Mašinice i meč ribolov

Postavio Pedja Pašćan 14/12/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Najzad dođosmo do, za nekog, najinteresantnijeg dela tekstova o meč ribolovu koji obuhvata sam pribor. U sledećim redovima ćemo se pozabaviti mašinicama i najlonima koji se koriste za meč ribolov i njihovim osobinama...

 

Mašinice

 

Danas skoro da nema ozbiljnijeg proizvođača mašinica koji u svojoj ponudi nema barem jedan model mašinice za meč ribolov. Pa da vidimo koje to karakteristike ima dobra meč mašinica.

U principu skoro svaku mašinicu srednjeg kapaciteta najlona, namenjenu za ribolov plovkom možemo koristiti za meč ribolov. Međutim, u praksi je to potpuno drugačije i ukoliko zaista želite da imate adekvatan meč komplet, mašinica mora da ispunjava neke tehničke karakteristike koje ćemo obraditi.

Jedna od bitnih karakteristika je da poseduje plitku meč špulnu. Kod novijih modela mašinica to je „long cast” špulna veoma redukovanog kapaciteta. On se najčešće kreće oko 100 m najlona prečnika 0.18 mm (100 m/0.18 mm). Ovaj detalj je veoma važan pošto je prosečna debljina najlona koji se upotrebljava pri meč ribolovu 0,16 mm. Ukoliko bi na mašinici umesto plitke imali duboku špulnu, kapaciteta recimo 100 m/0,35 mm našli bi se pred velikim problemima. Ako pokušamo da takvu špulnu do kraja napunimo najlonom pomenutog preč- nika od 0,16 mm biće nam potrebno barem 500-600 m najlona, a to je, složićete se, zaista smešno a i nadasve preskupo. Ukoliko na takvu špulnu namotamo svih 150 m najlona prečnika 0,16 mm (to su najčešća pakovanja meč najlona), špulna će nam biti samo delimično ispunjena, a najlon koji prilikom zabacivanja otiče sa nje stvaraće ogroman otpor, koji će nam znatno umanjiti daljinu zabačaja. Baš zbog ovoga može nam se desiti da ne postižemo ni polovinu daljine koju bi postigli sa istim priborom a da na mašinici imamo plitku meč špulnu. Pojedine naše kolege ovaj problem pokušavaju rešiti tako što na špulnu prvo namotaju deblji najlon, pa onda preko njega odabrani tanki tonući najlon.

Ovo je tek malo bolje rešenje nego kada ste na praznu špulnu namotali 150 m tankog najlona. Naime, ni ovo nije adekvatno rešenje pošto će znatno deblji najlon prilikom namotavanja ostaviti neravnine između kojih će se tanji najlon usecati. Ovo će za posledicu imati neravnu konturu najlona što će za krajnji rezultat opet dati skraćenje daljine bacanja (samo ne toliko izraženo kao u prethodnom slučaju).

Iz svega ovoga izvlačimo zaključak da je plitka meč špulna obavezan detalj naše mašinice.

Na drugom mestu je veoma važno da mašinica ima jako preciznu kočnicu kako u pogledu štelovanja sile proklizavanja, tako i u pogledu ravnomernog otpuštanja najlona. Ovo je zaista neophodno pošto tanki najloni prečnika 0,12 ili 0,14 mm (najčešće korištene debljine predveza u meč ribolovu) ne trpe nikakve nepravilnosti prilikom drila (prekidi, „seckanje” i sl.). Ovde će svaka nepravilnost u drilu za vreme zamaranja ribe teške kilogram ili više neminovno završiti kidanjem najlona. Da li je kočnica prednja ili zadnja stvar je vašeg ukusa, najbitnije je da je pouzdana i precizna.

