Nepredvidivi smuđ

Postavio sportski ribolov 12/09/2017 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

Varaličare smuđ svake godine sve više impresionira svojom specifičnom reakcijom u okruženju gde diktiraju novonastali uslovi. Ovaj nepredvidljivi predator jako brzo reaguje na svaku nastalu promenu, često drastično menjajući ponašanje, tako da čak i one najveće fanatike ostavlja u nedoumici kako, gde i sa čim? Potrebno je „brzo čitanje svake vode” da bi se koliko – toliko ostalo u igri sa ovim gospodinom!

Svaka voda i svaki potez na njoj je posebna priča. Hiper variranje vodostaja i protočnosti reka i kanala dovodi do toga da smuđ u toku dana više puta menja raspoloženje... Tu je na lokaciji, nije otišao nigde daleko. Treba menjati taktiku ali i tehniku povlačenja pojedinih varalica. U ovom slučaju to su silikonci i vobleri.

 

Višemesečni nepovoljini hidrološki uslovi, a kako stvari stoje ovako će biti i do polovine jeseni, teško da bi mogli ovo leto nazvati periodom smuđa! Kanal DTD je ugušen silnom travom (vidi sliku). Ne može se pecati ni jedna vrsta ribe! Lagane džig glave od 10 gr ne mogu ni probiti površinu vode od guste trave. Hiper variranje vodostaja, koji dnevno oscilira od 10 do 30 cm što u opadanju što u porastu. Protočnost itekako utiče na rad svih vrsta riba. Zna voda prosto da „stane” (i DTD i Dunav), pa da naglo „povuče”! Kako danju tako i noću menjale su zbog novonastalih uslova svoj režim javljanja! Mnogi ovdašnji varaličari spas su potražili na Dunavu „bežeći” od trave.

 

Oni koji su dolazili na obalu i čekali standardni večernji cug smuđa ostajali su bez udarca. Javljao se nepredvidljivo tokom celog dana. Kako je vodostaj i protok varirao tako bi i smuđ radio! Čas je uz samo dno i mrljavi, čas u srednjem sloju i uzima agresivno, čas po najjačem suncu ispod same površine. Odjednom stane, onda i počne sve ponovo, ali u izmešanom redosledu. Ko ne čita samu vodu i dešavanje i lovi standarno, nije dobijao ribu danima i „takvi” su imali razne komentare za one uspešne.

 

Pored standardnih problema u vidu variranja vodostaja, protoka i trave, tu su bile i neizostavne mreže. Postavljene svakodnevno na 25 – 30 m od obale prepune hrane u vidu sitne ribe (3 – 7 cm) sa kojom su se predatori hranili. Trebalo je verno oponašati da bi u toj silnoj trpezi udario na vaš vobler ili silikonac. Udarao je na varke čas cmoljavo čas agresivno i to u glavu džiga ili kod voblera na prednju trokraku. Na slici vidite da sam koristio kraće udice i tako dao silikoncu u vodi još veću slobodu kretanja. Deluje primamljivije kao zalogaj te smuđ udara u glavu. Naprosto nema vremena, gleda da što više napuni stomak, želi brzo da eliminiše žrtvu. Čim varira nešto, počinje da „gricka“, tako da je veličina džig udice do 3/0 bila sasvim dovoljna. Radila je posao!

Povlačenja su bila oštra džigovanja sa brzim padovima na dno do sporog sa što više propadanja. Kad je bio u srednjem i u gornjem sloju dobre rezultate je donosilo ravnomerno konstantno povlačenje silikonca. Udarci su bili agresivni čak i kod nedoraslih primeraka koji su gutali silikonce i do 12 cm dužine! Na slici vidite neke od dobitnih shedova i tajlova koji su mi donosili uspeha. Orke, Konger, Cormoran, Smuki i Mann's, a od twistera Kalin's, Yum i Orke tipa shedtwister, sirena i hamer. Veličine koje su bile lovne između 8 – 13 cm. Veličine smuđa koji su udarili na pomenute slilkonce, ali i voblere, bila je od onih nedoraslih (200 - 400 gr) do dve kg, tako da je bilo moguće uloviti i više komada za pola sata, ali i nemati ni ribu čitavih sat vremena. Ipak vam je drago zbog svakog kojeg vratite. Čak i najmanji se otimao kao lav i zna kod puštanja da vas isprska! Ništa lepše! Ima uvek i „kormorana“ koji trpaju sve u kese, ali o njima nećemo i neka im je na savesti! Vobleri u ovakvim slučajevima kad ima puno hrane i kad smuđ nepredvidljivo radi iz sata u sat ne smeju izazivati nedoumicu kod proračunatog smuđa. Pošto on sad munjevito brzo radi procenu i tako i odreaguje, kretanje voblera mora biti sporo i sa sitnim radom prema ponašanju kedera u okolini. Tehnika vođenja koja neće rasterivati ribice iz okruženja, već će one vobler prihvatiti kao deo jata. Svako odstupanje od ovog ne donosi udarac. I vobleri sa širokim radom danima nisu donosili ulov onima koji su uporno to forsirali u večernjim satima. Na slici vidite voblere koje sam uspešno koristio pošto sam bacao u polumutnoj vodi. Dekori su mi i danju bili drečavi i smuđ je udarao što je bilo najbitnije! Sve su to bili dekori u SFC i FT varijantama. Najviše udaraca i ulova imao sam na Brada woblere Miša od 6 – 8 cm, Calipso Fantom, Shad Rap, Shalov runner i na original od 9 cm! Vobleri Miša izuzetno sitno rade i neodoljivi su za smuđa, dok sam ostale u ovoj grupi povlačio jako sporo i povremeno tvičovao!

 

Naravno svako ima svog favorita, ali ovi silikonci i vobleri donosili su mi najviše uspeha! Kad su ovako nepovoljni uslovi i smuđ nepredvidivo radi, a pored toga znamo da letnji režim ne karakteriše redovne ulove smuđa, još manje kapitalnih primeraka, ovaj period treba iskoristiti za nadmudrivanje, isčekivanje a pre svega istinsko uživanje, loveći svoju omiljenu grabljivicu! Naravno, ako niste u klasi onih koji su opterećeni ulovom po svaku cenu pa dolaze u grču na vodu i trpaju sve...

 

Autor teksta: Tibor Mesaroš
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 18, septembar 2010.

Ostavite komentar