Moja sveobuhvatna oprema

Postavio Pedja Pašćan 22/04/2019 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

U mnogim situacijama, hvatanje šarana se često svodi samo na korišćenje jednostavne i funkcionalne opreme sa besprekornom mehanikom. Kao i mnogi drugi pecaroši, i ja imam svoju ličnu verziju sveobuhvatne opreme koju koristim i volim više nego druge.

Kada vezujem svoju opremu, uvek se trudim da držim tri pravila na umu i da ih nikad ne prekršim: diskretnost, mehanika opreme i oštrina udica. Prateći ove principe, osećam da sam spreman da se suočim sa različitim situacijama koristeći samo jednu opremu. Naravno, uvek mogu da menjam neke stvari poput veličine udice, dužine dlake ili čak veličine olova, ali osnova uvek ostaje ista. To mi omogućava da izađem na bilo koju novu i nepoznatu vodu sa puno samopouzdanja. Otkada je dostupan na tržištu, obilno koristim git za opremu, jer mi on dozvoljava da pravim blage varijacije pri podešavanju. Od pre nekoliko meseci koristim i sisteme sa cevčicama od volframa, jer su oni ne samo savitljivi i otporni, već i veoma čvrsti. Bez obzira na prirodu dna revira na kom pecate, siguran sam da će zbog svoje gustine odlično pasti na dno. To je velika prednost kada je dno prekriveno šljunkom ili se na njemu nalaze prepreke u vidu granja ili stabala.

Kada razmatramo materijal za predvez, ja ostajem veran staroj i dobroj combi prezentaciji koju vezujem pomoću N-Trap-a. Ovaj obloženi upleteni materijal je veoma otporan, čak i u veoma zahtevnim situacijama. Koristio sam ga na reci Seine-i tokom cele godine, pecajući veoma blizu baržama, a čak sam ga koristio i na rekama poput Saône i Rhône, bez ikakvih problema. Iskreno verujem ovom proizvodu i uvek ga preporučujem. Zavisno od slučaja, ponekad dodam sinkere od volframa, koje ponekad obložim sa Dark Matter gitom za opremu. Prednost ovog proizvoda je što ostaje veoma mekan i veoma dobro radi bez obzira na spoljnu temperaturu. To je veliki plus tokom zime kada su „zaleđeni“ prsti još jedna stvar o kojoj morate voditi računa.

 

Još jedna bitna činjenica – koristim male udice, čak i kada koristim mamce od 20 ili 24mm. Iako se to može činiti čudnim, ja više cenim male udice. Dužinu dlake podešavam samo kada koristim veće mamce. Na kraju, oblik i veličinu olova biram tako da se uskladi sa distancom na kojoj pecam, ali i tako da se slaže sa mehanikom koju želim da postignem. Ovo je moja omiljena sveobuhvatna oprema, a videćete da uopšte nije komplikovana i da nema nikakve misterije u vezi sa njom.

 

Autor teksta: Bruno Médou
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 35, Februar 2012

Ostavite komentar