Mala cena, veliki uspeh

Postavio Pedja Pašćan 18/01/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Zbog dobre vidljivosti na pojedinim vodama predatori poput smuđa i štuke ignorišu većinu veštačkih mamaca i napadaju samo one koji se najduže zadržavaju u njihovom vidnom polju, a deluju prirodno i najsporije lelujaju. Grabljivice iz voda na kojima se intenzivno lovi veoma su pametne i oprezne. Brzo se naviknu na naše trikove, odnosno nauče da prepoznaju većinu podvala koje nudimo... Zato su razni „frizirani“ šedovi i Oskari (otežani i neotežani) najatraktivniji u ovim okolnostima.

Vrlo atraktivno rade i jako su prilagodljivi tako da ih je, uz odgovarajuće otežanje, moguće spustiti u bilo koji sloj vode i voditi svakom putanjom koju ribolovac želi da ispita. Dostupni su u mnogo boja i oblika a najzanimljivija osobina im je to što se mogu frizirati na bezbroj načina. Kroz iskustvo i mnogo eksperimentisanja stigao sam do nekih zaključaka i pravila kojih se pridržavam. Za štuku ne postoji varalica koja je uspešno hvata 24 sata. Kroz samo jedan dan njen bioritam se promeni višestruko. U jednom momentu je gladna i raspoložena, pa bezvoljna i sita... Menja dubinu: te je na dva metra, pa na pet, te kontroliše plićak od 30cm... Zato je važno poznavati navike štuke u vodi u kojoj lovite ali i ostalih predatora i tada je sve mnogo lakše... Ja sam pristalica upotrebe što manjeg broja bodljikavih ukrasa. Atraktivnu i lovnu varalicu preterivanjem možemo da pretvorimo u strašilo koje riba ne da neće da pogleda i napadne, nego će od njega bežati i dobro ga upamtiti... Vođenje ovih silikonaca je usko povezano sa pravilnim odabirom otežanja. Ako je glava preteš- ka, ne može se kontrolisati u nekom sloju vode a ako je prelagana onda rep šeda uopšte ne radi.

 

Pad na bok

 

Da bi prezentacija izgledala realnije, šeda treba montirati na „Fleksi“ montažu. Radi se o sistemu sa odvojenim otežanjem. Onoće prvo pasti na dno, dok će šed na trenutak lebdeti iznad njega a onda se lagano izvrnuti na bok, kao prava riba koja umire. Na klasičnoj džig glavi, međutim, šed stoji pravo. Davnih šezdesetih godina gospodin Albert Drašković, Francuz našeg porekla, otkrio je montažu koja omogućava da se mrtav keder povlači na način koji verno imitira kretanje žive ribice. Drašković sistem predstavlja prvu široko poznatu montažu od koje su kasnije nastale mnoge manje-više slične, kako za mrtve kedere tako i za silikonce koji se isprekidano povlače. Dugo godina i sam koristim nekoliko ovakvih montaža. Donekle sam ih promenio i vrlo uspešno lovim preko cele godine. Neke od takvih sistema vidite i na slikama. Njegovi elementi su: 1 šed (koristim Hart, Mann’s, Relax, Konger a najviše Orka šedove) od 10, 12,5 i 14 cm, dok duže šedove skraćujem na ovu dužinu. Oskari od 10-13 cm su i te kako primenjljivi za ovu montažu. Na nekoliko mesta na telu probušim zumbom rupe promera 6-8 mm (da bih dodatno olakšao šeda) i u njih smestim trokrake veličine 4 ili 6. Znači, element broj 2 su jedna ili dve trokrake u naznačeni veličinama. 3. Kevlar ili Hard mono nosivosti do 12 kg – u zavisnosti od veličine šeda. Postupak montiranja počinjem tako što lemljeni krak udice precvikam klještima. Zatim vežem trokraku na kevlar, vodeći računa da odsečeni krak udice bude okrenut na dole kad bude bio u šedu. Potom kevlar pomoću duže igle provučem kroz jednu rupu na šedu. Zatim kod prve rupe za kevlar vezujem drugu dvokraku pa iglom izvlačim kevlar kod „usta“ šeda. Obema rukama malo rasteglim šeda, on se vrati u prvobitni položaj i izgleda sasvim normalno, sa donekle skrivenim udicama. Ako nemate dvokrake, seckajte trokrake... Ja sam i mušičar pa za ovakve potrebe koristim i dvokrake losos-udice! Kad sve ovo uradim, na 1 do 2 cm ispred glave silikonca za kevlar vezujem „prsten“ koji se kači na olovnu kopču manjih težina (4-6gr). Ovo je sasvim dovoljno za lov grabljivica na većini naših stajaćih voda. Lovimo li na jačim rekama, i pored štuke i smuđa očekujemo i soma, treba da koristimo i olovne kopče većih težina. Kad cimamo Oskara ili šeda sa lakšim olovnim otežanjem, on deluje izazovnije i duže lebdi pa nema onog oštrog, neprirodnog seckanja koje se javlja kad je silikonac preopterećen i montiran na fi ksiranu džig glavu. Opterećen silikonac se i bez „armature“ kreće blago talasasto i ne uvrće, zato i deluje zavodljivo.

 

Cimanje i čekanje

 

Povlačenje ovakvog sistema u osnovi je isto kao i povlačenje silikonca na klasičnoj džig glavi, s tim što u ovom slučaju možemo malo više da radimo kako bi se mamac što prirodnije kretao. Znači, zabacimo i pustimo da silikonac propada. Kad padne na dno, cimnemo vrh štapa da se varalica pokrene. Potom je privlačimo, najpre blagim cimanjem uz pauze, tako da ona propada, leže na dno, diže se sa njega. Zatim oštrije cimnemo, da se šed vine malo više, u gornji ili srednji sloj... Praveći kraće pauze, nastavimo privlačenje po istom principu, do nogu. Moguće su razne varijacije pri vođenju. Dosta toga zavisi i od dubine vode. Uostalom, svaki ribolovac već ima neki način povlačenja koji najčešće primenjuje.

Ovakve montaže je lako napraviti. Silikonac i dalje izazovno radi i vrlo je dobro naoružan. Iako trokrakama odsecamo lemljeni krak i pretvaramo ih u dvokrake, nema bojazni da će grabljivica spasti. U novije vreme, neke fi rme su počele da prave fl eksi džig glave na koje su montirane jednokrake udice. Oni koji vole da majstorišu mogu lako da naprave ovakve glave uz pomoć gipsanih ili aluminijumskih kalupa... Mane ovog sistema su da oduzima malo slobodnog vremena dok se pravi i da posle svake treće krupnije ribe moramo da menjamo šeda jer ga oštri zubi prosto razbucaju. Sve to je (mala) cena (velikih) uspeha. Napravite nekoliko montaža pa pravac na vodu. Budite uporni i može vam se desiti da iznenadite neku krupnu grabljivicu pre lovostaja! Vidimo se na vodi!

 

Autor teksta: Tibor Mesaroš
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 23, Februar 2011.

Ostavite komentar