Kakav početak sezone

Postavio Pedja Pašćan 21/06/2018 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

„Neizdrž” je na vrhuncu. Brojimo sate do početka pune sezone na grabljivice. Već danima pratim vodostaj Morave na sajtu RHMZ-a. Temperatura vode je obećavajuća, vodostaj takođe. Molim se svim varaličarskim bogovima da se baš tog dana D nešto ne promeni.

Pribor je odavno spakovan. Štap opran, mašinica podmazana, nova pletenica nosivosti 10lb namotana. Varalice su spremne, sumnjive trokrake zamenjene novim, oštrim poput moje želje za varaličarenjem moravskih somova. Noć sam jedva pregurao. U polusnu, svaki čas sam lupao kontre velikom somu, a pomisao da ujutru idem na posao mi je stvarao još veću nervozu.

Potpuno odsutan, nekako pregurah još jedan radni dan i krenuh sa drugarima, nerazdvojnim saputnicima i sapatnicima u varaličarskim avanturama, na Moravu, kako bi otvorili punu varaličarsku sezonu. Mesto koje smo izabrali nam je dobro poznato. Lovili smo tu već somove na Vrapčićeve glavinjare. Spuštamo se lagano stazicom koja vodi kroz šumarak i napokon izbijamo na obalu Morave.

Za razliku od Vrapca i Koleta koji sa nestrpljenjem raspakuju štapove, sedam i palim cigaretu. Uživaću bar nekoliko minuta gledajući Moravu i pokušavajući da smirim uzbuđenje koje obavezno sledi pre prvog zabačaja. Nisam ispušio ni pola cigarete kad Vrapčić raspali onu mušku kontru i.... FISH ON. Po otimanju ribe sa druge strane štapa shvatismo da se radi o lepom bucovu. Nekoliko minuta uživanja u borbi i bucko od oko 3 kilograma je lagano prihvaćen gripom. Čestitam Vrapčiću na ulovu i krećem da zabacujem. Vrabac lovi svog drugog bucova, a nedugo zatim i Kole svoju prvu mrenu. Izigravam snimatelja i fotografi šem ulove.

Napokon, posle par sati zabacivanja i menjanja varalica, na kopču stavljam Vrapčevu glavinjaru (model Bulle) koja mi je donela sijaset prelepih ulova. Zabacujem je daleko u maticu i čini mi se, da je udarac usledio delić sekunde pre nego što je glavinjara dodirnula dno. Po načinu na koji je riba udarila i uvodnim trenutcima borbe siguran sam da na štapu držim lepu mrenu. Posmatram štap koji se savija pod snažnim udarima kraljice brzaka. Borba je kratka i dinamična. Posle par minuta na obali je mrena teška preko 2 kilograma. Prelep upis.

Ulovi se ređaju kao na traci. Bucovi, mrene i somići izlaze, čini mi, se bez pauze na obalu. Pažljivo ih oslobađamo udica i vraćamo u Moravu. Konačni bilans četvoročasovnog varaličarenja je 6 bucova, 5 mrena i 4 somića. Prezadovoljni dešavanjem i ispunjeni uživanjem, lagano pakujemo štapove. U povratku smo svi u glas pričali, ne skrivajući oduševljenje ovakvim otvaranjem pune sezone u varaličarenju. Slobodan Malinić – Brus

 

Autor teksta: Slobodan Malinić – Brus
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 28, Jul 2011

Ostavite komentar