Kupujmo domaće

Postavio Pedja Pašćan 10/10/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Svetsko prvenstvo se završilo. Kada sam ja bio klinac, ulicama moga grada, koje god dete da je šutiralo loptu, urlalo je iz sveg glasa Piksi! Danas loptu šutiraju neki drugi klinci, a i heroji su im neki drugi ljudi. Musav, raščupan, jedva veći od lopte, momčić buba Jabulani u zid ispred radnje. I uzvikuje David Vilja! Vremena su se promenila. Heroji su promenili pasoše...

Pitate se kakve ovo veze ima sa pecanjem? E, pa ima. Neke stvari, koje koristimo u našem hobiju nemaju alternativu, ali postoje sitnice za pecanje iz domaće proizvodnje koje su barem podjednako dobre, ako ne i bolje, od svih UK firmi sa bombastič- nim nazivima. Ovaj tekst je posvećen jednom takvom proizvodu, koji je bolji od svih uvoznih, koga su napravile domaće ruke i koji se kopira! Uvozimo sve i svašta. I šta treba i šta ne treba. Ne cenimo domaće i kukamo kako nam ne ide. E, kad klincu ispred radnje budu žile na vratu natekle od uzvikivanja Krasićevog imena, tek tada ćemo krenuti sa mrtve tačke.

Skoro sam gledao neke svoje stare slike. Rumunija 2003. Gledam opremu. Sve se izmenjalo po nekoliko puta. Ustvari, skoro sve...

E, sad malo Bane Bumbar. Te 2003. godine obrukali smo se u Švedskoj u košarci, Oscar De La Hoya je izgubio titulu, Šumaher uzeo šestu, a Carp System je izbacio model olova Long Cast. Svideo mi se od prvog dana. Proizvodi se u težinama od 40, 60, 75, 90, 105, 120 i nekada je bilo od 140 gr, ali je brat Sirko izgubio kalup. Konstrukcija je savršena u svojoj jednostavnosti. Sastoji se od creva koje sprečava mršenje (rig tube) na njega se navlači olovo, a stopira se gumenim kalupom (tulip bead), koji u promeru idealno odgovara da se u njega upresuje virbla. Težište i oblik olova je ono što ovaj proizod izdvaja od ostalih. Iako je oblika metka, Sirko je uspeo da mu napravi težište u tački, to jest jedinu dobru osobinu olovne kugle je premestio na oblik zahvalan za daleke izbačaje.

Let je izrazito stabilan, nakon početnog eksperimentisanja sa sastavom, došli su do legure Svetsko prvenstvo se HEROJI ULICE završilo. Kada sam ja bio klinac, ulicama moga grada, koje god dete da je šutiralo loptu, urlalo je iz sveg glasa Piksi! Danas loptu šutiraju neki drugi klinci, a i heroji su im neki drugi ljudi. Musav, raščupan, jedva veći od lopte, momčić buba Jabulani u zid ispred radnje. I uzvikuje David Vilja! Vremena su se promenila. Heroji su promenili pasoše... koja zadržava osnovni oblik i nakon duže eksploatacije. Uvek je problem sa olovima namenjenim za daleka bacanja, što jako lako ispadaju iz balansa, pa se dešava da lelujaju i vibriraju tokom leta. Ali, ne kod LC. Sve što treba je da kroz Rig Tube provučete najlon, vežete virblu sa udicom i vitlanje može da počne. U CS asortimanu, postoji i mala gumena perlica, koju ako navučete na osnovni najlon pre vezivanja virble, a posle Tulip Bead-a, modifikuje ovaj sistem u klizni. Zig Rig sa jednom gumenom perlicom. Savršeno. U prošlom broju smo vam predstavili i kako se idealno slaže ovaj oblik olova sa leadcorom i kako ga montirati. 

 

 

 

Još jedna jako bitna stvar kod ovog proizvoda je da ne uvrće najlon prilikom vađenja sistema. Obratite pažnju na to. Većina fancy proizvoda sa zapada ima tu gadnu osobinu. Neću da kudim druge, ali postoji npr. jedan korišteni oblik olova, jednog mnogo izvikanog proizvođača, u pakovanju kao da je Paco Raban unutra, koji unakazi najlon za jedan dan pecanja na velikim daljinama. Pre 4-5 godina kad je obavljeno upoznavanje ljudi sa sajta ILC, Miloš je jedva čekao da vidi moju torbu. Otvorio je torbu, napravio začuđen izraz lica i progovorio: „Da pogodim. Omiljeni sistem ti je aaa inline?”. Torba od 20-ak kila olova i kojekakvih sitnica ih je bila krcata. I na svim vodama i poznatim i nepoznatim počinjem s tim. A često se tu i završava. Volim da mi je sistem balansiran, da najlon prolazi kroz sve, ne volim da mi udica visi sa strane, ne volim da mi se olovo okreće, ne volim Chod Rig... Volim In line!

Prošle godine Long Cast je dobio i brata. Long Distance. On se proizvodi u težinama od 65 pa sve do 145 gr. I to na svakih 10 gr. Ko tu ne nađe šta mu treba, ne zna šta mu treba. Što se mene tiče, neke stvari se nikada neće promeniti. Volkswagen, Crvena Zvezda, Metallica i Long Cast.

 

Autor teksta: Blagoje Nemčev
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 17, avgust 2010.

Ostavite komentar