Kao niko u Evropi

Postavio Pedja Pašćan 24/12/2019 0 Komentara Destinacije / Vode,

23. april 2012. Otvaranje riblje staze na brani hidrocentrale u Malom Zvorniku

Po pozivu udruženja „Drinjsko jezero" iz Malog Zvornika, sakupila su se sva podrinjska USR sa leve i desne obale. Velika manifestacije aktiviranja riblje staze za prolaz ribe sa nizvodnog toka reke Drine u jezerski deo akumulacije i dalje do perućačke brane. Brana u Zvorniku sagrađena je još 1955. godine i od tada neprekidno proizvodi struju „Simensovim" generatorima. Ovo je jedina hidroelektrana sa pravom ribljom stazom u ovom delu Evrope. Pouku o brizi o ribljem fondu zaboravili smo već naredne godine, jer više ni jedna riblja staza nije izgrađena ni na jednoj kasnije građenoj hidroelektani.
Ovom ribljom stazom, koja omogućava realizaciju prirodnog nagona ribe da se mresti na uzvodnim tokovima reka, znatno se pospešuje mrest ribe u Drini, pogotovo dominantnoj vrsti, škobalju. Po aktiviranju riblje staze, čije punjenje traje oko 30 minuta, ribi je omogućen prolaz kroz branu i ulazak u jezerski deo koji je oko 20-30m viši od nizvodnog toka. Po iskustvu korisnika ovog dela Drine ili RP „Srbija Zapad", popularnog predsednika „Džerija", riba će se koncentrisati oko staze u periodu od 2 do 3 dana, a zatim će jato krenuti ribljom stazom. Ova seoba će trajati od 30 do 60 dana. Kroz branu će proći oko 70 tona ribe. U jednom momentu, posle par dana, spustiće se rešetke na ribljoj stazi i riba će biti zatvorena, a zatim će se, pod budnim okom strućnjaka, riba prebrojati, odrediće joj se pol, veličina i vrsta, a proveravaće se i zdravstveno stanje riba. Ovo je neophodna analiza uzorka ribljeg fonda Drine. Sve vreme, ribočuvari će biti prisutni na ovoj lokaciji, jer ribokradice bi na lak način došle do svog plena da njih nema.
Tokom godina od izgradnje brane, riblja staza nije bila uvek aktivna. Njeno aktiviranje je zavisilo od savesnosti upravljača i sloge ribolovaca. Očigledno, sada je na Drini dobra postavka savesnih ribolovaca, i oni se na najbolji način svakodnevno brinu o njoj. Ovom nesvakidašnjem događaju prisustvovala su sva podrinjska USR. Sa leve obale „Mladica" iz Skelana, USR iz Bratunca, Zvornika i Bijeljine, a sa desne obale, USR iz Bajine Bašte, Ljubovije, Malog Zvornika, Loznice i Bogatića. Bila je ovo prilika za druženje, upoznavanje i dogovore o još boljem čuvanju ribljeg fonda. Čast nam je što je i „Ribolovački savez Vojvodine", kao predstavnik ravničarskih ribolovaca i dobar poznavalac zakona i problematike upravljanja, bio pozvan na ovaj ribolovački hepening.


Autor teksta : Dušan Jovanović
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 38, Maj 2012

Ostavite komentar