Napravite vobler

Postavio Pedja Pašćan 30/05/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Lovna varalica, ali ima jednu manu, a to je da je svaka prepreka za koju se zakači u delu vode gde je nije lako osloboditi, mesto koje po tome pamtimo. Šteta je veća ako je varalica provereno lovna. Samim tim se nameće problem održivosti njihovog broja na zalihama.

Poznato je da postoje veliki proizvođači sa širokim izborom različitih tipova voblera. Razlikuju se po nameni – za koji način ih prezentujemo ili koju vrstu grabljivica njima lovimo. Svaka grabiljivica reaguje na način vođenja i vibraciju voblera. Svrstavaju se po veličini, obliku, radu, odnosno stvaranju baš tipične varke koja izaziva grabljivicu da je napadne.

Možemo i samostalno da napravimo vobler prema svom ili nečijem viđenju oblika, a zatim mu dajemo rad kakav želimo. Na osnovu originalnog modela mogu se praviti kopije, ali se svakoj od njih mogu dati specifi čne karakteristike, ako želimo da testiramo kako će vobler raditi sa promenom težine olova, veličine – mesta balansa, oblika i svega što utiče na rad gotovog voblera.

 

 

Voblere pravim od balze, isečene u trake dimenzija 6 x 20 x 300 mm. Pošto je širina 6 mm, samim spajanjem 2 komada dobijam širinu voblera. Na taj način se dobija idealna sredina u kojoj se nalazi otežanje, zvečka i žica za vešanje i kačenje udica. U samom radu pomaže vidljivost spoja, a to je idealna obeležena sredina za obradu oblika.

Još nekoliko reči o izboru drveta za rad. Najpopularnija su balza, lipa i topola, a moguće je raditi i sa drugim materijalima. Postoje tvrda i meka balza. Meka je lakša za obradu, ali je tvrda balza postojanija i ima bolju čvrstoću. Na slici br. 2 se vide isečene trake balze i faze rada.

 

FAZE IZRADE VOBLERA

 

Prva faza bi bila sečenje parova i spajanje vodilica štiftovima koji omogućavaju sastavljanje i rastavljanje delova po fazama rada do konačnog povezivanja lepkom, kada ćemo spoj osloboditi od vodilica – štiftova.

Prvo spajanje se koristi da prenesemo oblik sa šablona (slika br. 3) na obe vanjske strane i usečemo mesto za kljun – patku. Širina zaseka je prema debljini leksana – polikarbona, što u ovom slučaju iznosi 1,6mm. Dubina usečenog dela je 5-7mm.

Zatim otvaramo spoj letvica i na unutrašnjoj strani obele- žavamo mesta za zabušivanje otvora u koje ubacujemo olovne kuglice. Težina olova zavisi od toga da li pravimo tonući, plivajući ili sporotonući vobler. Ako je prednje olovo teže, daje brže zaranjanje, izjednačeno opterećenje, ne menja položaj voblera u vodi prilikom stajanja i zaustavljanja voblera, ali ga sama patka gura na dole prilikom povlačenja.

Prazan upust iznad žice je mesto za zvečku. Njega ne treba praviti ako ne želimo da ubacujemo manju kuglicu od 1,5 – 2,5mm. Da bi se obezbedila tvrdoća bočnih zidova zvečke, ubacuje se super lepak i time se impregnira drvo (višak lepka koji drvo ne upije ukloniti papirnom maramicom). Ostaviti da se osuši, da se ne bi zalepila kuglica zvečke. Žicu za vešanje savijamo prema obliku (slika br. 4) iz jednog komada, čime se dobija uška za vešanje i kačenje udica. Kada je sve spremno, spajamo dve polutke, što će detaljnije biti objašnjeno u slede- ćem broju „Revira“.

 

Autor teksta: Danilo Demko Richter
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 27, Jun 2011

Ostavite komentar