Isto tako bi bilo poželjno da mašinica bude što brža. Imajte na umu da ćete vegler privlačiti sa daljine koja može iznositi 50 pa i više metara i ni malo nije svejedno koji prenos ima vaša mašinica. Ukoliko je spora trebaće vam čitava večnost dok vegler ne izvućete na obalu. Ovo vam može potpuno pokvariti dan i uživanje u ribolovu, pogotovo ako riba slabije uzima mamac pa često izvlačite praznu udicu radi kontrole mamca. Minimalni prenos koji bi vaša meč mašinica trebalo da ima je 5,2 : 1.

Takođe, mašinica ne sme da bude ni preteška. Optimalna težina se kreće od 270 - 300 gr. Pošto se danas tela skoro svih mašinica izrađuju od karbona ili neke ojačane plastike, njihova težina se najčešće kreće u ovom okviru. Veoma je poželjno da ona koju ste odabrali za ovaj vid ribolova ima veliku, predimenzioniranu vođicu najlona, pošto će tada habanje najlona biti svedeno na minimum. Još ako ima i „anti twist” konturu koja eliminiše uvrtanje najlona, onda je to prava stvar.

Broj kugličnih ležajeva nije najbitniji. Sasvim je dovoljno da ima jedan ležaj u glavi i ako ispunjava prethodne uslove sa njom se možete veoma lepo i uspešno oprobati u meč ribolovu.

Skrenuli bi vam pažnju na još jedan detalj koji bi dobra mašinica morala da poseduje. Radi se o namotavanju najlona. Ukoliko mašinica paralelno slaže namotaje najlona postoji realna mogućnost usecanja najlona u dublje slojeve, pogotovo ako je u pitanju neki ozbiljniji dril. Ovo je u potpunosti eliminisano kod mašinica kod kojih je za slaganje zadužen „worm shaft” sistem (tj. beskonačni vijak).

Ovakve mašinice najlon slažu krstasto pa kod njih ne postoji opasnost od usecanja. Ovu karakteristiku smo namerno ostavili za kraj, pošto ovakav sistem slaganja imaju samo skuplji modeli, a oni nisu svima dostupni. Naravno da ćete se slatko napecati i sa mašinicom koja ima klasično slaganje najlona.

 

Najloni

 

U prethodnom delu teksta već smo pomenuli da se u meč ribolovu koriste veoma tanki najloni. Najčešći prečnik osnovnog najlona je 0,16 mm a zatim slede debljine od 0,14 i 0,18 mm. Debljine od 0,12 i 0,20 mm se mnogo ređe koriste i to eventualno za ultra fino meč pecanje (0,12 mm) ili meč pecanje šarana (0,20 mm).

Sa obzirom da je prečnik najlona koji koristimo veoma mali, suvišno je naglašavati da on treba da bude vrhunskog kvaliteta. Pri tome je najvažnije da mora da bude tonući. Ovo je neophodno jer se kod pravilno zabačenog meč štapa najlon između vrha štapa i veglera nalazi ispod vodene površine.

To je veoma važno jer tako vetar ne može da nosi najlon sa površine vode i pravi „stomak” koji bi bitno uticao na stabilnost čitavog sistema. U ovom slučaju minimalan otpor vetru davaće samo tanana antena veglera. Pošto se celokupan najlon nalazi ispod površine vode (i vrh štapa je uronjen u vodu) naš vegler će stajati nepomično uprkos vetru.

Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite tonući najlon ili se nađete na vodi bez njega u priboru, možete pribeći sledećem lukavstvu. Zabacite vaš vegler što dalje i prilikom namotavanja na mašinicu provucite ga kroz mekanu pamučnu krpicu natopljenu tečnim deterdžentom za pranje sudova. Na taj način ćete odmastiti najlon i učiniti ga tonućim. Ovo će vam sasvim sigurno poslužiti, jedino ćete ovaj postupak periodično ponavljati u toku pecanja čim primetite da najlon sporije tone. Naravno, nemojte očekivati da će posle ovoga vaš „običan” najlon da tone kao vrhunski tonući najlon, ali će sasvim zadovoljavajuće poslužiti svrsi.

 

Autor teksta: Nenad Đumić
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 20, novembar 2010.

Ostavite komentar