Mrtvaje reke Karaš

Postavio Pedja Pašćan 28/08/2018 0 Komentara

U ovom delu Banata, prilikom kopanja kanala DTD, reka Karaš je ispresecana nebrojeno mnogo puta. Ti presečeni delovi su se vremenom, sami od sebe, pretvorili u mrtvaje ili mrtvake, kako ih ovde lokalni ribolovci zovu. Od sela Dupljaja pa skoro do samog ušća kanala u Dunav, postoji dosta manjih i većih meandara ili rupa, kako sa leve tako i sa desne strane kanala. Postojalo je ukupno 24 ovakvih meandara, ali uglavnom su zarasli u travu i lokvanje, mnogi su se i skroz zakorovili, jer je voda jako opala, a na mnogima ribolov nije moguć sa obale jer je pristup jako otežan, ali iz čamca kolikotoliko se može pecati ili bacati varalica... U ovom delu Banata, prilikom kopanja kanala DTD, reka Karaš je ispresecana nebrojeno mnogo puta. Ti presečeni delovi su se vremenom, sami od sebe, pretvorili u mrtvaje ili mrtvake, kako ih ovde lokalni ribolovci zovu. Od sela Dupljaja pa skoro do samog 24 ovakvih meandara, ali uglavnom su zarasli u travu i lokvanje, mnogi su se i skroz zakorovili, jer je voda jako opala, a na mnogima ribolov nije moguć sa obale jer je pristup jako otežan, ali iz čamca kolikotoliko se može pecati ili bacati varalica...

Voda na njima je jako bistra i čista, a dubina varira, tako da postoje i rupe do 6 metara dubine. Pošto su to bivši delovi korita reke Karaš, dno je manjim delom muljevito, a uglavnom peskovito, sa puno debala, zakački, starih panjeva i vrba. Obale su gusto obrasle trskom, šibljem i drugom vegetacijom. Neke su toliko pristupačne da se može prići i kolima bukvalno do same vode. Do drugih se mora s mukom provlačiti i probijati, dok se one manje samo iz aviona i mogu videti ili preko satelita na Googlu... Mrtvaje se razlikuju i po brojnosti i bogatstvu ribljeg fonda, ali je ambijent u celini gledano prelep i idealan za celodnevni ribolov. Najpoznatiji mrtvaci koje i najčešće posećuju ribolovci ovoga kraja zovu se Kajtasovačka mrtvaja, Svinjsko kupalište, Mrtvaci u Dupljaji, Tri lavora pod bregom i Četiri rupe kod Jasenova, a kod razliva Ðurica postoji i mrtvak koji se zove

 

– Prva bara ili Stari Karaš. Posebno posećivana mrtvaja je Svinjska plaža, na kojoj su se održavale svake godine, pod okriljem ribolovačkog kluba ABC, štukijade. A po legendi, i po arheološkim nalazištima, po okolnom zemljištu iz doba neolita, veruje se da je baš tu negde, po ovim krakovima starog Karaša, zakopano zlato od Atile Hunskog koji je sa svojom vojskom tuda prolazio... Te je još uvek aktuelno za mnoge ljude koji se bave otkopavanjima i potragom za zlatom i nakitom iz tog doba, da se sa metalnim detektorima šetaju po okolnim njivama i zemljištem i kopaju rupe k'o krtice. Posebno je to noću zanimljivo, kada na sve strane svetle svetiljke, kao svici, i rade se otkopavanja, naravno divlja. Inače, svuda je tu pesak i u nekim momentima imate osećaj da ste u Sahari a ne u Banatu, a kada duva jak vetar, bogami je nezgodan taj pesak kojeg nosi vetar svuda naokolo. Ove stajaćice su dugo bile poznate po ulovima krupne štuke. I do skoro se tu po njima lovila lepa štuka, do 7 kg težine. A prosek je bio oko 2 kg, ali i dan danas padne godišnje po nekoliko komada od preko 5 kg, a jednu lepu od prošle godine možete videti i na fotografi ji.

