Kolubara - reka uspomena

Postavio sportski ribolov 30/09/2014 0 Komentara Destinacije / Vode,

Klenovi moje mladosti - Kolubara je reka koja u meni budi drage uspomene na prve korake koje sam napravio u varaličarskom ribolovu. Ovo je priča o reci moje mladosti, odnosno o prvim iskustvima stečenim u ovom sportu, koja su kasnije uslovila i moje radno opredeljenje. Naime, u proleće 1991. godine u KZV kuhinji odeljano je prvo ,,parče lipe,, u obliku ribe. U mestu Nepričava kod Lajkovca, to ,,parče lipe,, ulovilo je lepog klena. Prvi vobler na koji sam ulovio klena na Kolubari, danas ima počasno mesto u mojoj privatnoj kolekciji varalica. To uspešno varaličarsko iskustvo, a potom i sva naredna, posebno me vezuju za reku nastalu u gradu u kome živim i koju slobodno mogu nazvati rekom svojih uspomena.

Spajanjem dve rečice Obnice i Jablanice, u samom Valjevu nastaje Kolubara. Celim svojim tokom, sve do ušća u Savu kod Obrenovca, reka je izrazito ciprinidnog karaktera. Donjim tokom kojim se predaje Savi, plivaju štuke i bucovi. Sredina reke rezervisana je uglavnom za brkatog deliju, dok je štuka retka. Soma ima dosta, najčešće do 10 kg težine i pretežno ga love na žive mamce.

Ipak, ovdašnji ribolovci varaličari svojim omiljenim plenom smatraju klena i to je riba koja se najčešće varaličari na Kolubari. Kada pogledate terene kod sela Mlađeva i Slovca, pa one najbolje kod Lajkovca i sela Jabučja, shvatite zbog čega je to tako. Inače, ovaj deo reke je i najmanje zagađen otpadnim industrijskim vodama, pa je i riblji fond bogatiji.

Kolubara je ravničarska reka, sa obalama obraslim gustom vegetacijom. To otežava kretanje uz samu obalu, dok su neki delovi reke gotovo sasvim nepristupačni (kao u Sajgonu). Na nekim mestima korito je puno mulja, što dodatno otežava kretanje, ali samo pojačava želju da savladate izazove i da priđete do neke izgledne pozicije. Naravno, maksimalni oprez sačuvaće vas od navedenih iskušenja, kao i od onih koja vrebaju uz samu obalu. Naime, za vreme visokih prolećnih vodostaja reka često potkopava obalu i obara velika stabla, što dodatno otežava kretanje. Ali kad prolećne bujice prestanu ta mesta postaju idealni zaklon za klenove. Svaki ribolovac, a posebno varaličar, u duši je avanturista, pa usečena obala, potopljena stabla i granje pomešani sa nanetim muljem, samo su sastavni deo njegovog zadovoljstva ostvarenim ulovom. Ribolovci navikli na čiste terene ili velike reke, ovde će se teško snaći, ali će sigurno biti bogatiji za novo iskustvo. Jeste da su na opisanim mestima moguća česta kidanja voblera, ali zna se i da je ulov sasvim izvestan, jer se klen skriva upravo tu u granju i podlokanoj obali. Bitna stvar je i to da je reka zbog kiše i čestog vađenja šljunka najčešće mutna, što naravno utiče na izbor varalica. Pri prolećnom visokom vodostaju i u mutnjikavoj vodi, dobri rezultati u lovu klena se postižu meps varalicama broj 2 i 3 kao i vibreks leptirima .Vobleri za lov na takvoj vodi treba da su plivajući i kruškastih oblika, takozvani ,,klikeri,,.

Pri niskim letnjim i jesenjim vodostajima, kada je reka bistra, najlovniji su vobleri realističnih dekora. Imitacije pijora (zlataća), pliske (kesegice) i pastrmske mlađi su najlovnije. Zabačaji uz granje, uz samu suprotnu obalu, ili iza potopljenih stabala i panjeva, dobitna su kombinacija. Preciznost zabačaja u lovu klena je od presudnog značaja. Mestu gde ćete loviti morate prilaziti tiho, obučeni u skladu sa bojama okoline. Mada klen nije naročito lukava riba, izuzetno je plašljiv. Zato, ako prilikom zabačaja zakačite varalicu za granu, laganim pokretima štapa pokušajte da je otkačite. Svako mlaćenje ili bućkanje po vodi uvek poplaši klena. Ako se bućkanje nije moglo izbeći, odmah promenite mesto jer ta riba ,,više ne stanuje ovde,,. Kada ispunite prethodne uslove i dođete na odabranu poziciju, prvih nekoliko zabačaja su najvažniji. Često riba uzima varalicu odmah po njenom padu u vodu. Ovaj plašljivac je sportska riba i varalicu grabi silovito, pa odmah potom beži u granje ili travu. Kada izuzmemo prvih nekoliko udara, kada naj češće i uspeva da se oslobodi varalice, klen ne važi za ,,velikog borca,, poput mrene ili bucova. Kada mu jednom dignete glavu iznad vode, brzo se predaje. Ali ipak oprezno, jer krupniji komadi mogu da iznenade.

Idealno vreme za varličarenje klena je oblačno jutro ili predvečerje, a period neposredno pred kišu uz dodatak grmljavine, među ribolovcima važi za nepogrešivu kombinaciju. Ako se tada zateknete na vodi i još ako je voda bistra, bukvalno svaki zabačaj biće i napad ribe na ponuđenu varalicu. Čak, ako zabacite i povučete varalicu i na nju udari prvi klen pa spadne, nemojte da vas iznenadi mogućnost da varalicu, dok je izvlačite, sustigne druga riba.

Prethodna iskustva godinama sticana, uspešno sam proverio varaličareći sa svojim prijateljem Dušanom Kokićem, poznatim valjevskim ribolovcem. Nekoliko puta uhvatili smo taj momenat ,,pred samu kišu,,. Rezultat nijednom nije izostao. Za kratko vreme ulovili bi više krupnih klenova teških i preko jednog kilograma.

Ovog oktobra, rešen da se, posle pauze od nekoliko godina, ponovo oprobam u svojoj prvoj varaličarskoj ljubavi, sa Dušanom sam posetio neka naša mesta u selu Jabučje. Dodatni izazov bio je i ovaj lepotan sa slike, kojeg je Dušan ulovio na vobler sopstvene izrade u navedenom selu, a kod mesta ,,panjevi,,.

Osetio sam stare mirise i stari instinkti su proradili. Nekoliko lepih klenova uhvaćenih na KZV vobler u dezenu pijora (zlatać), dokaz su da se jednom naučeno nikad ne zaboravlja. Varaličarenje klena možda nije tako ekskluzivno kao lov drugih krupnih grabljivica, ali je lepo na svoj način. Lov klena varalicom je sportska disciplina koja zahteva dosta pešačenja po teškom terenu. Ako lovite klena, onda je lov sa veštačkim mamcima svakako najatraktivniji, a avantura tipa ,,kroz pustinju i prašumu,, sigurno neće izostati. U svakom slučaju, poput mene, imaćete lepe uspomene.

Zoran Pantović Kosta

Ostavite komentar