Feederom na Slatinastom jezeru

Postavio Pedja Pašćan 18/03/2019 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Sa dve komponente protiv šarana!

Raste broj pristalica feeder tehnike iz dana u dan. Sa laganim i elastičnim štapovima koji imaju veoma osetljivi vrh posebno je uživanje kačiti, ali i poentirati ribu. Sa feeder tehnikom love se sitne bele ribe, krupnije mrene, ali i stasiti šarani. Ovoga puta zabacićemo feeder tehnikom na šarane na jezerima, koja u poslednje vreme niču u slatinastim predelima panonske ravnice poput pečuraka. Svoja iskustva sa slične pecaroške destinacije prenosi nam Kornel Kalo, iskusni takmičar i vrsni feeder specijalista.

O jezerima koja su iskopana na slatinastim terenima dobro je znati da imaju ujednačeno dno i redovno malu dubinu, koja iznosi svega 1 do 1,5 metra, te da se u njima mnogo lepo osećaju srebrni karaši i šarani. Ova jezera znaju da budu često prebogata ribom, iz razloga što se redovno poribljavaju, tako da oni pecaroši koji zbog znatiželje, zbog avanturističkog duha, ili iz nekog drugog razloga lične prirode reše da posete ovakvo jezero i da na njemu zabace biće u prilici da sebi priušte takvo pecanje, na kojem će moći u pitomoj atmosferi do mile volje da se nauživaju u potezima i zamaranjima riba. Naime, zabacivaće sa komotnih, prostranih pecaroških mesta pri uslovima u kojima se dno ne kači i kad se iza njihovih leđa ne nalazi visoko rastinje koje bi moglo zasmetati prilikom zabačaja. No, bez obzira na ove više nego povoljne uslove, da bi uživanje bilo kompletno i na tim jezerima je važan izbor adekvatnog pribora, ali i adekvatnog mamca. Koju opremu, kakvu primamu i kakav mamac da koristimo, na osnovu svog iskustva priča nam vrsni takmičar, feeder specijalista Kalo Kornel.

Kako nas Kornel savetuje, na takvim pistama ciljna riba nam je šaran i od pribora feeder štap sa method montažom je dobitna kombinacija. Em je vezivanje takve montaže jednostavno, em se pomoću nje postižu dobri rezultati u lovu na krupne ribe. No, način vezivanja method montaže ne odstupa ni ovde od onih method montaža koju na drugim vodama koriste feederaši. Njena suština je upotreba male udice, kratkog predveza, fiksiranje hranilice na antitangl cevčicu, te da se mamac smesti što bliže zgnječenoj primami u hranilici.

 

Primama kao osnova selekcije

 

Čim je Kornel stigao na izabranu destinaciju raspakovao se na najbližem slobodnom mestu koje se nalazilo tik ispod čuvarske kućice. I ubrzo je raspakovao feeder štapove, pa se raskomotio na obali. Onda je stigla na red primama, koju je on još kod kuće umešao a koju je dopremio na pecaroško mesto u kantama sa zatvorenim poklopcem.

Kornel je ubeđen da se ribe mogu uspešno selektirati izborom adekvatne primame. Dok na slatku primamu češće dolaze manji šarani, krupnije primerke više zanima začinjenija i podosta smrdljivija primama. Kako nas Kornel uverava, ukoliko smo pripremili pravu primamu, oni šarani koji se zateknu u blizini hranjenja ubrzo će se pojaviti na hranilištu. Da vidimo kako je mladi Kornel izveo prihranjivanje, što se može smatrati i suštinom njegove metode pecanja.

 

Primama

 

Nakon raspakivanja opreme, Kornel se latio zatvorene kante u kojoj se nalazila neka žućkasta primama. Kad je skinuo poklopac sa sadržinom kante zasmrdeo je celu okolinu. Taj žestoki miris bio je miris ukiseljenog kukuruza. I Kornel je započeo osnovno hranjenje. Tek kad je na izabrano mesto zabacio oko kilogram te prihrane zatvorio je poklopcem kantu. Što je značilo konačno malo svežeg vazduha za okolne posmatrače.

