Halibut Pelleti

Postavio sportski ribolov 14/09/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Zahvaljujući ribolovcima koji vole da eksperimentišu prestala je da bude tajna da halibut peleti spadaju u one najlovnije. Pogotovu to važi na dužim pecaroškim turama, kao i u letnjim mesecima kad je kod riba varenje intenzivno...

Ribolovci, koji su već stekli iskustvo u korišćenju peleta redom se slažu u jednom. Da se uvek mogu koristiti u ribolovu feeder tehnikom, te da sigurno nećete pogrešiti ni vi ako se odlučite za njihovu upotrebu. I kako oni kažu, samo treba da svratite u prodavnicu i da odaberete prave koje će vam pomoći da postignete što bolje rezultate na pecaroškom pohodu. No, za veliku većinu pecaroša nije nimalo lak zadatak da iz prebogate ponude izaberu one prave. Izuzeci su naravno one kolege koji imaju nekog iskusnog prijatelja koji još i pecaju na istoj vodi, jer preporuke verziranog poznanika zlata vrede. A ostalima? Preostaje da se raspitaju, da istražuju, da eksperimentišu. A mi im savetujemo da kod izbora svakako uzmu u obzir: koji je period godine kada kreću u ribolov, odnosno kakva je temperatura vode, kao i vreme trajanja pecanja, tj. koliko dugo misle ostati u ribolovu.

 

Ako neko zbog pomanjkanja vremena sebi može da priušti samo par sati pecanja za njega će vrlo verovatno odgovarati oni peleti koji imaju što kraće vreme rastapanja. Razlog je što brže ispoljavanje riboprimamljujućih svojstava pre čini hranilište interesantnim za ribe. Ne treba ni zanemariti da se masnoće i ulja teže razlažu u hladnoj vodi, pa iz toga se da zaključiti da u hladnijim mesecima više vajde ima od peleta koje sadrže u sebi manje udela ulja i masnoća. To jest voda lakše prodire i podstiče njihovo raspadanje, pa će oni vrlo brzo proraditi. Maltene u isti čas, čim stignu na dno izabranog mesta. A za pecarošku turu koja traje i po nekoliko dana mogu biti pogodni oni peleti koji se sporije rastapaju, jer znaju duže da se zadrže na hranilištu, i samim tim imaju vremena da dočekaju i krupnije ribe. Opet, ako se radi o toplijem periodu u godini, kada je temperature vode već porasla, peleti koji imaju veći udeo masnoće mogu biti udarni, jer se oni ne otapaju prebrzo te zadržavaju svoj oblik dovoljno dugo da zainteresuju i gladne šarane koji su u potrazi za hranom.

 

Halibut pelleti, odnosno peleti na bazi ribljeg brašna

Peleti u sebi sadrže veliki procenat potrebnih i vrednih belančevina i masti koji odgovaraju ribljem organizmu, a pritom su još i obogaćeni specijalnim vitaminima i aromama. I to takvim koji imaju zadatak da izazovu „pažnju” i najvećih i najopreznijih riba. Specifičnost Halibut pelleta je da u sebi sadrži veliki procenat ribljeg brašna i ribljeg ulja. Riblje brašno je inače dobar izvor prilično jeftinog proteina. Skoro svako riblje brašno sadrži 70 do 80% proteina, što ribe itekako akceptiraju. Postoji još i takozvano prefinjeno „Pre-digested (pre-svareno)” riblje brašno koje sadrži i do 90% proteina. Za halibut pelete mnogi tvrde da su prava kalorijska bomba za ribe i to baš u onom obliku koja leži ribljem organizmu. Zahvaljujući ribolovcima koji vole da eksperimentišu prestala je da bude tajna da halibut peleti spadaju u one najlovnije. Pogotovu to važi u letnjim mesecima kad je intenzivno varenje kod riba. Kad je temperatura vode između 22 do 25° i najveći broj aroma iz drugih vrsta peleta već ispari, halibut peleti se tek „bude”. Na visokim temperaturama čak možemo primetiti da većina halibut peleta postaje na vazduhu skoro skroz mokra od ulja koje izbija iz njih. A takvi kad dospu u vodu konstantno mogu da šalju i nekoliko sati svoju riboprimamljujuću aromu prema ribama. Ne bi bilo naodmet da to imaju u vidu one mlade kolege pecaroši koji u letnjoj žegi uporno posmatraju nepomične vrhove svojih štapova.

