Marker

Postavio Pedja Pašćan 28/05/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Do sada smo u puno navrata pričali o mestu za pecanje. Gde, zašto tu, kako... samo su neka od pitanja, kojima ispraćamo ulov uspešnijeg kolege. Markiranje je proces kojim ta pitanja svodimo na najmanju moguću meru. Pokušaćemo da tu svu priču oko mesta, sublimiramo u jedan tekst o markeru i markiranju.

Počećemo od pribora. Štap treba da je dugačak 12 stopa, da bude vršne akcije (nekadašnja A) i idealno je da nema uopšte sprovodnika na donjem delu, a da su pri vrhu isti gušće raspoređeni, da bi se informacije o dnu što bolje prenosile. Proizvođači uglavnom stavljaju u kataloge da je to 2,75lb, a ja tvrdim da je na 3,25 najlepše raditi. Čak i 3,5lb. Mašinica da je sa konusnom špulnom, najbolje sa brzom kočnicom, jer se najlon mnogo izvlači kroz vođicu, a svaki put kad zabacimo moramo da stežemo kočnicu. Najlon konusni ofarbani, npr 0,26-060, ili struna. Svako od ovih rešenja ima mana i prednosti. Lično koristim najlon i zadovoljan sam njime, ali znam mnogo njih što koriste upredenu strunu. Sa strunom postoji bolja detekcija dna, ali ima običaj da se napije vode, nikad ne znaš gde će puknuti, a i ako pukne ostaje ti na potencijalno dobrom spodu teška prepreka koju si sam ostavio. A i struna zahteva kvalitetniji i štap i mašinicu. Najlon se tegli, pa treba iskustva da se odbiju stavke koje prave stomak (vetar, vodeno strujanje, daljina...). Još samo jedna napomena oko strune. Ako vam se zapetlja prilikom zabačaja, postoji realna opasnost da pukne štap. Najlon ispravlja ove greške. Nije toliko isključiv. Valjalo bi da je neki od slabotegljivih. Vremenom će Vam se ufrćkati, da li najlon, ili struna, od konstantnog izvlačenja kroz rolnicu. Tu pomaže Spin Doctor. To je olovo specijalnog oblika, konstruisano tako da odvrće najlon.

Olova se koriste u zavisnosi od opreme, a obično su težine od 90- 130gr, specijalnog “marker” oblika. Ono što je bitno je da olovo NIJE okruglo, nego da ima što više ispupčenja i udubljenja. Ispupčenja da ne bi klizilo sa kosina, nego da ostane gde ga zabacimo, a udubljenja da pokupi malo materijala sa dna. Virbla koja je ulivena u olovo bi valjalo da se ne okreće, da se što manje informacija gubi na fl eksibilnim spojevima. Uz malo vež- be ćete tačno znati strukturu dna, a u rupicama će te dobiti i potvrdu za tu pretpostavku. Markera postoji raznih na tržištu, neki valjaju za sve, a neki nisu ni za šta. Dele se grubo u dve vrste, za markerisanje na blizu i na daleko. Oni za blizu imaju oblik šargarepe i zdepastiji su, odlikuju se velikom plovnošću i jako brzo isplivavaju, a oni za daleko su straight oblika (cigara) sa percima za stabilizaciju leta (kao pikado). I za jedne i za druge je bitno da im je virbla doboko usađena i ojačana žicom, da bi bili dugotrajni. Poželjno jeda vrh bude drečav, a od skoro se prodaju i sa izmenljivim percima. Crvena boja se najbolje vidi danju, žuta ujutro i uveče a crna po magli. Treba Vam još par plastičnih, ili gumenih perli, virbla, najbolja sa jednim većim okom, parče debelog najlona i spremno je sve za početak.

 

MONTAŽA

 

Za montiranje olova, postoji i gotov sistem (Marker Steams), ali može lako da se uradi i bez toga. Prvo treba vezati olovo na parče spremnog DEBELOG najlona. Na jedom kraju je virbla oko-oko s tim da se manje oko vezuje na najlon, a na drugom kraju se veže marker olovo. Čvorove možete pokriti konusnim tubicama. Veće oko virble se ostavlja na slobodnom kraju da može da klizi lakše po osnovnom najlonu. Ovo parče najlona se ostavlja u dužini od 15-ak cm u ekstremnim situacijama i više. Služi nam da se sa markerom odmaknemo od dna, mulja, trave i tako smanjimo kačenje plovka, Na najlon ređamo stvari ovim redosledom. Parče nalnona sa marker olovom, gumena perla (bitno je da je veća od velikog oka virble) i na kraju vezujemo marker plovak. Ovo je najjednostavnija varijanta. Kasnije možete od raznih komponenata za izradu šaranskih sistema da pokrijete sve tačke koje bi mogle da skupljaju travu, da se mrse... Ali i ovo je odlično. Usavršavajte ovu montažu i nema brige. A sva najbolja rešenja na svetu su i najjednostavnija. 

