Određivanje jačine izmenjivih vrhova fider štapa

Postavio sportski ribolov 08/06/2015 1 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Često dobijamo pitanja u vezi jačine rezervnih vrhova za fider štapove kao i pitanja koji se vrh upotrebljava u kojim situacijama. Ribolovce zbunjuju boje vrhova, oznake u ozima (1oz, 2oz, 4oz...) ili slovne oznake (L, M, H).

Određivanje jačina vrha

Pogledajte ovu fotografiju na kojoj je prikazano na koji način vrlo jednostavno odredite jačinu vrhova bez bilo kakve potrebe za poznavanjem označavanja vrhova fider štapa.

Znači, samo jedan pogled na fotografiju i biće vam jasno. Ne morate više da se mučite oko oznaka i boja. Dovoljno je da svaki put kada želite pecati jednostavno sami odredite koji vrh da koristite, a to zavisi pre svega od vode na kojoj pecate i ribe koju pecate. Ako imate fider štap na primer težine bacanja 30-90gr, to znači da vam je najmekši vrh 30gr, srednji 50gr a najači 90gr. Imajte u vidu da hranilica koju bacate ima određenu težinu i da je dodatno opterećuje primama kojom je punite.

Koji vrh u kojoj situaciji

Obično se najmekši vrh koristi u proleće, rani početak sezone, kada uzima manja riba i kada uzima slabije (pipavo). Ali, kako sezona odmiče i lagano se bliži leto (jek sezone), koriste se tvrđi vrhovi (sve do kasne jeseni). Kada se lovi na većim rekama veća riba obavezno se stavljaju najjači vrhovi.

Picker štapovi

Picker štapovi su finiji, nežniji i kraći od feeder štapova. Dužina picker štapova kreće se između 2,4 i 3,3m, a namenjeni su ribolovu bele ribe lakšim hranilicama na manjim udaljenostima, što podrazumeva i mogućnost korišćenja tanjih najlona. Maksimalna težina bacanja im je najčešće do 50 grama.

Picker i feeder štapovi imaju nekoliko izmenjivih vrhova (najčešće tri) različite debljine i snage, koji su obično različito obojeni, pa su moguće razne kombinacije. Fiderom na koji ste stavili najfiniji vrh možete uspešno loviti sitniju belu ribu, jer će on registrirati i najnežnije trzaje, baš kao što sa pikerom s najjačim vrhom možete bez problema loviti krupnu ribu, pa i manje šarane. Ali za ciljani ribolov šarana ili većih mrena na većim rekama preporučujemo jače fider štapove.

Ukoliko imate iskustva sa fider štapovima ili znate nešto korisno, molimo vas ostavite komantar na ovaj tekst i prenesite znanje svojim kolegama.

Hvala

Tagovi: pribor fider

1 Komentara

dkdragan:
28/02/2018, 01:43:49 PM
Odgovori

poz

Ostavite komentar