 

Sve u svemu, vrlina halibut peleta je u dugačkom vremenu rastapanja, što još i raste sa smanjenjem temperature vode. To svakako možemo i trebamo iskoristiti na dužim pecaroškim turama.

 

Halibut peleti se mogu nabaviti u mikro i makro veličini počev od 3,0 mm, preko 4,00 mm, 4.5 mm, 8 mm, 12 mm, 16 mm pa sve do 20 mm. Manje količine su zapakovane u plastične kutije (obično hook pelleti), a redovni i u najlon kese. Ko se odluči za veće količine neke od pelete može nabaviti i u pakovanjima od 3, 5 pa i od 25 kg.

 

Da zavirimo malo u izbor hallibut pelleta koji su se dokazali u praksi:

 

Top Secret Forelli

Forelli nije ništa drugo već riblja hrana sa izuzetno visokom koncentracijom belančevina. Preko deset godina se proizvodi i sa velikim uspehom se koristi u ribnjacima sa pastrmkama, gde je hrana broj jedan. Iskustvo potvrđuje da ribe rado uzimaju ove pelete. Kolege boilaši Top Secret Forelli halibut pellete često znaju da umešaju u svoje boila mixove. Vreme rastapanja ovih peleta se kreće od 15 do 30 minuta. Ovi granulati su prečnika 3 mm i pakuju se u kese od 3 kg.

 

SBS Carp Pellet

Engleska firma SBS u svoje Carp Pellete stavlja Betain HCl što povećava želju kod riba za uzimanjem hrane. Ovi peleti kad su suvi tvrdi su ko kamen, što govori o njihovom niskom sadržaju ulja. Tope se relativno brzo, za nekih 15 - 40 min se skroz omekšaju, ali zato duplo vreme znaju da zadrže svoju prvobitnu formu. Proizvode se u preko dvadeset ukusa među kojima je i ukus Frankfurter Sausage (frankfurtske kobasice), Squid & Octopus, Black Kaviar (crni kavijar) i dr.

 

SBS High Oil Halibut pellet

Veoma je bogata uljem Velike atlantske list ribe. Teško se rastapa te u vodi dugo predstavlja značajni zalogaj za krupnije ribe. Zbog toga mu se i pripisuje selektivno dejstvo. Ove pelete ribe lako svare pošto kvalitetna svojstva pospešuju njihov metabolizam. SBS High Oil pelleti proizvode sa s prečnikom od 20 mm i probušeni su na sredini. Tako da se lako mogu upotrebiti i kao mamac. Najlovniji su u period od aprila do oktobra.

 

Top Secret Barillo

Osobina Top Secret pelleta je da kad stignu na dno odmah počnu da ispuštaju oblak arome što privlači ribe i pre nego što se ceo pelet omekša. Ostvaruju to praškastim slojem kojim je pelet fabrički obložen, a koji postaje pihtijast nakon kratkog dodira sa vodom. U praškastom sloju se nalazi i podstrekivač gladi koji dodatno stimuliše ribe da one grozničavo krenu u potragu za nečim konkretnim što mogu zagristi.

 

Van Den Eynde Carp pellet

Lovnost Van Den Eyndovih pelleta se objašnjava sa optimalizovanim sadržajem komponenata u njima, koji su šaranu potrebni i vredni u ishrani. Ovi peleti su obogaćeni mastima i proteinima biljnog porekla, ali sadrže i riblje brašno koje je osiromašeno uljima. Tvrdi i suvi granulati relativno brzo ispolje svoja primamljujuća svojstva s obzirom da za nekih 15 do 40 min omekšaju. No svoj osnovni oblik znaju da sačuvaju i satima, a te velike, mirišljave i meke zalogaje ribe rado uzimaju tokom čitave godine. Osim toga VDE Carp pellet je lako svarljiv i ribe od njih ne osećaju zasićenost. U rano proleće i u kasnu jesen kad je temperatura vode nešto malo ispod 15 ° Van Den Eyndovi Carp pelleti sa ukusom jagode posebno su lovni. Proizvode se u dimenzijama od 3,5 i od 8 mm i prave se natur riba i jagoda ukus.

