Metal nikad ne izlazi iz mode

Postavio Pedja Pašćan 15/03/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

U mojih skoro pedeset godina ribolovnog staža, bar jednu trećinu vremena proveo sam varaličareći po rekama i jezerima na prostoru bivše Jugoslavije ali i mnogim zemljama po svetu. Često sam putovao ili duži period živeo u drugim sredinama. Štap za varaličarenje i kutije sa varalicama uvek su bili u prtljažniku automobila.

Prvi kontakt s novom sredinom bio je traženje reke ili jezera. Kako su godine išle, tako je i moja kutija sa varalicama bivala sve veća i teža, ali uvek je u njoj bio poseban odeljak za metalne modele. Da li je to zbog toga što kad sam se počinjao baviti varaličarenjem nije bilo toliko voblera (o silikonskim mamcima da ni ne govorim) ili je „kriv“ moj prvi susret sa varalicom, koja je naravno bila metalna, uz to - ručne izrade. Četrdesetak godina kasnije moja ljubav prema metalnoj varalici nije se smanjila. To je moj osnovni izbor u lovu štuke, soma, pastrmke, glavatice, bucova.

Godinama sam, obilazeći ribolovačke prodavnice, kupovao leptire, kašike i miševe poznatih svetskih brendova. Neke sam probao jednom, neke su ušle u favorite, a neke se nisu ni okupale. Sve je to bilo tako dok od svog prijatelja, poznatog hrvatskog varaličara Mirka Hanžekovića-Hanže nisam dobio par primeraka varalica koje, u svojoj radionici u Karlovcu, u porodičnoj fi rmi proizvodi gosp. Ivan Ilijanić – IDRA. Odlazak na reku Dravu, pa posle na Vransko jezero iz temelja je promenilo moj odabir metalnih varalica, kao i način razmišljanja tj. način lova. U poplavi jeftine kineske konfekcije, ofarbane u sve moguće dezene koje su nekom „dizajneru“ pale na pamet, IDRA varalica izgleda kao Mercedes pored Fiće, a zapravo tako i jeste! Uzeo sam i varalice poznatih svetskih brendova i upoređivao, testirao i uvek, baš uvek pobednik je bila IDRA.

U međuvremenu, jedna ekipa varaličara iz Hrvatske, Slovenije i Srbije boravi u kampu mog prijatelja Saše Valentiča na reci Ebro u Španiji. Odande mi dolaze zapanjujuće slike somova i smuđeva na modele varalica Ebro, nastalih u majstorskoj radionici gospo’n Ivana. Krajem leta 2010., nastaje IFC Mediteran i okuplja svoj tim, koji odlazi na Vransko jezero na testiranje nekih varalica. Naravno, IDRA modeli postižu očaravajuće rezultate. Pitanje koje mi je stalno u glavi tražilo je odgovor. Kako timove inženjera iz velikih svetskih korporacija pobeđuje mala porodična fi rma iz Karlovca? Odgovor je došao brzo, od samog autora.

„Slušam, pitam i gledam, a onda na osnovu sugestija i zapažanja radim. Varalice mi isprobaju najbolji i daju svoje mišljenje. Onda nešto doradim i tek tada proizvodim za prodaju. Kvalitet proizvoda, obrade i udica moraju biti vrhunski, a varalica najlovnija jer samo tako mogu opstati i biti uspešniji od drugih. Danas tržište ne prašta greške“.

Kako je IFC Mediteran rastao i okupljao pod svoje okrilje najeminentnija varaličarska imena iz Hrvatske, zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije ali i šire, tako je saradnja IFC-a i IDRE postajala sve veća i jača. IDRA postaje sponzor IFC-a ali i sponzor IFC Predator Cup-a. Uskoro su iz majstorske radionice počeli da izlaze novi prototipovi nazvani „Serija IFC“, dobijajući slikovita imena mesta i delova Vranskog jezera. Svaki od prototipova iziskivao je sate razgovora, dogovora, drugih mišljenja. Kako će varalica raditi, kako će se ponašati, tonuti, koja veličina, koja gramaža, oblik ili boja. Da li srebro ili mesing, ili pak oboje?

Oktobar 2010, Vransko jezero. Leto još nije otišlo, temperatura vazduha još uvek raste preko 25 °C, temperatura vode je preko 20 °C. Iskusan ribolovac bi rekao, daleko od pravih uslova za ribolov. Vozim čamac u smeru trske na granici sa Ornitološkim rezervatom, Hanža otvara kutiju sa varalicama i vadi model KK-10. Čim sam ugasio motor, ustaje i osmatra kroz kristalno bistru vodu jezera. Dubina je oko 4 metra. Primećuju se oblačići mulja, podignuti bežanjem štuka. KK leti pedesetak metara, Hanža ga lagano diže i pušta da propada kao džig varalica. U jednom trenutku sledi oštra kontra i vranska metrašica je progutala jaku WMC trokraku. Ni pola minuta kasnije, s druge strane čamca još jedna metrašica muči dril kočnice na Oskarovoj mašinici, ovog puta na miša broj 6, od 35g. Neverovatno, u podne, po najvećoj vrućini i bistrini jezera. Dok fotografi šemo ulove, odlučujemo se na promenu varalice. Stavljam živu legendu zvanu Ješkovo, koja je manja i lakša, duga svega 5,5cm. Vodim je između trave, spuštajući do dna, sa naglim promenama smera. Nisam dugo čekao. O, bože, kažem - kako li je tek kad temperatura vode padne, i jezero se zamuti...

 

Po povratku kući dobijam poruku od dragog prijatelja iz Malog Zvornika, Miodraga Ćirića, sa samo jednom rečenicom i prekrasnim fotkama. „Neverovatno, kad na ništa ne uzima, na IDRA -e udara kao da joj je sudnji dan! Ovo je čudo.“ Sredinom februara braća Drakulić, Ðorđe i Saša, odlaze na Drinu, u ribolov mladice, noseći IDRA varalice. Naravno, drinske lepotice vrlo brzo uspostavljaju prisan odnos sa Idrinim leptirima i miševima. Pre puno godina na televiziji se vrtela jedna reklama za bombone simpatičnog slogana, bilo kuda... Ja kažem, IDRA svuda. Lovnost na svim tim terenima se ne može nazvati slučajem, već savršeno dobro napravljenom varalicom, i to ne jednom, već čitavom paletom.

Vraćam se opet nekoliko meseci nazad, u Knin na Svetsko prvenstvo u lovu pastrmke. IDRA je sponzor i Hrvatske spin reprezentacije i na te se varalice lovi: leptir neobičnog imena Boras (po ribolovcu koji je dao ideju) postaje najtraženija varalica na takmičenju! Ne treba zaboraviti ni kraj maja i jedno od najvećih varaličarskih takmičenja ove godine. Na IFC Predator Cup-u pojaviće se najveća varaličarska imena Evrope, a IDRA je jedna od tri službene takmičarske varalice. Kakva li nas tada iznenađenja čekaju?

 

Autor teksta: Ante Rašić
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 25, Mart 2011

Ostavite komentar