Kako izabrati pravu mašinicu

Postavio sportski ribolov 15/01/2014 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Bogata ponuda na tržištu zbunjuje novopečene ribolovce koji često ne znaju na šta treba da obrate pažnju prilikom kupovine ovog dela opreme. Evo nekoliko saveta koji će im pomoći da se opredele za najbolju opciju.

Ponuda stacionarnih mašinica prilagođava se različitim potrebama; svaka vrsta ribolova nameće određena rešenja koja će biti najbolje iskorikena u odgovarajućoj tehnici. Upoznajemo vas sa osnovnim delovima mašinice, što će vam pomoći da se opredelite za onu koja vam najviše odgovara.

Kočnica špulne

Kada biraju mašinicu, mnogi ribolovci vode računa o tome da Ii ima prednju ili zadnju kočnicu. Obe imaju isti zadatak - da popuštaju kalem koliko je potrebno, u zavisnosti od snage ribe i najlona. Namerno ne kažem "i snazi strune" koja može da bude toliko jaka da je riba ne može pokidati, ali zato svaki udar pravi deformacije na zupčastom prenosu i troši ga. Stoga, kada koristimo strunu, zatežemo špulnu kao da imamo najlon i podjednako uživamo u borbi ribe.

Mašinice se prema kočnici špulne svrstavaju u ave osnovne grupe:

 1. prednja kočnica špulne
 2. zadnja kočnica špulne

Obe varijante mogu biti sa dodatnom borbenom kočnicom i sa kočnicom špulne sa slobodnim hodom.

 

Zupčanici

Postoje dva osnovna modela prenosa:

 1. tanjirasti
 2. pužni

Prenos zupčanika danas je uglavnom tanjirast, dok se pužni, zbog skuplje izrade, može naći na manjem broju modela.

Razvoj konstrukcije tanjirastog sistema doveo je do visokog kvaliteta po snazi, lakoći okretanja i trajnosti. Međutim, na osnovu dugogodišnjeg radnog iskustva u servisu, mogu da potvrdim da današnje mašinice nemaju dug vek i da punu forrnu mogu održati od tri do pet godina. Mnogi smatraju da pužni prenos sputava kvalitetno slaganje najlona, ali modeli sa popularnim vormom postižu bolje slaganje najlona. Siguran sam da je isključivo cena proizvodnje bila presudna da preovlada tanjirasti prenos.

Podizači špulne

Sistemi za podizanje i vraćanje špulne uvek su bili veoma važan deo mašinice, kako kada je reč o slaganju najlona, tako i u vezi sa brzinom odmotavanja prilikom zabacivanja. Neću Risati o tome šta je sve u prošlosti napravljeno da bi se ispunio taj zadatak, jer danas postoje dva sistema koja su se najbolje pokazala:

 1. ukošeni "S" sistem
 2. vorm sistem ili beskonačni vijak

Oba sistema podjednako dobro slažu najlon. Prvi ima manje delova, pa je samim tim manje podložan kvarenju.

Mnogi smatraju da vorrn sistem ima prednost pošto može da bude dugačak koliko i špulna. Mana mu je to što ima veći broj zupčanika i ostalih delova, pa je mogućnost kvarenja mnogo veća. U prilog "S" sistemu ide i to što mašinica sa vormom teže podnosi udare u špulnu koji se često dešavaju prilikom transporta.  Važno je napomenuti da oba sistema podjednako dobro funkcionišu sa najlonom i strunom. To potkrepljuje činjenica da bolji modeli firme "Daiwa" nose ukošeni "S" sistem, dok "Shimano", koriste beskonačan vijak. Dakle, dva vodeća brenda primenjuju dva različita sistema.

Sve zavisi od afiniteta

Za sam kraj, ako ste već odlučili koju ćete tehniku ribolova najčešće upražnjavati, sledi podela mašinica prema osnovnoj nameni:

 1. varaličarenje
 2. plovkarenje
 3. zabacivanjenje plovka na velike daljine - meč tehnika
 4. laki dubinski ribolov
 5. srednji dubinski ribolov
 6. teški dubinski ribolov
 7. šaranski ribolov
 8. surf ili bacačke.

Nadam se da smo ribolovcima‑početnicima bar malo pomogli i da će lakše pronaći mašinicu po svojoj meri.

 

Piše: Danilo Richter
Izvor: magazin BLINKER

 

Tagovi: masinice pribor

Ostavite komentar