Motaža - Claw Rig

Postavio sportski ribolov 22/06/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Kako je još uvek početak sezone, obradićemo još jednu montažu namenjenu plivajućoj boili. Dani su topliji, fitoplankton se razvija i vode gube onu prozirnost, koju su imale u samom početku proleća. Momenat je da se fluorokarbon o kome smo pričali u prošlom broju, zameni nekim drugim materijalom za vezivanje. U orginalu se ova montaža zove Claw Rig, ali je pretrpela male modifikacije sa naše strane. Za ovu montažu koristimo obučeni predvez i udicu sa dužim vratom (Korda Longshank X 8 konkretno)...

 

S istem je dobio na popularnosti zbog svoje odlike da boila prilikom poku- šaja šarana da je ispljune, sklizne, zahvaljujući prstenu i lift sistemu na koji je vezana, i omogući da gola udica puno lakše nalđe mesto za ubadanje. Takođe, sistem daje sasvim ozbiljnu indikaciju udarca, što je priznaćete slaba tačka kod pecanja plivajućim mamcima. Ribe su ubodene snaž- no i u samu ivicu usana. Preporučujemo ovaj način vezivanja naročito kod pecanja blizu vodene vegetacije. Kada su se udice ovoga tipa pojavile C na tržištu, bio sam veliki skeptik. Čudno mi je bilo da pecam šarana na smuđarku, kako sam to tada doživljavao. Pecanje na Adi Ciganliji 2007. godine mi je oči otvorilo. Klasičnim udicama sam uspevao da izvadim iz trave, tek svaku treću-četvrtu ribu, pa sam više iz očaja, nego što sam verovao, probao ovakvu udicu. Rezultati su bili odlični. Trebalo je da prođe još nešto vremena da prilagodim ovaj sistem i da steknem poverenje u njega, ali ovo na slikama je to, do čega sam uz Darkovu pomoć došao.

 

Zaštitu sa obučenog predveza skidamo toliko, da nam meko olovo, kojim ograničavamo dizanje sistema bude otprilike na granici golog predveza. Prsten na vratu udice, treba da bude vezan niti na prekratkom, niti na predugačkom čvoru. Na slikama se tačno vidi na kojoj tački treba da stoji, zna- či sam početak luka udice, ali nikako preko toga!

 

Treba takođe voditi računa o načinu vezivanja čvora na virbli, na gornjem delu sistema. Mi kada god koristimo „obučeni“ materijal za predvez, ne koristimo zbijeni čvor, nego ostavimo da sam predvez šeta u maloj omči, koja se nalazi odmah do virble. Kroz iskustvo nam se pokazalo da takav način daje dosta bolju realizaciju i mnogo manje mršenja prilikom leta sistema. Omogućava da sam predvez radi. Razliku ćete najbolje i sami uočiti ako dva identična predveza, napravljena od presvučenog materijala, vežete jedan zbijenim čvorom, drugi ovakvim fleksibilnim. Kada uhvatite rukom virblu i okre- ćete predvez kroz vazduh, shvatićete sve prednosti ovoga, bez hiljade kucanih reči. Neke stvari je mnogo lakše videti, nego objasniti, zato smo se Darko i ja potrudili da sve ovo lepo islikamo. U sledećem broju ćemo preći na dno i krećemo od laganih klizećih sistema, pa sve tako redom.

 

Autor teksta: Blagoje Nemčev 
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 14, maj 2010.

Tagovi: claw rig saran montaza

Ostavite komentar