Na vodu sa najfinijim priborom

Postavio sportski ribolov 17/03/2017 0 Komentara Ribolovački tekstovi,Ribolovački pribor i oprema,

Nenada Kostadinovića možda i ne treba nešto posebno predstavljati čitaocima, s obzirom da je on puno godina prisutan u mnogim sferama naše ribolovačke stvarnosti. Mnogi ga znaju kao dugogodišnjeg saradnika naših novina „Ribolov“, no on je i potpredsednik Asocijacije Sportskih Ribolovaca Beograda, a jedan je i od glavnih „krivaca” za organizovanje Feeder Kupova u Srbiji. Da napomenemo da je Nenad i jedan od osnivača (i član je) seniorskog tima jednog od najuspešnijih klubova u Srbiji „Eko trofej“-a, gde je i glavni instruktor Eko trofej feeder tima (koji trenutno broji preko 20 aktivnih članova). Pokretač je i „Eko trofej feeder Akademije“ kroz koju je za godinu dana prošlo preko 50 ribolovaca...

Potražili smo ga krajem februara da bi nam ispričao još ponešto što ne znamo o njemu, i naravno, da posavetuje mlade feederaše pred prolećni izlazak na vodu. Što je on sa zadovoljstvom i prihvatio.

 

Kad si počeo da pecaš i šta za tebe znači ribolov?

Pecam od kako znam za sebe, a to je bilo prilično davno. Mada me svrstavaju u noviju generaciju pecaroša, ja sam svoje prve korake započeo sa leskovim prutom u ruci, plovkom od pampura i udicom od špenadle. Kao dete, voleo sam prirodu, a voda me je posebno privlačila, tako da mi je to i danas najlepše mesto. Ribolov me je zaštito od mnogih loših stvari u životu i mnoge teške trenutke sam lakše podneo zahvaljujući ribolovu. Što ga više upoznajem i što više napredujem, sve veća želja mi je da provodim vreme na pecanju. Izuzetno mi je drago što me ribolovci poštuju, uvek sam raspoložen da ljudima odam svoje tajne, ali sam isto tako uvek spreman da saslušam druge i naučim nešto novo. Želja mi je da postanem profesionalni ribolovac i da svaki dan po ceo dan radim samo ono što najviše volim!

 

Na kojim vodama i koju vrstu ribe najradije pecaš?

Volim da pecam na svim vrstama terena, ali ako već mogu da biram, to će biti stajaća voda - jezero ili kanal. Posebne simpatije gajim prema Kostolačkom dunavcu, jezeru Duboki potok u Barajevu, jezeru Bela reka u Ripnju, Bovanskom jezeru, jezeru Zaova kod Toponice i jezeru Ljukovo u Jarkovcima. Na ovim mestima sam proveo veoma lepe trenutke, imao lepih ulova i, naravno, željno očekujem sledeću priliku da ih posetim. Ljubitelj sam bele ribe i ne težim da lovim kapitalce, već da lovim brojčano mnogo ribe, jer volim dinamiku i da se non-stop nešto deštava. Omiljene ribe su mi deverika i bodorka. Veoma žalim što u Srbiji skoro da više i nema mesta gde se mogu loviti zlatni karaš (cekin) i linjak.

 

Omiljena ribolovna metoda?

Moja omiljena tehnika je svakako feeder! Prvi feeder štap sam nabavio iz čiste radoznalosti, ni ne sanjajući da će mi to jednog dana postati glavna preokupacija. Prva alatka mi je bio Maver Thor t.b 70, dužine 3.60 koji i dan danas koristim i preporučujem kao jako upotrebljiv model. Inače sam pobornik Mavera, jer ova fima je jedinstvena po tome što za pristojnu svotu novca daje izuzetan kvalitet. Posle feedera, omiljena tehnika mi je štek, ali naravno nisam gadljiv ni na meč i bolonjez.

 

Tvoji najveći uspesi, nagrade?

Moj najveći uspeh je to što imam jako puno dobrih prijatelja koje sam stekao preko ribolova i to što uspevam da ljude usmerim na pravi put i učinim ih srećnim! Što se tiče takmičarskih rezultata na plovak, najveći uspeh mi je prvo mesto u beogradskoj zoni i treće mesto ekipno u ligi Sever 2008. godine. Dvostruki sam prvak Srbije i višestruki prvak Beograda na takmičenjima na plovak u kategoriji lica sa invaliditetom. Što se feedera tiče, na dosada održanih pet kupova osvojio sam jedno prvo i jedno drugo mesto, a najdraža mi je pobeda na Bistro kupu na Bovanskom jezeru 2008. godine. Veoma drago mi je priznanje za promociju feeder tehnike, koje mi je dodelio niški Bistro tim, na njihovom kupu održanom u novembru 2009. godine na Južnoj Moravi. Takođe mi imponuje i uspeh članova moje ekipe Siniše Turkalja i Sami Danijela koji su na poslednjem feeder kupu u veoma teškim uslovima, uprkos ozbiljnoj konkurenciji osvojili treće mesto.