 

 

TEHNIKA

 

Na štapu ako to već nije fabrički urađeno obeležite pola metra od vođice strune prema vrhu. Zabacite marker, napravite prav ugao sa štapom u odnosu na najlnon i oborite štap skroz do vode. Okrećite mašinicu dok god vrh ne krene prema mestu gde ste zabacili. Sada ste sa markerom na dnu minus dužina predveza na koje smo stavili olovo. Otpušta se kočnica i najlon se izvlači SVAKI PUT do obeleženog mesta. Znači ako smo najlon izvukli 4 puta pre pojavljivanja markera na površini, dubina na tom mestu nam je dva metra. Na unapred spremljenu mapu ucrtajte pre početka pecanja MARKANTNE FIKSNE orijentire sa kojima raspolažete. Veliko usamljeno drvo, početak trske, kuća u daljini... Marker uvek bacajte sa istog mesta.

Primer: pravo ispred nas se nalazi suvo drvo sa preke strane jezera. Ucrtamo ga na mapu. Zabacimo marker pravo na njega, te uz pomoć boja na konusnom najlonu odredimo daljinu. Znači ako su nam izašle 4 boje i još malo to je: 4 x 25 metara koliko je boja + 15-ak metara koliko nam je dugačak konus + procena koliko je to još malo od pete boje – dubina. Recimo da je rezultat 117 metara. Uz pomoć mape koja ima u razmeri ucrtane meridijane sa daljinama obeležimo tačku na 117m i upišemo dubinu koju smo našli. Potom privlačimo marker, isto sa oborenim štapom do vode i pratimo vrh, trudeći se da uhvatimo što više informacija. Posle nekoliko namotaja operaciju merenja dubine i daljine ponavljamo i opet upisujemo. Sa što više ovakvih provlačenja dobićete kompletnu sliku dna i tačno ćete naći početak i kraj kanala, rupu, plato i sve što imamo ispred sebe u vodi. Interesuju nas promene. I najmanja promena na dnu ravnom kao tepsija će poslužiti kao zaklon ribama.

Mnogi ribolovci zanemare oblast blizu obale na kojoj pecaju. Vi nemojte. Dubina od bar metra uz trsku i skromna primama na par metara od obale donose sigurnu ribu preko noći. Šaran će u toku dana migrirati i po visini vodenog stuba i po daljini. Teorija kaže da šaran noću prilazi obali koja je bila na udaru talasa. Nađite markerom najpogodniju tačku gde bi to moglo biti i presretni ga. Ne pravite veliko hranilište nego ga presretnite na putu. I gledajte da ovo sve obavite preko dana. U sumrak se trudite da se ne bućka previše. Nije zgoreg pre mraka izvaditi marker iz vode. Noću pogotovo imam običaj da ga pokupim, ako ostane u vodi. Tada pre vađenja obeležite najlon kod mašinice dokle ste zabacili i odredite precizno orijentir kako je bio usmeren marker. Ujutru vratite sve na mesto. Možete ga takođe i uvlačiti na dno, da vam ne smeta prilikom vađenja ribe, ali ja to izbegavam. Ne volim da mi se veliki šareni štap leluja oko hranilišta.

Procena koliko ćete vremena utrošiti na markiranje zavisi od mnogo faktora, ali činjenica je da što više informacija pokupite sa markera, to se kasnije valorizujekroz ulove. Najjača varijanta vež- banja je leti na nekoj peskari nevelike dubine. Vučete marker po dnu i zapamtite kako se ponašao vrh. Onda se lepo skinete, bućnete u vodu i nađete potvrdu ili demant pretpostavke. Kad jednom prođete ovaj trening svaki naredni put ćete bez plivanja moći da odredite konfi guraciju dna. Uz par rasplivavanja imaćete memorisano u glavi ponašanje štapa po kojekakvim strukturama. Naravno da bi idealno bilo da je poligon za ovu vežbu skromnije dubine, da bi ovo moglo da se izvede i da ima i mulja i trave i tvrdog i školjki i... Obratite posebnu pažnju na udubljenja na olovima. Ako ih fabrički olova na poseduju, napravite ih.

Za sada ovoliko, za ostalo ćete morati sami da se pobrinete. Lepo je vreme, pa stoga pravac na najbližu baru, da se ovo malo navežba. banja je leti na nekoj peskari neveskromnije dubine, da bi ovo moglo da se izvede i da ima i mulja i trave i tvrdog i školjki i... Obratite posebnu pažnju na udubljenja na olovima. Ako ih fabrički olova na poseduju, napravite ih. morati sami da se pobrinete. Lepo je vreme, pa stoga pravac na najbližu baru, da se ovo malo navežba.

 

Autor teksta:  Blagoje Nemčev
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 27, Jun 2011

Ostavite komentar