Jezero Pocibrava

Postavio Pedja Pašćan 13/11/2018 0 Komentara Destinacije / Vode,

Na oko 5 kilometara od Valjeva nalazi se jezero Pocibrava ili kako ga Valjevci još zovu i Petničko jezero. Do samog jezera se lako dolazi iz dva pravca: sa užičkog puta se nakon 3 kilometra skreće sa leve strane (ovaj put je kraći, ali treba pitati, jer nema putokaza gde treba skrenuti) ili putem ValjevoDivčibare, sa kog se skreće kod mesta Petnica i asfaltnim putem se produži pored sportsko rekreativnog centra sa bazenima i stiže se do samog jezera...

Jezero je nastalo veštačkim putem (izgradnjom zemljane brane) i vodu dobija sa nekoliko petničkih potoka.U jezeru ima najviše šarana, zahvaljujući pre svega čestim poribljavanjima jezera ovom vrstom ribe, a lovljeni su primerci preko 10kg težine. Inače, šarandžije su najčešći posetioci ovog jezera i na obalama ima nekoliko kampova koji su tu tokom cele ribolovne sezone. Pored šarana u jezeru ima amura i tolstolobika (u jezeru je ulovljen primerak tolstolobika od 35kg težine). Od bele ribe zastupljene su: babuške, bodorke, belice, a ubačena je i deverika, čije je izlovljavanje bilo zabranjeno dok se ne prilagodi i ne izmresti. Sada je izlov deverike dozvoljen, ali u zakonskoj meri. Od grabljivica ima štuke, klena, bandara i soma, a u jezeru je ulovljeno i nekoliko bucova koji su tu zalutali verovatno prilikom poribljavanja jezera. Som se uglavnom lovi na žive mamce i kedere, dok su ulovi na varalicu izuzetno retki, mada je nekoliko krupnih somova ulovljeno varaličarskom tehnikom.

Ove jeseni je riba solidno radila, pa sam uspeo da snimim nekoliko ulova u par navrata kada sam bio na jezeru. 22.09.2011. godine u 16h bio sam prisutan kada je valjevski ribolovac Jokić Obren ulovio prelepog šarana divljaka sa slike dugog 75cm. Obren je lovio dubinskom metodom, a riba je uzela kukuruz šećerac na „Owner“ udici broj 4. Srećni ribolovac je koristio štap „Pro speed“ 360cm dužine, akcije 3 libre i mašinicu „Okuma EOS“ na kojoj je bio namotan najlon „speciment“ debljine 0,28mm. Posle dužeg zamranja, Obren je ribu, uz pomoć svog kolege Zorana Mitrašinovića Farmera, uspešno izvukao na obalu.

Pored ovog ulova treba svakako pomenuti i ovogodišnji aprilski (09.04. u 19 i 30h) ulov Dragana Prodanovića iz Valjeva, koji je ulovio soma teškog 26 kilograma i dugog 146cm na duplu kašiku. Dragan je koristio štap „Falcon“ dužine 3m, težine bacanja 6 do 12 libri i mašinicu „Shimano Catana“ 4000 FA na kojoj je bila namotana upredena struna „Climax“debljine 0,18mm. Riba je ulovljena na samoj brani u blizini prelivnika, a napred pomenuti pribor je izdržao sva iskušenja i posle oko petnaestak minuta žestoke borbe riba se našla na obali. Ostali primerci soma koji su ulovljeni ove godine su dosta sitniji i uglavnom se love na kedera.

Ove jeseni na jezeru se solidno lovi i štuka, uglavnom do 2 kilograma težine, pa je to omiljena meta većine valjevskih varaličara koji redovno posećuju ovo jezero. Interesantno je da štuka na ovoj vodi bolje uzima voblere nego metalne varalice pa sam ove jeseni testirajući svoje KZV voblere ulovio nekoliko štuka i to na neutralne „natur“ dekore dužine 9cm. U uvalama obraslim travom i sa puno lokvanja dosta se bacaju spinerbajtovi, pre svega zbog svoje prohodnosti (manje kače travu i lokvanje) u takvoj vodi. Varalice treba zabacivati ukoso i voditi ih paralelno sa obalom koliko je to moguće, a mesta obrasla travom, trskom i lokvanjem treba pretražiti iz svih uglova. U jezeru verovatno ima i krupnih štuka (pre više godina ulovljena je jedna od 8kg na kedera), ali u poslednijih nekoliko godina nije bilo ulova što naravno ne znači da ih nema. Uloviklena, bandara i bucova su veoma retki i najčešće ih ulove takmičari za vreme takmičenja koja se redovno održavaju na ovom jezeru.

Jezerom gazduje SRD “Kolubara” Valjevo, koje je osnovano 17.03.1939. godine i svake godine na taj dan SRD “Kolubara” organizuje takmičenje u lovu ribe na plovak.

Na jezeru se održavaju republička takmičenja za sve kategorije ribolovaca, a meni su posebno interesantna takmičenja mlađih kategorija. Na jezeru je u nekoliko navrata organizovana i škola ribolova, kako bi se i najmlađi upoznali sa čarima ovog prelepog sporta loveći svoje prve ribe.

Obale su uređene, lako pristupačne, sa dosta nadstrešnica i korpi za otpatke, pa je jezero čisto i prijatno za boravak. Inače, u blizini jezera se nalazi Istraživački Centar Petnica, kao i Petnička pećina koju takođe treba videti. Uz samu pećinu se nalazi i restoran, gde se možete okrepiti i osvežiti nekim pićem.

Ukoliko ste ljubitelj ribolova na plovak ovo jezero sa uređenim ribolovačkim mestima je svakako atraktivna destinacija, gde ćete moći da se opustite i uživate u ribolovu. Na jezeru Pocibrava važi savezna ribolovačka dozvola, a pripada ribarskom području „Srbija Zapad“.

 

Autor teksta: Zoran Pantović - Kosta
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 32, Novembar 2011

Ostavite komentar