni da popravljate »trbuh« na najlonu. Ako koristite plovčić od 2 – 4 grama nosivosti, svako »španovanje« najlona pomjeriće plovak iz glavne putanje, a to znači da više niste na »džadi«.
  • Drugo, kad lovite mrenu, dobro je blago štopati plovak, kao kod lova škobalja. Kad u jakoj i dubokoj vodi štopate plovak male gramature, nikad niste na dnu, pa vam preostaje samo da se čudite, što li to mrena danas ne radi.

Sve u svemu, želite li mrenu ne samo da zakačite, već i da izvadite, moja verzija »svetog trojstva« izgleda ovako:

  • najlon : 0,18 – 0,22 mm
  • plovak: 5 – 10 grama nosivosti
  • udica: 4 – 10 ( u zavisnosti od mamca) kovana

Znam da će mi »dinaridi« zamjeriti što preporučujem predebele najlone,a ravničari opet da su im to pretanki najloni. S obzirom da su i jedni i drugi na svoj način u pravu, neka moj prijedlog dožive kao kompromis između sjevernog i južnog pristupa. Uostalom, ukoliko se ne mogu dogovoriti, preporučujem im da organizuju prigodan ribarski samit u jednoj maloj, ali meni neobično dragoj ribarskoj kafani u centralnoj Bosni, sa znakovitim nazivom »Svak` svoje zna«.

Kad je u pitanju izbor štapova i mašinica, biću pomalo tajnovit. U igri su samo tri proizvođača, a evo njihovih inicijala »M.Š.D« - Kad ovo naglas izgovorite, zvuči kao »marš na Drinu«.

Za kraj, citiraću i donekle preinačiti stih meni drage barabe, pjesnika i bonvivana, Muse Ćazima Ćatića :« Ko ne voli žene (čitaj :mrene), vino, pjesmu, ta tri čuda – cijelog života ostaće luda. 

Ranko Travar

Ostavite komentar