Neobično iskustvo sa jezera Međeš

Postavio Pedja Pašćan 23/01/2018 0 Komentara Destinacije / Vode,

Ispričaću vam priču sa takmičenja u Šatrincima. Uz pomoć Zorana Melega, moj drug Sale Bass iz Surčina (a u dogovoru sa Duletom Ćirićem koji gazduje jezerom) reše da organizuju takmičenje. Termin je kraj avgusta 2008. Prijavljujemo se, naravno, kako to da propustimo. Poveli smo još jednu ekipu mladih momaka. Pecaće kao Meleg Baits 2, mi kao Taurunum.

Vlada i Nemanja (Meleg Baits 2) su oduševljeni jezerom. To im je prvo takmičenje. Sedimo u restoranu na obali i čekamo da počne izvlačenje mesta. Nikako da se svi skupimo a ona slatka nervoza nas sve više obuzima. Najzad, svi su tu i izvlačenje počinje. Dobijamo poslednje mesto, desno od restorana, u plićaku a klinci treće od kraja, dakle blizu nas. Srećni što izvukosmo premiju polako krećemo na poziciju ni ne sluteći šta nas zapravo čeka.

Stižemo. Shvatamo da baš i nije tako sjajno. Prvih pet metara obala je tvrda a sledećih pet - živo blato. Obilazim momke. Kod njih je obala O.K., ali tridesetak metara od nje, celom širinom mesta, prostire se pojas granja. Počinjemo sa pripremama tako što trskom patošemo stazu do vode. Rasklapamo marker štapove i počinjemo sa ispitivanjem dna. Deki ispituje levu a ja desnu stranu. Peca nas troje u ekipi: Deki Rott, Igor iz Deliblata i ja. Uz veliki udeo sreće, posle par zabačaja pronalazim sprud malo udesno, na nekih 80 metara. Baziramo se na ispitivanje tog mesta i otkrivamo da je to obala starog potoka koji je postojao pre nastanka jezera. Zvučalo bi dobro, da ne postoji jedan mali problem. Prvih dvadeset metara je, blago rečeno, užas: 15-ak cm vode i pola metra žitkog blata ispod. Desno se proteže gusto granje (od obale pa petnaest metara u vodu). Sve u svemu, pakleno. Dva štapa okrećemo prema tom sprudu a dva ravno ispred nas, na obalu starog potoka. Nahranili smo mesto i nakon par sati nešto počinje da se dešava. Posle nekoliko pipanja, konačno udarac! Vadimo prvog šarka, razočarani njegovom veličinom. Procenjujemo da je ispod mere, vraćamo ga. I tako redom narednih par komada. Predveče. Dolazi nam sudija, baš u trenutku kad izvlačimo jednog od mališana. Insistira da ga izmerimo. Vaga pokazuje 1,42 kg. Ha-ha, takvih smo dosta popuštali. Dok pričamo sa sudijom, dolazi još jednopigmejče od 1,68kg. Bože, koliko smo izgubili osećaj za težinu manjih riba pecajuci na komercijalnim vodama, da ne poveruješ.

 

Manje je više

 

Preko noći nije bilo značajnih dešavanja pa koristimo priliku da odmorimo. Ujutro počinjemo sa hranjenjem mesta, dobivši još par malih. Oko podne nam u posetu dolazi Meleg. Savetuje da taktiku baziramo na tim malim šaranima, pa šta bude. Pripremamo male udice, pored kukuruza uvodimo Melegove plumshellfi sh boile „desetkice“. Pripremamo praškastu prihranu u koju stavljamo partikle i šećerac (sve od iste fi rme). Krećemo u akciju. Hranjenje, zabacivanje... Par sati se ne dešava ništa. Vreme se menja. Bliži se noć. Udarac, na štapu je sigurno veća riba. Kad sam je dovukao do tih famoznih dvadeset metara od obale, shvatim da joj leđa vire iz vode. Leži na blatu pa moram da je bukvalno šlepujem do meredova. Naravno, izgubili smo je na pola puta. Ubrzo počinje nevreme praćeno jakim vetrom i kišom. Mesto se pretvara u neviđenu kaljugu. A onda počinje nešto što neću zaboraviti nikada. Na „desetkice“ udara riba za ribom, sve komadi od tri - četiri pa do desetak kilograma. Pravilo da nema pravila ponovo je na delu. Taktika „što više manjeg“ daje krupne rezultate jer na stare predveze (sa većim udicama) i dalje dolaze sitniji.

Nevreme nikako da stane. Levo od nas je tako puklo da smo mislili da je grom udario. Mokri smo do gole kože a riba ne prestaje da udara. Realizacija užasna, osamdeset posto ulova gubimo u mulju i granju. A što lijé: korak iz šatora i propadneš dvadeset centimetara u blato. Odlazim na kratko da obiđem podmladak. Zatičem ih mokre i neispavane. Kao mi, i oni na istu boilu imaju bezbroj udaraca i gubitaka ulova u granju. Ovu boilu sada pravi MKM Baits koji je kupio fi rmu Meleg Baits. Po meni je to jedna od najboljih za divlje vode mada daje odlične rezultate i na komercijalnim revirima. Dostupno u dve varijante, kao plumshellfi sh i kao frozen F1. Da dovršim priču? Nevreme se smirilo pred jutro, riba takođe. Jutarnje merenje pokazuje da smo trenutno drugi u plasmanu ali nam prvi beži samo 1,5 kg. Prezabacujemo svakih desetak minuta, pokušavajući da iščeprkamo još jednog. Oko deset sati udarac kod Dekija. Lepa riba, vidi se. Polako je privlači sve do dvadesetice a onda počinje cirkus. Šaran po blatu odgamiže skroz desno, u granje. Zategnut štap, i neizvesnost: da li će sve pući ili će lisac ipak izaći na čistinu?

 

Ima se, može se

 

Posle par minuta odlučio je da ipak krene na vodu. Utrčavamo u blato sa meredovom. Još par begova i konačno je u meredovu. Vaga kaže 5,380kg. Samo da ekipa koja je bila ispred nas ne upeca. Vlada i Nemanja imaju dosta ribe ali uglavnom ispod mere, tako da su posle sudijskog zvižduka ostali na šestom mestu. Tužno, s obzirom koliko su udaraca imali poslednje noći. Srećom, konkurentska ekipa nije uhvatila ribu. Osvajamo prvo mesto. Prošavši paklenu noć, blatnjavi i neispavani zaboravljamo sve, radujući se uspehu. Posle pakovanja blatnjavog pribora, odlazimo u restoran gde su uz ručak podeljene nagrade. Ovo mi je jedan od najdražih trofeja zato što je bilo tako kako jeste. Adrenalin je daleko veći nego na komercijalama gde riba nema gde da pobegne, dok ovde udarac ne znači baš ništa jer je ulov jako teš- ko izvaditi.

Daleko od toga da na komercijalnim vodama nema zadovoljstva ali prednost bih ipak dao velikim, poludivljim vodama, neizvesnije je. 2010. pecali smo takmičenje na Kudošu, u Pavlovcima kod Rume. Jezero nas je oduševilo, ali o tome neki drugi put. Pozdrav svima koji vole velike, divlje vode pune iznenađenja. Pozdrav i onima koji vole komercijalne - siguran sam da i oni uživaju.

 

Autor teksta:  Nenad Milanović 
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 23, Februar 2011

Ostavite komentar