 

Van Den Eynde White Fish pellet

I sam naziv govori da osnovu White Fish pelleta čini riblje brašno od bele ribe. Proizvodi se u grumenima prečnika 4,5 mm. U hladnoj vodi na ranoprolećnim i kasnojesenskim pecaroškim turama može nam biti od velike koristi. Naime šaran u hladnoj vodi uzima znatno manje hrane nego u toplijim mesecima i zato nam je bitno da mu tad ponudimo hranu koja sadrži puno manje masnoća i da sa takvom primamom pokušamo da ga zadržimo na hranilištu. Upravo za tu namenu je napravljen Van Den Eynde White Fish pellet, koji se i u hladnoj vodi relativno brzo mekša, ali zato svoj prvobitni oblik zadržava satima. Dimenzija peleta odgovara i onim pecarošima koji prihranjuju pomoću PVA mreže ili kesice.

 

Van Den Eynde Master pellet

Kad govorimo o Van Den Eynde Master pelletu treba napomenuti da je riblje brašno sastojak koji dominira u njemu, s tim da ovaj pelet sadrži i brašno od rakova i algi. Mešavina prirodnih substanci u ovom peletu je harmonična, dok su belančevine u njoj visokokvalitetne za ribe. Pogotovu se dokazao u ribolovu stasitijih riba, zato se i nalazi među najpopularnijim peletima. Sa ovim peletom podjednako se može prihranjivati pecaroško mesto, ali i pecati, samo ga treba nanizati na dlaku pomoću boila igle kroz rupu koja je ostavljena u sredini svakog peleta. Sporo se rastapa u vodi. U zavisnosti od temperature vode njegov spoljni deo se omekša za 2 do 4 sata što pripomaže strujanju aroma. No Master pellet se ni tad ne raspada već samo malo nabubri i dalje zadržava svoj prvobitni oblik. U zavisnosti od temperature vode takvo stanje može potrajati čak i do 18 sati.

 

Van Den Eynde Halibut pellet

Van Den eynde Halibut pellet je prebogat uljima i izuzetno je hranljiv. Što je voda toplija on više mami ribe. I u najtoplijim mesecima zadržava svoj oblik minimum 4-5 sati šireći sve vreme svoju riboprimamljujuću aromu. Osim za primamu ovaj pelet se može koristiti i kao mamac. Proizvodi se u dimenzijama od 16 i 20 mm a granulati su probušeni u sredini.

 

Maros Mix Halibut XXL pellet

Osnovni zadatak XXL halibut peletima je da zadrže krupne ribe na hranilištu. Zbog toga se prave u većim dimenzijama i zbog toga je vreme njihovog rastapanja duže. Sadrže visok procenat belančevina i masti, kao i specijelne vitamine ( +A, +D3, +E, +C) pa su zbog toga primamljive i za najveće i najopreznije ribe.

 

Mogu se nabaviti u tri različite izvedbe. Crni sadrži u sebi 46,2% proteina i predviđen je za oprezne i krupne ribe. Crveni je prilagođen promenljivom vremenu i preporučuje se za periode kad se voda zagreva ili hladi, a žuti je delotvoran u toplim vodama koje mogu biti i malo zamućene. Vreme rastapanja ovih peleta je 10-25 min.

 

Carp Zoom Halibut Pellet

Carp Zoom Halibut Pellet sadrže brašno, ulje kao i sitne komadiće ribe veliki list. Zahvaljujući svojim visokokvalitetnim pre-svarenim belančevinama, kao i ribama neophodnim aminokiselinama one su vrlo lovne. Proizvode se u dimenzijama od 8, 12, 16 i 20 mm.

 

Autor teksta: Ištvan Kazi 
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 18, septembar 2010.

Ostavite komentar