Method za šarana

Postavio Pedja Pašćan 20/06/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Kad se feeder tehnikom ciljno pecaju šarani feederaši najčešće „method” montažu koriste, tj. montažu sa hranilicom koja ima centralno oteženje i kroz čiju sredinu se provlači osnovni najlon. Naravno, pecaroška praksa čini svoje, tako da od pecaroša do pecaroša nailazimo na bezbroj sitnijih ili krupnijih poboljšanja, koje oni primenjuju da bi njihova montaža postala još lovnija. Za čitaoce Revira ovoga puta prikazaćemo kako to radi Erdei Atila, feederspecijalista „Maroš Mix” tima iz Makoa.

Pre nego što pređemo na prikazivanje Atiline „method” montaže možda nije naodmet da se malo zadržimo na terminologiji u feeder tehnici. Engleski ribolovci, koji se inače smatraju za osnivače i velesilu u modernom šaranolovu su bili ti koji su se često opredeljivali za montaže sa hranilicama raznih oblika kad su ciljno zabacivali na šarana. Tu vrstu ribolova su oni nazvali „The Method”. Dave Cooper je svoju method montažu predstavio još davne 2004. godine preko sajta www.fishingmagic.co.uk. Osnovu ove montaže činila je jedna hranilica sa centralnim oteženjem kroz čiju sredinu se provlači osnovni najlon. Inače, po naški, method znači postupak, metodu, sistem. Takođe je i reč feeder engleskog porekla i znači hranilicu. Po engleskoj fonetici se izgovara kao „fider” te nema baš neke veze sa nemačkom reči „fider”, koja znači opruga.

 

Jedna od najznačajnijih prednosti „method” montaže je što kod zabacivanja predvez kod nje ima najminimalniju šansu da se zamrsi. U feeder tehnici ova montaža se koristi za lov krupnijih primeraka riba, i unazad nekoliko godina njenom razvoju umnogome su kumovali takmičari boilaši. Uticaj šarandžija se itekako primećuje i na Atilinoj method montaži, u kojoj on za predvez koristi strunu. U hranilicu se zgnječi primama, a na udicu, koja je manja nego u šarandžijskom sportu (najčešće broj 8 ili 10) stavlja se kao mamac pellet, neki partikl ili mini boila. Metod montaža je lovnija ako se koristi od perioda kad temperatura vode pređe 8 stepeni celzijusa.

 

Ova montaža je namenjena za šaranolov na intenzivno poribljavanim jezerima, ali s njim se mogu postići lepi uspesi i kad na rekama zabacujemo na belu ribu, ili na mrenu.

 

O tome smo već govorili da uspeh u ribolovu sa feeder štapom umnogome zavisi od usaglašene i pravilno pripremljene montaže, pa da pogledamo kako Atila Erdei radi.

Autor teksta: Đorđe Veber
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 15, jun 2010.

Ostavite komentar