Kanjiška bućka

Postavio sportski ribolov 04/05/2017 0 Komentara Ribolovački tekstovi,Destinacije / Vode,

Kanjiška „bućka” svojevremeno se lansirala u sam vrh naših ribolovačkih takmičenja. A nije joj bilo lako. Iz više razloga. Prvi je zbog neprikosnovenosti „đerdapske zlatne”, bar kada je veličina ulova u pitanju. Drugi je Tisa, koja je znala da se zamuti do te mere, da je ponekad bilo teško doći do makar kakvog somovskog ulova. Treći: nadmetanje u lovu soma bućkom bio je deo manifestacije, koja se zvanično zove „Festival ribolova”, a koja obiluje kulturno-umetničkim, zabavnim, gastronomskim, ribolovačkim dešavanjima, i ekološkim manifestacijama. I tri dana ne prestaje. Kada se mnoštvo zabave i nebrojeno kotlića (iz kojih se ore arome da i vegeterijanci nabace holesterol) urotilo sa nepovoljnim hidrološkim uslovima, „brka” zna da podbaci. Ali toliko retko, da se brzo zaboravi.

 

Kanjiška bućka postala je slavna, između ostalog, zahvaljujući činjenici da je daleko najkontrolisanija od svih takmičenja u ovoj disciplini. Ustaljen je običaj, da su vlasnici čamaca ujedno i sudije, pomoćno osoblje, navijači, savetnici, „galioti”... Pristanu uz obalu, sačekaju da se takmičar ukrca, i voze ga tamo, gde bi i sami išli protiv „brke”, da nisu domaćini.

 

Kada flotila isplovi, i kada se letve „što brki na uvo sviradu” oglase, kreće i čamac koji prevozi „sedmu silu”, a plovilom upravlja ribočuvar. Ili – bilo je i toga – narodni poslanik!

 

Tisu uzvodno i nizvodno od Kanjiže karakteriše velika šarolikost terena. Od velikih dubina, bogato načičkanih potonulim drvećem, i jakom strujom; preko peskovitih plićaka, koji su iznenađujuće dobri tereni za lov soma, kada je reka u nadolasku i zamućena; do mirnih i dubokih delova, pitomog toka. Usled „visokog broja promenljivih”, rekli bi matematičari, neophodno je brzo prilagođavanje trenutnim uslovima ribolova. Često menjati mesto, primenjivati razne mamce, usporavati plovilo, propitivati različite slojeve vodenog stuba... Na ulov ima veliki uticaj i činjenica da se u severnom susedstvu Tisa redovno poribljava značajnim količinama soma. To su pretežno mlađ ili jednogodišnji primerci. Ta riba veoma brzo stiže na naše terene, tako da takmičari koji „nabodu siću” imaju veliki broj udaraca, ali ih nema na postolju. Primerci ispod propisane mere moraju da se vrate u vodu odmah, i ne boduju se. Dogodilo se da je jedan od takmi- čara ulovio četiri soma, ukupne mase oko šest kilograma, ali je ostao bez plasmana; svaki od „brka” bio je „kratak” za centimetar do dva. Inače sav ulov se vraća u Tisu, i obaveza je takmičara da ribu do merenja sačuvaju živu i nepovređenu!

 

Ovo takmičenje privlači učesnike sa većeg prostora od bilo kojeg drugog. Od Tekije sa krajnjeg istoka, Šapca sa Juga, i svih krajeva Vojvodine, u Kanjižu masovno dolaze i somolovci iz severnog komšiluka. Kao rezultat toga, kada se nakon takmičenja razmenjuju iskustva, ovde se najlakše dolazi do teoretskih saznanja, lako primenjivih i na drugim vodama. Nije na odmet znati da se upravo na ovom prostoru odigrava prirodni fenomen, jedinstven u Evropi – Cvetanje Tise.

 

Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 13, april 2010.

Tagovi: tisa bucka kanjiza som

Ostavite komentar