Brza i besplatna dostava za 2 dana - za sve narudžbe veće od 5000RSD (Srbija).
Poslednji tekstovi
Grupni ples ljubavi Srpskog lososa
Grupni ples ljubavi Srpskog lososa
09/10/2019 0

Ulov soma na Dunavu
Ulov soma na Dunavu
07/10/2019 0

Dunavci naši nasušni
Dunavci naši nasušni
20/09/2019 0

Ne mora uvek da zvecka
Ne mora uvek da zvecka
13/09/2019 0

Lov štuke dzerk varalicama
Lov štuke dzerk varalicama
12/09/2019 0

Mali istorijat stacionarnih mašina

Postavio sportski ribolov 31/03/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Pojava stacionarnih mašinica datira od pre II Svetskog rata. Do tada su korištene rolne (najstariji model se može videti na jednoj slici koja se nalazi u Tokiju, iz XIV veka).

Nemačka firma DAM je prva iznela na tržište 1938. godine model „Quick Standard“ (sl.1.) To je bilo revolucionarno jer je stvorilo veće mogućnosti u izbačaju najlona, brže sakupljanje najlona i kontrolisano ispuštanje preko kočnice špulne. Sada je ribolovac mogao da zamara ribu i da je sigurnije dovede do sebe. 

 

Mašinica je imala tanjirasti zupčanik sa kosim zubima, što joj je davalo pouzdanu snagu. Proizvodila se tridesetak godina. Izrađena je od kvalitetnog materijala. I danas ih ima u kompletu mnogih starih ribolovaca. 

 

1939. godine DAM je napravio svoj drugi model pod imenom „Quick Junior“ (sl.2.) „Junior“ se proizvodio do rata, zato je redak kod nas. Popravljao sam jedan pre 10. godina. Otac ribolovca koji ga poseduje kupio ga je od nemačkog vojnika 1943. Model na slici sam dobio od jednog prijatelja, mora da ima sličan istorijat.

 

DAM posle rata nastavlja proizvodnju modela „Quick Standard“, širi program novim modelima sa pužnim zupčastim prenosom. Pojava ovog modela izazvala je veliko interesovanje ribolovaca širom sveta i krenuli su sa proizvodnjom mašinica. Mnogi od ovih modela, naročito mladi ribolovci, ne poznaju i ne znaju iz kojih država potiču. Stoga sam odlučio da ih predstavim u ovih desetak slika. Funkcionalnost se bitno ne razlikuje od DAMovog modela, više izgled. Ovo je delo nepoznatog majstora. Imao sam priliku da popravljam mali broj mašinica koje su naši majstori sebi napravili, ali verujte imali su smisla i ideja, to su unikati.

 

Autor teksta: Danilo Demko Richter 
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 12, mart 2010

Ostavite komentar