Koji je keder bolji?

Postavio sportski ribolov 14/10/2016 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

Mnogi ribolovci su u dilemi da li da na udicu zakače manje ili veće kedere. Iz nepoznatih razloga najčešće se odlučuju za manje, uglavnom za one od 6-8 cm. Verovatno računaju da štuke ili smuđevi od kilogram ne mogu da progutaju velike kedere. Takvo mišljenje je pogrešno. Nema te štuke od kilograma koja neće progutati i dvostruko većeg kedera, i od 15cm. I krupniji smuđevi se ne obaziru na sitnu hranu i bolje im legne poveliki zalogaj jer su mirni ceo dan posle toga. Sitni kederi su odličan zalogaj samo halapljivim bandarima! Iskusni ribolovci obavezno poštuju pravilo: Veći keder - veći i ulov! Da to nisu samo prazne priče i sami se možete uveriti.

Kada ulovite štuku ili smuđa od 2 i više kilograma, potražite u njihovim utrobama nesvarene ribe i uverite se u veličinu. Krupniji kederi imaju i svoje prednosti. Recimo da mnogo duže žive i ne moraju se tako često menjati, mogu se mnogo dalje plasirati sa štapom, jer mali kederi redovno spadaju prilikom jačeg zamaha. Dugo godina anketiram ribolovce koje poznajem i one na koje nailazim pored same vode interesujući se koje su vrste riba, po njima, najbolji mamci za štuku i na koje najviše imaju uspeha. Dobijam, naravno, veoma različite odgovore, što je u krajnjoj liniji i normalno, jer svako ima svoje iskustvo na vodi.

Na prvom mestu po mišljenju velikog broja ribolovaca na štuku je Crvenperka – neprevaziđen mamac koji je jako uočljiv u vodi zbog svojih crvenih peraja. Pokretljiva je, stalno radi i solidno je otporna. Na vodama gde ima kapitalnih štuka, crvenperka kao dlan znači garantovani ulov, sigurno neće ostati nedirnuta do kraja dana.

Bodorka / je na drugom mestu jer je veoma atraktivna i može se lako nabaviti čak i kad je jaka zima, međutim mišljenja su mnogi da nije tako živahna i brzo se smiri na trokraki ali zbog gabaritnog tela ne ostaje nedirnuta ni ona na vodama gde ima lepih štuka.

Kaugler / ova površinska riba koja se nalazi u gotovo svim našim vodama. Dobro je uočljiv zbog svog srebrnastog tela koje se sjaji u vodi dok radi na udici. Dosta je pokretan ali kratko jer je jako osetljiv i ugiba brzo i često ga treba menjati, pogotovo kada lovimo na rekama gde je donji pritisak jak i kaugler u roku od 30-tak min ugiba, to mu je i najveća mana.

Krkuša / odličan mamac za štuku jer neprekidno radi na udici, pošto je riba dna ona stalno teži da savlada tu neku visinsku razliku i spusti se dole na dno da bi se sakrila. Krkuša je otporna i ako joj ne povredimo neki vitalni deo kod montiranja na udicu može biti živahna ceo dan u vodi. Međutim, sve se teže nalazi, pogotovo u Banatu gde mnogi koriste druge mamce.

Plavac ili Gavčica / je super mamac za štuku ali se na žalost i on ne nalazi u kapitalnim veličinama (oko 5-7 cm) nego u malim (2-3 cm), koji su još dostupni na nekim kanalićima i koji su ne interesantni za većinu ozbiljnih štukaroša. Ali, ko može naći ovakve matice plavaca, može biti siguran da ima da se nalovi štuka!

Bandar / je mamac koji štuka rado napada pošto sa njim ima interni rat i kad god joj se ukaže prilika ima da ga smaže. Neverovatno je pokretan i otporan može da bude aktivan ceo dan na udici. Naročito ga upotrebljavaju za zimski lov jer se nabavlja lako. Sunčanica / je skoro isto tako dobar mamac kao i bandar, razlika među njima je veoma mala. Ne treba makazama seckati gornja peraja jer u prirodi štuka nema makaza kojim će prvo srediti sunčanicu pa je potom smazati. Otporna je jako i mogu se spremiti i krupni komadi veličine dlana.

Babuška / ova vrsta je najčešće upotrebljavani mamac jer se lako nabavlja. Nije uopšte nešto posebno pokretna na udici i posle izvesnog vremena prestaje da radi. Jedina prednost joj je da je jako otporna i većina ozbiljnih ribolovaca je koristi samo kao krajnji izbor.

 

Ovo treba gledati sve samo informativno, jer pokazuje da štuka napada više različitih riba u svom staništu, a treba takođe uzeti u obzir i godišnja doba. Od proleća pa do jeseni izbor je veoma širok, od kauglera preko crvenperke, bodorke i babuške, pa sve do krkuše i plavca. Međutim u kasnu jesen i zimu, izbor je veoma sužen i ribolovci, ako u rezrvi nemaju neku od prethodno navedenih vrsta, najbolje je da uhvate nekoliko bandara, sitnijih kao dlan. On je idealan za hladno vreme. Ne zaboravite samo da je strogo zabranjeno koristiti mlađ plemenitih vrsta riba kao mamac za grabljivice.

 

Napisao: Tibor Mesaroš Toblerone 

Objavljeno u nedeljnim novinama "Pecaroš", broj 3, 19. oktobar 2011.

Tagovi: stuka keder

Ostavite komentar