Golijska Moravica

Postavio Pedja Pašćan 28/09/2018 1 Komentara Destinacije / Vode,

Golijska Moravica nastaje spajanjem Golijske reke, koja izvire u podnožju Jankovog kamena (najvišeg vrha Golije 1833 m n.v.), i Jabučkog potoka, koji izvire ispod „Kozije stene“. Ove dve reke se sastaju u blizini sela Kumanice i čine reku Moravicu. Moravica dalje teče prema severu i kod mesta Međurečja prima prvu veću pritoku reku Nošnicu. Kod Arilja prima i reku Veliki Rzav, a nizvodno od ušća Đetinje teče pod imenom Zapadna Morava.

O gornjem toku ove reke mislim da je malo pisano, a svojom lepotom i atraktivnošću sigurno zaslužuje više pažnje, pa ću u ovom tekstu govoriti samo o tom delu toka Golijske Moravice koji je izrazito salmonidnog karaktera, tako da je potočna pastrmka najzastupljenija riba.Već kada krenete iz Ivanjice ka vrhovima Golije asfaltni put vas vodi uz samu reku, tako da su sva mesta dosta pristupačna. Posle nekoliko pređenih kilometara nailazite na raskrsnicu puteva koji vode ka izvorišnom delu Golijske reke i ka Rimskom mostu (i Vučaku).

Gornji tokovi Golijske reke i Jabučkog potoka (ili Vučačke reke) takođe su naseljeni potočnom pastrmkom, ali se uglavnom radi o sitnim primercima. Gornji tokovi ovih rečica se odlikuju velikim padom, pa je kretanje uz korito ovih reka otežano brojnim preprekama i velikim kaskadama, naročito na Golijskoj reci. Ogromna stabla koja su se prirodnim putem srušila preko reke ponekad predstavljaju gotovo nesavladivu prepreku, ali zato vam prirodne lepote pričinjavaju dodatno zadovoljstvo.

 

Što se tiče ribolovnih tehnika, daleko jeakše varaličarenje i to sa malim i najmanjim leptirima (broj 0 ili 1), dok je ribolov mušičarskom tehnikom veoma težak, pre svega zbog guste vegetacije uz samo korito reke i veoma malog manevarskog prostora.Ukoliko se odlučite za mušičarsku tehniku, jedino je moguće koristiti otežane nimfe, koje izuzetno brza voda neće odmah izbaciti na površinu. Uz malo sreće, a mnogo truda i veštine u brzacima ove planinske reke uspećete da prevarite pegavu kraljicu u ambijentu koji će vam sigurno dugo ostati u lepom sećanju.

Nizvodno od ušća Golijske reke i Jabučkog potoka već ima malo dubljih virova koji kriju i neku solidniju pastrmku. Deo reke nizvodno od Rimskog mosta je naročito atraktivan za varaličarenje u prolećnim mesecima, kada je vodostaj povoljan. Maj mesec je možda i najpovoljniji, jer tada prođu snežne vode (ovo naravno zavisi od sezone do dezone), a i sam vodostaj se normalizuje, pa je lakše kretanje uz rečne obale koje su kako se ide nizvodno sve pristupačnije. U tom delu reke mogu se bacati i manji vobleri u dezenu potočare ili potočne mrene, koja takođe naseljava ovaj deo reke. Krajem avgusta i početkom septembara sam bio nekoliko puta na ovom delu reke ali je dug sušni period doprineo veoma mršavim ulovima, tako da su mi se javljali uglavno sitniji primerci, što nikako nije umanjilo moje uživanje u prirodi, s obzirom na to kakve su nesnosne vrućine bile u urbanim sredinama. Međutim, vidi se da reka u svojim dubljim virovima sigurno krije krupnije pastrmke i verovatno kada je malo povoljniji vodostaj (i doba godine), u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim časovima moguće je prevariti i neku krupniju potočaru. Moram da naglasim da i pored nezapamćene ovogodišnje suše i ekstremno niskih vodostaja na većini naših reka, gornji tokovi Moravice i dalje imaju solidan protok, što ukazuje na izuzetno vodeno bogatstvo ovog kraja.

Kako se krećete od Rimskog mosta prema Ivanjici reka postaje sve šira i pristupačnija, pa je uzvodno od Međurečja formiran i mušičarski revir u dužini od 3 kilometra. Na kratko sam svratio i na taj revir, ali u nezgodno doba dana (u podne) pa suizostali ulovi, ali je to svakako mesto koje treba posetiti u povoljnije vreme. Revir je obeležen sa više dobro vidljivih tabli o režimu ribolova. Table su postavljene pored asfaltnog puta koji vodi iz Ivanjice ka Goliji i jasno se vidi gde je početak, a gde kraj revira. Na ovom reviru je dozvoljen ribolov isključivo na veštačku mušicu i sa mušicama koje su vezane na udicama bez povratne kuke. Inače i u ovom reviru važi režim „Uhvati i pusti“, a vodom gazduje udruženje sportskih ribolovaca „Moravica“ iz Ivanjice.

Ko nije boravio na ovoj vodi svakako treba da je poseti, jer je uživanje u prirodi i prelepom nadmetanju sa divljim „pegavim grabljivicama“ svakako nešto što nam pomaže da se odmorimo i bar na trenutak zaboravimo brojne obaveze svakodnevnog života.

Možda na ovoj vodi nećete uloviti kapitalce kao unekim drugim poznatijim revirima, možda na vodi nećete sresti nikoga od ribolovaca, možda ćete biti umorni od beskrajnog lomatanja po gotovo neprohodnim šumama, ali zato će vaše zadovoljstvo kada ulovite neku od ovih „divljih lepotica“ biti veliko. Ako je ljubav pogonsko gorivo, onda nema prepreka za nova putovanja čiji je glavni cilj zadovoljstvo i uživancija a još ako je povod za to putovanje ribolov na nekom od Revira Srbije onda nema greške.

Ova sezona je gotova (što se tiče lova na potočnu pastrmku), ali ako vam se sviđa bar nešto od gore navedenog, onda je Moravica reka za Vas.

Bistro!

 

Autor teksta: Zoran Pantović Kosta
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 31, Oktobar 2011

1 Komentara

Aleksandr.kolarevic:
19/08/2021, 11:03:50 AM
Odgovori

Na tom reviri može se uhvatiti riba sasvim slučajno niko ga nije porobio.

Ostavite komentar