 

Prihranjivanje

 

Nakon završetka osnovnog hranjenja, u hranilicu feeder štapa za pecanje ubacio je iz druge kante jedan drugi miks. A to je bio, u praksi još ranije isproveravan, Maros Mix Halibut Method Mix pomešan sa Method Mixom (u razmeri 1:1). Pre svakog ponovnog zabačaja Kornel je miks prihrane dodatno polivao još i sa Halibut, odnosno sa Squid aktivatorom, kako bi se stvorio na dnu vode oko namamčene udice oblak ukusa i mirisa od intenzivnih aroma i brzo rastapajuće primame, čijoj privlačnosti šarani teško mogu da odole. Kilogram ovog miksa je sasvim dovoljan na pecanju koje traje 4 do 5 sati, s obzirom da montažu treba iznova puniti i zabacivati u proseku na svakih 10 do 15 minuta.

 

Method montaža

 

Dušu korišćene method montaže činila je 25-gramska hranilica sa rupom u sredini. Kako nam Kornel objašnjava, nije bilo potrebe ni za kakvom modifikacijom method hranilice, ali porebno je paziti da dužina predveza ne dozvoli udici da dođe ispod košare. Naime, ako je predvez predugačak postoje velike šanse da se on prilikom zabacivanja obmota oko antitangl cevčice. Tako da je idealna dužina predveza nekih 6-8cm, a debljina pletenice koja se koristi kao predvez zavisi od očekivane veličine ulova i kreće se 0,06-0,12. Udica koja se dokazala u praksi je Tubertini Seria 10 broj 10.

 

Mamac: ručno pravljeni pellet

 

Kornel je pecao isključivo na pellette ručne izrade. Koristio je začinske pellete prečnika 11mm, što se na navedenom slatinastom jezeru kasnije pokazalo kao udarni mamac. Inače, ručno pripremanje pellet mamca je Kornel dosta jednostavno rešio. Kao osnovu uzeo je Natur Maros Mix Pellet prah, u koji je naknadno dodao i najobičniji začin za kuvanje, mešavinu chilija i belog luka. Dodatak je dao posebni šmek i ukus pelletu. Pre zabacivanja pwellette, Kornel je dodatno dipovao (sa aromom Frankfurtske kobasica i aromom ananasa).

 

Epilog dvokomponentnog hranjenja

 

Nakon sprovođenja osnovnog hranjenja, Kornel je namamčio udicu. I usledio je odmeren, precizan zabačaj, tačno na hranilište koje je bilo udaljeno od obale nekih sedamdesetak metara. Na prvi potez čekalo se svega desetak minuta. U početku je to bilo sitno treperenje vrha, koji je nakon par sekundi prešlo u silovit udar. Riba je sa toliko siline trgla štap da je on zamalo sleteo sa držača. No, Kornel je bio oprezan i pribran, pa je umesto kontriranja samo odlučno podigao štap. U tom trenutku riba je žestoko krenula u stranu. No, uskoro je bila ukroćena i našla se u meredovu. Iz usta joj je još virio ručno pravljen pellet mamac. A kad se u ruci našla iz ruksaga izvađena vaga, merenje je pokazalo da ulovljeni primerak šarana teži tačno 10,300kg. Uloviti ovakvog brku feeder tehnikom svakako je doživljaj zbog kog vredi posetiti slično jezero.

Na ovom pecanju Kornel je upecao osam šarana, s tim da je prvi ulovljeni bio najveći. Slatinasto jezero, gde je koristio dvokomponentnu primamu i ručno pravljene pellet mamce, ovoga puta donelo je Kornelu mnogo uzbuđenja i doprenelo tome da uživa u svim čarima ribolova.

 

Autor teksta: Egedi Róbert, Kazi Ištvan
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 34, Januar 2012

Ostavite komentar