Mali Zvornik je velik

Postavio Pedja Pašćan 20/03/2019 0 Komentara Destinacije / Vode,

U ove hladne februarske dane potrudiću se da vam kroz objektiv mog aparata, sa ne puno reči, putem omiljenog magazina dočaram atmosferu moga kraja. Neka ovo bude početak našeg druženja kroz priloge u kojima je fotografija dominantan činilac.

Lepota kanjona reke Drine i njena divlja snaga, ukroćene su branama i jezerima. Jedno od tri jezera je Zvorničko, koje duž 20km razuđene obale pruža bezbroj mogućnosti - od plivanja, preko ribolova do kajakaških takmičenja. Prema kazivanju malozvorničkih ribolovaca, ovde su uhvaćeni: som teži od 150kg, smuđ od 13,7kg (evropski rekord), štuka od 18,5kg (evropski rekord) i mladica od 20kg. Zvorničko jezero je jedinstveno u Evropi i po tome što se u njemu nalaze ribe koje žive u hladnoj i brzoj vodi, kao i one vrste čije je stanište toplija i mirna voda. U bistrim brzacima Borinske i Radaljske reke krije se pastrmka.

Brojni ribolovci stasali su upravo na reci Drini, za koju ih vezuju lepe uspomene. Lepota Drine nije samo u raznolikosti, već i u retkoj lepoti njenog pejzaža. Narod je naziva i Zelenka ili Zelenika, zbog zelene boje vode. Po mnogo čemu je jedinstvena i pruža mogućnosti za razvitak retkih i veoma traženih vidova turizma, među koje spadaju lovni i ribolovni turizam.

Baš tu, na desnoj obali brze i plahoviteDrine i mirnog Zvorničkog jezera, smešten je hotel Royal Drina. Idealno mesto za sve koji vole neposrednu blizinu vodenih površina i prirodnog bogatstva.

Među brojnim sadržajima koje ovaj hotel nudi, po svojoj jedinstvenosti izdvaja se restoran Jezero, sa bogatim menijem izuzetno ukusnih jela, karakterističnih za zemlju u kojoj se nalazite. Budišićka mućkalica, somovina „Culine“, Sakarski ražanj i pastrmka „Trešnjica“, koju služe sa trešnjom na tanjiru, su ukusna jela koja asociraju na lepote zapadne Srbije. Hotel raspolaže sa 39 soba - 26 jednokrevetnih, 9 dvokrevetnih i 4 Lux sobe, koje nose imena po rekama: Piva, Tara, Godina i Bistrica. Jedna od ponuda hotela je veoma prijatno uređena kafe-picerija „Rio Grande“, u kojoj možete uživati u mediteranskim specijalitetima, domaćim i stranim kafama vrhunskog kvaliteta i raznovrsnoj ponudi pića.

Čim dođete na recepciji hotela sačekaće vas blistavi osmeh i lepa reč Sanje Simeunović. Uvek srdačna, vedra i nasmejana, učiniće vam boravak u hotelu nezaboravnim. Ponos Malog Zvornika, manekenskog izgleda, devojka Svetlana Grujić, poslužiće vas pićem, ponudiće vam jelovnik da ćete poželeti da degustirate sva jela. A „trešnjica na tanjiru” je Nevena Aleksić, koja će vas ispratiti i smestiti u sobu. Sve su mlade i kao što vidite prelepe. Naravno, ima još tu lepih devojaka. Obožavaju prirodu i ribolov, a da je to tako pokazale su tako što su se vrlo rado odazvale pozivu, te po ovom hladnom vremenu izašle na vodu i ulepšale ionako prelep krajolik pored same vode.

Kako su fotografije koje nose ovaj tekst u pravom smislu svaka za sebe zamena za sto reči, one same su ovog puta suvišne. Još jedna potvrda da je Drina bogata reka sa svim onim što nosi u i oko sebe.

 

Autor teksta: Miodrag Ćirić - Ćiro
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 35, Februar 2012

Ostavite komentar