Kroz četiri godišnja doba

Postavio Pedja Pašćan 07/08/2018 0 Komentara Destinacije / Vode,

KOLUBARA

Spajanjem dve rečice Obnice i Jablanice na mestu Sastavci, u samom Valjevu, nastaje reka Kolubara. Celim svojim tokom, sve do ušća u Savu kod Obrenovca, reka je izrazito ciprinidnog karaktera. Donjim tokom kojim se predaje Savi, plivaju štuke i bucovi. Sredina reke rezervisana je uglavnom za brkatog deliju, dok je štuka retka. Soma ima dosta (najviše nizvodno od Lajkovca, kod brane u Crljenima, i naravno u blizini ušća u Savu), najčešće do 10 kg težine, mada su lovljeni mnogo krupniji primerci i pretežno ga love na žive mamce, dok su ulovi na varalicu retki i uglavnom u rano proleće. Ipak, ovdašnji ribolovci varaličari svojim omiljenim plenom smatraju klena i to je riba koja se najčešće varaličari na Kolubari. Kada pogledate terene kod sela Mlađeva i Slovca, pa one najbolje kod Lajkovca i sela Jabučja, shvatite zbog čega je to tako. Inače, ovaj deo reke je i najmanje zagađen otpadnim industrijskim vodama, pa je i riblji fond bogatiji

Mada su trenutne vrućine, ipak moram da pomenem i zimski ribolov skobalja na plovak, jer je najomiljeniji kod valjevaca. Često se i po najvećoj zimi mora ustajati u ranim jutarnjim satima da bi se zauzelo mesto. Pojedinci čak i po najvećoj zimi, pre svanuća, uz vatru dočekuju zoru na „udarnim mestima“, a omiljeni su tereni oko sela Mlađevo i sela Slovac. U tom periodu, kada skobalj najbolje radi, ribolovci sa lakoćom pune čuvarke sa krupnim skobaljima, koji neretko prelaze i 1 kg težine. Naravno da se pri lovu skobalja ulovi dosta mrene koja je nažalost nešto ređa poslednjih godina.

Rano proleće i jesen su udarni za lov ribe varalicom, jer tada obale Kolubare nisu toliko zarasle, pa je moguće kretati se. Proleće je dosta nezgodno za varaličarenje, pre svega zbog lošeg vodostaja a i lovostaja na klena (od 15.04. do 31 .05.). Na jesen je bolja situacija što se tiče vodostaja i nesnosnih letnjih vrućina, ali je korito reke još uvek veoma zaraslo.

U letnjim mesecima, po velikim vrućinama, varaličarenje na Kolubari je moguće samo u ranim jutarnjim časovima pre izlaska sunca (u intervalu od 5 do 7 ili 8 časova), i u kratkom periodu pred sam zalazak sunca. Dobri su uslovi i pred promenu vremena i naravno, po oblačnom vremenu, kada grmi u daljini ili pada sitna letnja kiša.

U nekoliko poslednjih godina uzvodno od Lajkovca se pojavio i solidan bandar , pa se i on može često uloviti. Bandar se lovi na iste varalice koje su namenjene klenu.

Kolubara je reka ravničarskog karaktera, a njene obale su obrasle gustom vegetacijom (naročito u letnjim mesecima), pa je kretanje po njenim obalama dosta otežano, a na dosta mesta je obala i podlokana, pa treba izbegavati kretanje uz samu ivicu tamo gde su obale visoke. Velike oscilacije u vodostajima reke su na obale nabacile dosta krša, a dno je muljevito pa ni kretanje po samom koritu nije preporučljivo, naročito kada je voda mutnija (ne vidi se dno), jer se lako možete zaglaviti u blatu ili upasti u vodu. Sve ovo ne sprečava najupornije varaličare da ipak love ravničarskog „glavonju“. U varaličarenju klena promena mesta je ključ uspeha i kada se konačno probijete na neku izglednu poziciju treba prilaziti oprezno i tiho, jer je klen izuzetno plašljiva riba. Mesta sa dosta potopljenih stabala i granja su idealna mesta za lov klena i nikako ih ne treba preskakati, a prvi zabačaji su i najvažniji jer tada po pravilu udaraju krupni. Ako na nekom mestu prvo uhvatite krupnog klena sledeći su najčešće sitniji, a veoma retko se događa da posle nekoliko sitnih riba ulovite krupnu.

Varaličare dosta nervira i rad bagera koji vade šljunak, jer mnogo zamute vodu pa ribolov ponekad i nije moguć. Takođe, i obilne kiše često mute Kolubaru pa to najviše utiče na izbor varalica. Klasični vobleri u ovakvim situacijama daju slabe rezultate, pa površinski vobleri drečavih dekora i leptir varalice imaju prioritet. Mepsevi do broja tri ili četiri su po mom iskustvu najlovniji u situacijama kada je voda sijerava ili blago zamućena. S proleća, kada je voda blago zamućena, dobri su i vobleri kruškice drečavih boja, a po bistroj vodi i normalnom vodostaju vobleri u „natur“ dekorima dolaze do punog izražaja.

Tokom leta, kada su temperature visoke (ukoliko su preko 40 stepeni ne treba ni pokušavati), klena treba loviti isključivo rano ujutro do izlaska sunca i predveče.

Ako je voda bistra a vodostaj povoljan za doba godine kada lovimo, i ako je oblačan dan, to su idealni uslovi za lov klena. Ko ima sreće da se tada nađe na vodi, uloviće dosta krupnih klenova za kratko vreme. Klen ne važi za velikog borca, ali prvi udarci su mu siloviti i krupnija riba će odmah pokušati da uđe u granje ili travu. Krupniji klenovi mogu da iznenade i obično se oslobode u prvim trenutcima borbe, ali ako ne napravite nikakvu grešku i kada glavu klena dignete iznad površine vode, to je kraj borbe. Ova, svakako sportska riba, vam može doneti dosta lepih trenutaka na vodi, a većina varaličara je svoja prva iskustva stekla upravo loveći ovu grabljivicu, jer je to svakako najrasprostanjenija grabljivica kod nas. Inače i klen postaje sve ređi, pa je uvedena i mera za njega od 20 cm, mada je većina sportskih ribolovaca i do sada vraćala u vodu ovakve sitnije primerke, a ovu odluku u svakom slučaju pozdravljamo.

Trenutne vrućine sigurno ne pogoduju ribolovu na ovoj reci, ali promene vremena u letnjem periodu, i naravno u rano proleće i jesen, su svakako trenutak da posetite ovu reku. Na Kolubari važi savezna dozvola „Srbija Zapad“ i režim ribolova propisan ovom dozvolom.

 

Autor teksta: Zoran Pantović - Kosta
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 29, Avgust 2011

Ostavite komentar