Još malo o...

Postavio Pedja Pašćan 13/03/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Kada se pomene meč ribolov, to asocira na pecanje na velikim daljinama, neretko na 60-70 pa i više metara. Koristili smo klizeće vegler montaže, pogotovo ako je dubina vode velika. Ipak, postoje tereni gde je upotreba klizećih veglera neadekvatna.

Prilikom zabacivanja, klizeći vegler se nalazi neposredno iznad olova. Po padu u vodu, olovo počinje da tone, dok vegler stoji na površini. Opterećenje koje tone vuče najlon koji prolazi kroz karabinjer, na koji je zakačen vegler. Vegler se približava obali, i što je dubina na kojoj lovimo veća, to će približavanje veglera biti izraženije. Dešava se da vegler zabacujete uz trsku (ili granje) na susednoj obali. Po pravilu, kad mamac zabacite na pola metra-metar od trske, udarac sledi skoro momentalno. Proporcionalno udaljenosti od trske, udarci postaju sve ređi, tako da vegler na 1,5- 2m od trske stoji nepomičan. Uspemo li da zabacimo preciznije, udarci se nižu u seriji. Ako vegler zabacimo na oko 0,5m od trske (najlon zakačiti za plastični jezičak na špulni i svaki put zabaciti na istu daljinu), olovo počinje da tone izvlačeći najlon, a vegler se približava našoj obali tj. udaljuje od toliko nam drage trske. Još ako je dubina uz trsku malo veća, recimo oko 1,5-2m, olovo će morati da izvuče baš toliko najlona pre nego se plovak ispravi, uz približavanje veglera od barem 0,7-1m. U toj zoni su udarci daleko ređi nego uz trsku. Spas leži u fi ksnoj montaži veglera. Generalno gledano, na skoro svim terenima ne dubljim od 3m - dužina meč štapova je minimum 3,9m - lov fi ksiranim plovkom ne predstavlja problem. Upotrebom dužeg meča (4,5m) možemo loviti i na 4m dubine, pa je upotreba fi ksnog veglera opravdana.

Fiksni vegler možete montirati dvojako. Najlon se može provući kroz rupicu na donjem delu veglera, ali ovo ima nekih nedostataka. Naime, ako želite da promenite vegler, mora se demontirati čitav sistem. Biće i problema prilikom transporta, jer će plovak biti izložen oštećenjima. Mnogo praktičniji način montaže je upotreba adaptera sa karabinjerom, pomoću koga za par sekundi možete zameniti vegler. Adapter se vidi na slici 1.

Sastoji se iz plastičnog valjka sa čije donje strane je provučena cevčica, na koju se navlače silikonski bužiri koji adapter fi ksiraju za najlon. Na gornjem delu se nalazi karabinjer za koji kačimo vegler. Vegler fi ksiramo tako što kroz oba silikonska bužira provlačimo najlon. Ako lovite na dubini do 2-3m, a adapter je na kraju sistema, odmah do olova, ne vucite ga tri metra po najlonu, već ga skinite i montirajte na željenu dubinu.. Ako zabacujete daleko, najlon između dva bužira dvaput obmotati oko bužira na plastičnom telu adaptera, kako bi dubina ostala nepromenjena. Ovaj bužir na telu adaptera, oko koga smo najlon dva puta obmotali, služi kao amortizer, pošto se kod upotrebe teških veglera najlon izlaže velikom naporu. Montaža odlično štiti najlon, vegler se ne mrsi, što kao posledicu ima savršeno funkcionisanje sistema.

Fiksni vegler se može montirati na još jedan način. Umesto adaptera, mogu da posluže i olovne kuglice, neposredno ispred i iza veglera. Ovo često koriste engleski ribolovci. Na osnovni najlon, bliže udici, staviti dve olovne kuglice. Iza njih, ka štapu, ide klizeći karabinjer na koji kačimo vegler a zatim montiramo još jednu olovnu kuglicu (slika 2). Ipak, ovakva montaža je primerena kraćim distancama uz plovak manje nosivosti. Prednost je što riba ne oseća skoro nikakav otpor pri uzimanju mamca, jer je deo opterećenja uz vegler, a ostatak pravilno raspoređen po najlonu. Mana mu je teško otpetljavanje kod eventualnog mršenja. To donekle možemo anulirati korišćenjem valjkastog (stick) olova ispod veglera.

 

Autor teksta: Nenad Đumić 
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 25, Mart 2011

Ostavite komentar