Jednostavno i lako, čak i za decu

Postavio Pedja Pašćan 02/04/2019 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Danas moj tata i ja idemo na reku da pecamo. To smo radili i prošle godine a nadam se da ćemo danas biti podjednako uspešni kao i tad.

Isplanirali smo da ustanemo rano, kako bismo posmatrali izlazak Sunca sa obale i za to vreme uživali u toplim napitcima. Tata će piti kafu sa šlagom a ja čokoladno mleko. Dok smo prilazili posmatrali smo brodove kako vrše navigaciju. Zanimljivo je kako oni to uspevaju i tokom noći, kada je mrkli mrak. Ovo se takođe odnosi i na ribe, jer i one moraju stalno da se orijentišu kroz strujanje vode. Ja bih se verovatno odmah izgubila ali ribe imaju bolja čula i čitav život ih koriste u potrazi za hranom.

 

Osnovni mamac

 

Isprva smo koristili velike komade osnovnog mamca kako bi privukli ribe ka odabranom mestu za pecanje. Ovaj osnovni mamac se sastoji od kombinacije peleta i prihrane sačinjene uglavnom od konoplje. Zbog jakog stujanja vode i čestih prolazaka brodova vaš osnovni mamac bi trebao da bude što teži i grublji. Kada koristite mamce koji sadrže previše tečnih sastojaka moguće je da se oni jednostavno razliju i da ne preostane ništa što će privući ribe ka mestu na koje ste zabacili. Poslednja faza je zabacivanje mrvljenih boila i mini boila, kako bi se ribe navikle na izabrani mamac, koji će takođe biti mini boila. Sami smo napravili mamce za udicu a polovinu smo obojili svetlo narandžastom bojom. Rečne ribe se veoma često oslanjaju na svoj vid i reaguju na svetle boje, ali tokom dana kada se ne hrane mnogo kamuflirani mamac može da bude bolji izbor.

Kako bi privukli ribe koristimo samo PVA štapiće, jer zabacivanje osnovnog mamca može da bude veoma glasno i da učini baš suprotno od onoga što želite – da otera ribe. PVA štapići osiguravaju dodatnu atrakciju. Osnovni mamac je blago pokvašen pa neće „otopiti“ PVA štapiće. Napravili smo dosta štapića i na taj način se pripremili da ne izgubimo mnogo vremena ukoliko ribe počnu da prave „gužvu“.

Moj tata koristi drugačiju tehniku. On želi da uhvati šarana, ili da kažemo – veću ribu. Tata prihranjuje pomoću rakete za mamce i spod štapa. On je takođe dodao više konoplje, pokvašenih klica i mini boila. Oboje pecamo sa method hranilicom a tata, koji ima mnogo više iskustva nego ja, je već upecao deveriku. Posle nekoliko zabacivanja i privikavanja na štap i ja hvatam svoju prvu deveriku. Pecanje deverika se nastavilo sve dok nisam čula kako me tata viče. Uhvatio je nešto posebno i želeo je da mi pokaže. Uhvatio je vimbu, ili kako se drugačije naziva – nosaru. Ja nikad nisam čula za ovu ribu a tata ju je viđao samo na slikama. Sjajno! Mora da je onda ovo veoma posebna riba…

Pola sata posle toga je ulovio i žutoperku od 40+cm a ja sam napravila nekoliko fotografija. Tata se smešio dok je vraćao ribu u njeno stanište i napominjao mi da će uskoro biti red na mene. Ribe su se bukvalno takmičile koja će da proguta mamac. Tata tada menja taktiku i prelazi na sistem sa polu-fiksiranim olovom, na koji sam se ja prebacila pre oko pola sata. Dubina iznosi oko 7,5m i method hranilica usporava propadanje ka dnu. Propadanje će se odvijati mnogo brže kada se uposli olovo, te se nadamo da ćemo tako uhvatiti još više riba. Primetila sam kako se najlon pomera pri propadanju. To je siguran znak da dodiruje tela riba na putu ka dnu. Riba sada grize odmah, u sekvencama od oko 10 sekundi posle padanja mamca na dno. Zadivljujuće je koliko pecanje može da bude jednostavno ako primenjujete dobru tehniku i taktiku.

 

„Sistem koji ja koristim vuče poreklo iz šaranskog pecanja, gde šaran praktično sam sebe zakačinje uz pomoć olova. Zbog toga ne moram da konstantno posmatram vrh svog štapa tragajući za bilo kakvim kretanjem, riba se svaki put sama zakačinje i to ovo pecanje čini jednostavnim i lakim čak i za decu.”

