Kako produžiti život dišućem kombinezonu za ribolov

Postavio Radovan Stanic 06/04/2020 1 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Kao što mnogi ribolovci već znaju curenje dišućeg kombinezona se dešava često, a kad se to desi uopšte nije zabavno. Male šupljine na preponama, na lepljenim trakama ili na neoprenskoj čarapi mogu vam skratiti dan na vodi. Kombinezon je važan deo opreme za ribolov. Ovom prilikom ću pisati o jednom problemu koji je za mene i najbinitniji. Daću vam savet koji će produžiti život vašem dišućem kombinezonu, kako bi ste osigurali da iz ove skupe investicije dobijete maksimum.

Puštanje vode kroz lepljene trake po šavovima

Većini ribolovaca je poznato da je potrebno osušiti kombinezon posle ribolova. Dugotrajno držanje mokrog kombinezona dovodi do toga da se stvara plesan na kombinezonu. Plesan zatvara pore materijala smanjujući dišuće karakteristike kombinezona što smanjuje njegov životni vek.

 

Svima je već poznato da je kombinezon potrebno osušiti, ali malo nas zna da kombinezon ne treba izvraćati prilikom sušenja. Verujte mi ovo je najvažnije pravilo i ukoliko želite da vaš kombinezon duže koristite poštujte ga. Pošto je za mene ovo od najvećeg značaja za duži vek trajanja kombinezona, ukratko ću objasniti razloge.

 

Godinama (nepunih 20 godina) koristim dišuće kombinezone različitih brendova, kako skuplje tako i jeftinije modele. Kod velikog broja kombinezona koje sam koristio najčešće se dešava da kombinezon propušta vodu na lepljenoj traci koja se nalazi iznutra kombinezona. Dugo mi je trebalo da shvatim zbog čeka se to dešava čak i kod najskupljih modela.

 

Razlog je jednostavan. Izlaganjem unutrašnjosti kombinezona, tačnije izlaganjem trake koja je zalepljena po šavu kombinezona UV zračenju sunca, dolazi do ubrzanog starenja/propadanja lepka na traci. Traka se vremenom ukurućuje i gubi elastičnost posle čega se prilikom njenog savijanja javljaju mikro naprsline kroz koje prolazi voda, ili se jednostavno počne odlepljivati.

 

Ukoliko želite da proverite moje tvrdnje uzmite parče trake i osvetlite ga UV lampom neko vreme, ili jednostavno ostavite parče trake napolju. Čak i ako nije izložena na direktnoj svetlosti (u hladu) traka će posle nekog vremena postati kruća i prilikom savijanja javljaće se naprsline. Neki proizvođači u svom uputstvu o održavanju (npr Simms) napominju da kombinezon ne izvraćamo prilikom sušenja, ali to nije posebno istaknutu pa ribolovci često ne pridaju veliki značaj tome.

 

Ako želite da dišući kombinezon duže koristite, njegovu unutrašnjost nikad ne izlažite svetlosti sunca tj. nikad ga izvraćajte.

 

 

 

Tekst napisao: Radovan Stanić

1 Komentara

Pero Femic:
05/08/2020, 11:14:46 AM
Odgovori

Kojim lepkom da zalepim savove na disucem kombinezon

Ostavite komentar