Danas sve to izgleda malo drugačije, jer posle mnogo godina intenzivne delatnosti raznih krivolovaca, riblji fond je jako ugrožen i mnoge vrste su desetkovane, i teško se oporavljaju, ali ih ima još i može se uloviti svaka vrsta koje ima, kako u kanalu DTD, tako i od vrsta koje ima i u samoj reci Karaš. U njoj ima puno krša, granja i starih panjeva, prepuna je prepreka i dubokih rupa, pa riba ima gde da se sakrije. No, riba je jako plašljiva i oprezna, te treba dosta truda i znanja na ovakvim mestima da se ulovi kapitalac. I dan danas se na hranjenim mestima može uloviti lepa krupna babuška, kao i deverika do kilogram težine. Pre 20 godina lovila se jako krupna deverika koja je opstala još iz reke i dostizala je i težinu do 5 kg, a u mrežu je ulovljena jedna deverika od strane lokalnih ribokradica teška 7 kg. Ribe su jako tamne i crne, jer se skrivaju po dubinama. Kao mamci se uglavnom koriste glista i ruža od hleba. Ima retkog i zaštićenog linjaka, koji se lovio pre i težio oko 2 kg u proseku a bilo je i većih. Krupna crvenperka i bodorka do 400 gr, bandar do 700 gr ali je prosek na varke i male kedere 300 gr. Ima i neizbežne sunčice, koje ovde meštani zovu morski karaš,a poslednjih godina sve je više i cverglana, a i dosadnih kornjača koje ometaju sam ribolov, dirajući i mrcvareći balerine sa kederom. Krupni crni divlji šaran se lovio do pre nekoliko godina a od tada se samo tu i tamo viđaju manja jata kako lenjo plivaju. Krupnih amura do 25 kg je bilo u prvoj bari i u starom Karašu. Od grabljivica ima štuke, koja se lovi standardno na varke i na žive mamce, kako dubinski tako i na balerine. Uglavnom se jako dobro love na varalice posle prvih mrazeva, kad trava opadne, jer je u toplijem delu godine vegetacija uglavnom jako bujna. Ima krupnog ali retkog bucova, koji se slučajno lovi, prilikom varaličarenja štuke, ali su to uglavnom primerci od 2 i više kilograma težine.

Pre 20 godina, na jednom od mrtvaka ulovljen je u metlicu bucov težak 12,5 kg i dugačak oko 100cm. Dugo je visio na rašljama bagrema pored jedne vikendice, a ribolovci su se čudili veličini tog kapitalca. Ima i soma, koji se lovi na kedera i na druge mamce koje obožava ovaj predator. Inače lov soma na mrtvajama zahteva upotrebu dosta robusnog pribora i dosta specifi čnog iskustva u lovu na ovu ribu. Najveći za koji se zna da je na ovim mrtvajama ulovljen, bio je težak 55 kg, dok je najveća štuka težila 9 kg. I som i štuka su ulovljeni na kedera. Autor ovog teksta je ulovio mnogo štuka na ovim mrtvajama a najveća je težila 7,1 kg, ali svake godine ulovim po nekoliko krupnih komada od kojih jednu možete videti i na fotografi ji. Mrtvaje se nalaze u neposrednoj blizini kanala DTD. Kad se stigne na Grebenački most, ima ih i na levoj i na desnoj strani kanala. One sa desne strane zovu se Kajtasovačke, dok su levo mrtvaje kod Dupljaje ili Tri lavora. Za ove vode odvaja se nekoliko letnjih puteva. Jedan vodi do samih vikendica, dok svi drugi omogućavaju odličan prilaz do same vode. Do Kajtasovačke velike mrtvaje stiže se letnjim putem, koji se nalazi na kraju sela i takođe vodi do same vode. Pored samog Ðavoljeg mosta nalazi se prva bara koja je takođe stari mrtvak od Karaša i moguć je prilaz sa obe strane, što odlično znaju oni koji love na razlivu Ðurica. Najbliže prodavnice, benzinska pumpa, stanica milicije ali i ambulanta su u selu Jasenovo koje je od nekih mrtvaja udaljeno svega 6 km, a snabdevanje je moguće i po drugim selima kao što su Dupljaja, Grebenac i Kajtasovo. Kontrole po ovim mrtvajama nema, što je jako žalosno, jer ove vode, bogate ribom i sa predivnim ambijentom koji nikog ne ostavlja ravnodušnim, zaslužuju mnogo više. Ako vas put nanese nekada u ovaj kraj Banata, posetite obavezno mrtvaje Karaša, nećete se pokajati!


Autor teksta: Đorđe Veber
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 29, Avgust 2011

Ostavite komentar