Melez na hranilicu

Postavio sportski ribolov 18/10/2016 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

Pecanje na hranilicu ništa lakše, ili!?

Svi smo pecali na hranilicu, nekad sa više nekad sa manje uspeha. Način pecanja prilagođavamo uslovima koje sad imamo, nagli porast vodostaja u kombinaciji sa zahlađenjem.

Riba se sad intezivnije hrani, spremajući se za zimu, i traži hranu veće proteinske vrednosti. Shodno tome i pravimo hranu kojom ćemo puniti hranilice. Hrana bi trebalo da bude mesne arome i bogata proteinima, zato ubacujemo seckane gliste, kastere i slično. Hrana treba da bude tako umešana da se lepo može utisnuti u hranilicu i da na suvom ne ispada iz nje, ali da se u vodi raspada i ostaje na dnu.

 

Pribor prilagođavamo uslovima, sad nam odgovara malo tanji najlon i sitne udice (8 - 10). Na udicu stavljamo jedno krupnije zrno stiropora i obavezno 1 - 2 crva, jer riba, kao što rekosmo, traži proteine. Pošto je voda došla naglo ribu na kanalu tražimo uzvodno (u slučaju kanala DTD u Novom Sadu to bi bilo što bliže prevodnici). Dobrom hranom postižemo ne samo da privučemo ribu nego i da je zadržimo na na- šem mestu. Važnost dobre hrane se ogleda i u razlikama u ulovu. Koliko puta ste doživeli da kod vas “radi kao ludo” a kolegi na par metara od vas ni da pipne, ili obrnuto. Sa “finoćom najlona” i malom udicom netreba ni preterivati jer zbog bogate proteinske hrane zna da se javi i šaran a onda počinje igranka. Predvez za udice je, naravno, za nijansu tanji od osnovnog a udice oštre i jake, ali ne tanke da ne cepaju usta ulovljenoj ribi.

 

Pošto je ovo prilično hladan period godine a pecanje podrazumeva da sedimo, pored toga što smo dobro obučeni i obuveni moramo naravno obezbediti toplo mesto za sedenje. Stiropor je tu neprikosnoven – dobro nas izoluje od hladnoće a ujedno imamo i potreban “mamac” za udice.

Za sve one koji vole ovaj vid ribolova ovo je period koji može doneti lepe ulove i još lepše trenutke na vodi.

 

Autor teksta: Radivoj Đurić - Kuka
Objavljeno u nedeljnim novinama "Pecaroš", broj 4, 26. oktobar 2011.

Tagovi: fider melez

Ostavite komentar