 

Kao mamac koristim izdržljive boile koje i posle par zabacivanja i nekoliko ulovljenih riba ostaju na dlaci. Sve što treba da uradim je da provučem pripremljen rig kroz PVA štapić i da zabacim. Kako biste sprečili loše zakačinjanje i gubljenje ribe tokom borbe, pripazite da razdaljina između mamca i udice bude najmanje 5mm.

 

Šaran

 

Odjednom se začula tatina mašinica. Zvučalo je kao da se nešto krupno zakačilo. Kada je riba prišla površini videli smo oboje da je u pitanju šaran. Snažno se odupirao i pokušavao da pobegne dalje od meredova, ali bezuspešno. Uspela sam da ga prihvatim. Uh, veoma je težak. Tata mu je izvadio udicu i ja sam napravila nekoliko fotografija. Posle toga smo ga nežno vratili u reku i ja sam se vratila na svoje mesto. Tek što sam zabacila, a odmah se zakačilo nešto krupno. Sada je red na mog tatu da pomogne sa meredovom. Još jedan šaran! Desetak minuta posle toga je tata uhvatio još jednog, i izgledalo je da su šarani došli na mesta koja smo prihranjivali. Uhvatila sam nedugo zatim još jednu deveriku i jednog klena a tata je uhvatio još dve deverike. Šarani su nestali! Odlučili smo da napravimo grupnu fotografiju sa ulovljenim ribama i da napravimo pauzu. Tata mi je dodao zasluženi sendvič i toplo čokoladno mleko i smešio se dok je slušao šta sam mu pričala.

 

Sistem

 

Koristila sam lead clip sistem i zbog toga nisam mogla da menjam predvez a ni težinu olova. Olovo koje sada koristim ima dve pljosnate strane, što ga sprečava da se prevrće po rečnom dnu. Ipak, najbolja taktika tog dana je bila korišćenje polufiksnog olova u kombinaciji sa PVA štapićima. Koristimo veoma kratke predveze i ribi ostaje veoma malo mesta za istraživanje mamca i zbog toga se veoma često upeca. Nisam brojala koliko sam riba upecala ali moj tata jeste – upecao je 117 prelepih deverika (teških po oko 1,30kg), žutoperki, šarana i jednu nosaru. Pomoću tradicionalnog pristupa sa dugim predvezom i mamcem prikačenim na udicu nikada ne biste mogli upecati toliko riba. Gotovi predvezi koje ja koristim imaju MWG udice veličine 14 sa dlakom i silikonskom gumom. Pošto koristimo 10mm boile, važno je da se dlaka produži. To se veoma lako radi pomoću Korda-inog Extenda Stop-a. Pre zabacivanja treba da obratite pažnju i na to da li je silikonska tuba pozicionirana prema oblini udice, jer tako dobijate najbolju poziciju za zakačinjanje.

Moj tata voli da peca sa method hranilicom. Ova hranilica je elastična i omekšava povlačenje udice. To najviše dolazi do izražaja pri korišćenju upletenog najlona. Mi koristimo udice bez bodlje i samim tim je lakše osloboditi ribu. Ovo ne odgovara samo nama, već i pecarošima tokom takmičarskih mečeva.

 

Na kraju dana

 

Na kraju dana smo sabirali utiske o svemu što nam se dogodilo. Sistem koji smo koristili je bio pun pogodak. Uprkos svemu, još uvek ima mnogo pecaroša koji su veoma skeptični prema njemu. Taj skepticizam je baziran na manjku informacija i na činjenici da je ovaj sistem potpuno drugačiji u odnosu na tradicionalne metode. Ne zaboravite da je i korišćenje dlake i polu-fiksiranog olova predstavljalo ogromnu promenu u šaranskom pecanju i da se ta revolucija prenela i na pecanje deverike, žutoperke itd. Deverike vole boile i često „počiste” ono što je bilo namenjeno šaranu a da se ne zakače na veliku opremu. Drugim rečima – deverike znaju za boile, vole ih i imaju veoma malo ili nimalo negativnih iskustava sa njima. Isprobajte ovaj novi metod i iskoristite njegove prednosti. Nemojte se bojati, uistinu je veoma jednostavno. Meč ribolovci koji su sedeli pored mene su u čudu posmatrali devojčicu koja je hvatala deveriku za deverikom.

Uživajte pecajući sa novim sistemom.

 

Autor teksta: Larisa Kamminga i tata Ernesto
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 35, Februar 2012

Ostavite komentar