 

Približava nam se proleće. Gde planiraš prvo da zabaciš?

Ova zima je bila duga, hladna i sa mnogo snega tako da sam imao jako mali broj izlazaka na vodu za razliku od proteklih godina. Moje prve akcije tokom zime i ranog proleća su na rukavcima, marinama i eventualno plavnim zonama gde zna da bude lepih ulova bodorke i krupatice, ali i druge bele ribe. To su uglavnom tereni prosečne širine oko 25 metara, dubine između 2-3 metra. Naravno ako se spoji par lepih sunčanih dana bez vetra i mrazeva, onda ću uz to još i otići da lovim šarana metodh tehnikom, na ribnjacima kao što su Baranda, Bagrdan kod Jagodine, Rajićevo jezero kod Požarevca, Fazanerija kod Uba, kao i nekoliko manjih privatnih revira zatvorenog tipa.

 

Šta nosiš sa sobom na vodu od potrepština?

Od opreme nosim nekoliko feeder štapova među kojima su udarni srednje snažni modeli Maver Thor evolution t.b 70 grama (italijanski) i Maver Genesis Black ice multitip (engleski). Za metodh i druge malo zahtevnije akcije po pitanju snage koristim Maver Powerlite bagging Float/Feeder, SPRO Pellet Feeder i Maver Thor Spiggot t.b 100 gr. Isključivo koristim štapove duge 12 ft odnosno 3.60 m. Moje omiljene mašinice su Shimano Super i Shimano Stradic u veličinama 4000, jer su brze snažne i pouzdane. Osnovni najlon koji za sada ispunjava moje kriterijume (brzo tone, otporan na krzanje, dugotrajan i dobre cene) je Maver River Stone u prečnicima 0,16 i 0,18 i 0,20. Za predveze koristim najlone Stroft, Sarfix 007, Maver Win hook i Genesis u debljinama 0,08-0,145. Od hranilica omiljene su mi kavezne iz proizvodnje niškog Bistra u cilindričnoj varijanti u težinama 10, 20 i 30 grama. Omiljene udice za sitniju ribu su mi KAMASAN B711 i MUSTAD ROUND BAND MATCH, a inače koristim veoma veliki broj modela poznatih firmi kao što su Drennan, Gamakatsu, Sensasa, Maver, FOX i Sasame.

 

Kakvu primamu ćeš koristiti i sa kakvom taktikom ćeš prihranjivati?

Moja omiljena hrana za ovaj period je Sensas Gross Gardon kojoj dodajem seckane gliste, crviće, pinkije, kastere i malo konoplje. U poslednje vreme sve više koristim Dynamite baits Silver X Roach super black i veoma sam zadovoljan. Po hladnoj vodi pravim polusuvu smesu, dodajem malo seckanih glista, konoplje i crva i zabacujem na svaka tri minuta. Kombinovaću veličine hranilica, kao i tipove jer ako riba slabo odreaguje na hranu posle desetak zabačaja prelazim na hranilice zatvorenog tipa. Takođe prateći aktivnost ribe pritiskaći hranu u hranilicu u manjoj ili većoj meri.

 

Koji mamci?

Uglavnom lovim na crviće, malene komade glista, kastere, konoplju i eventualno hleb. Kada se pojavi Larva ver de Vas ona će biti sigurno bez premca pogotovo ako riba jako loše radi.

 

Tvoji saveti za rano proleće?

Koristite najfiniji mogući pribor - tanke najlone, što sitnije udice kao i male hranilice. Upotrebljavajte najfinije moguće vrhove i po potrebi (tok, vetar) obavezno ih menjajte. Proverite i budite sigurni da vam sistem i vrh imaju nesmetan kontakt (da se nije napravio trbuh od najlona ili da najlon ne naleće na neku prepreku). Prihranjujte mesto redovno, u ovom periodu ne treba mnogo hrane ali ona mora da bude ekstra kvalitetna. Kombinujte sa mamcima, dužinama predveza, koristite sitne mamce. Budite uporni i strpljvi. Razmišljajte o onome što radite, pratite vremenske uslove (porast temperature, sunčano i mirno vreme, južni vetar) i rezultata mora biti.

 

Tvoji skorašnji planovi?

Svo slobodno vreme koristim za svoja dva najveća hobija, a to su ribolov i fotografija. Trenutno sve svoje snage sam preusmerio u knjigu o feeder tehnici koju polako privodim kraju i nadam se da će ona uskoro ugledati svetlost dana.

 

Autor teksta: Reviri interviju - Nenad Kostadinović 
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 12, mart 2010.

Ostavite komentar