Feeder vikend u Barandi

Postavio Pedja Pašćan 09/11/2018 0 Komentara Destinacije / Vode,

Hladnjikavo svitanje još je štipalo, kad su dva heavy feeder štapa već bili spremljeni na gotovs, i započeli prihranjivanje izabranog mesta na udaljenosti od pedesetak metara od obale

Mnogo volimo da pecamo šarana, to je fakat. I to sa različitim ribolovnim metodama. Neko je za tešku dubinsku artiljeriju i panjeve velikih i divljih reka, drugi više vole da šarane love u mirnim vodama na plovak, treći su za šarandžijska takmičanja, i radije se nadmudruju kako sa takmičarima-rivalima, tako i sa njihovim krljušastim drugarima u šaranskim revirima... No, u poslednje vreme oformila se i jedna nova grupa pecaroša, koji rado zabacuju sa finom dubinkom na šarana. Ti sportski ribolovci se zaklinju da je za pecaroša tek ribolov šarana sa feeder tehnikom ona prava erotika. Jer kako kažu, kada fi ni vrh feeder štapa krene, pa kod zamaranja ribe kad se štap smota u krug... To je onaj baš-baš melem za pecaroško srce. Slično mišljenje ima i Atila Čordaš iz Zrenjanina, koji ima 32 godine, a koji je još od dečjih nogu krenuo da peca na Tisi, na kanalu DTD, Starom Begeju i Tamišu, a dve godine unazad takmiči se na boila kupovima.

„Sto puta je veće uživanje pecati šarana feeder tehnikom. Pogotovo kad mamac zagrize neki borbeni kapitalac. Zamaranje snažne ribe sa osetljivim feeder štapom verujem da ko iskusi, pamtiće dok je sveta i veka”, tvrdi Atila. I priznaje da kad bi mogao, stalno bi bio na vodi, i da mu je feeder pecanje omiljena ribolovna metoda. Pa dodaje da zahvaljujući ovoj ribolovnoj metodi može da doživi sve čari ribolova i onda kad sebi može da priušti samo nekoliko sati na vodi.

Kako to izgleda u praksi Atila nam je pokazao prvog vikenda u septembru. Naime tog ranojesenjeg dana krenuo je na celodnevno feeder pecanje gde je i nas pozvao. Odredište mu je bila Baranda, i ribolovno jezero Šaran. I mi smo to prihvatili.

Hladnjikavo svitanje još je štipalo, kad je Atila na obali jezera već raspremio na gotovs svoja dva heavy feeder štapa, izmešao primamu i počeo sa prihranjivanjem izabranog mesta na nekih pedesetak metara od obale. Radio je to sa 50-gramskom kaveznom hranilicom. Nakon dvadesetak zabačaja, tj. osnovnog hranjenja, poletele su na ciljno mesto i namamčene udice. Na udicu prvog štapa, na Medalist Konger Feeder, dugačkog 3,9 metara stavio je 3 zrna šećerca sa ukusom banane, dok je na udicu kraćeg štapa pomoću dlake nanizao Van Den Eyndeov Master pellett prečnika16 mm.

O pecaroškoj destinaciji - jezero „Šaran” nalazi se u pljosnatoj banatskoj ravnici na samom obodu naselja Baranda u opštini Opovo. Prostire se na nekih 4,5 hektara i kako nam i sam naziv govori radi se o šaranskom reviru, u kom skoro 95 posto ribljeg fonda čine šarani. Prosečna dubina ove pecaroške vode je oko dva metra. Obala jezera je bez visokog rastinja i uredjena, dno se ne kači, tako da su ovde uslovi za feeder ribolov idealni.

Štapovi iznad vodene površine nisu dugo mirovali. Šarani su se brzo pojavili na hranilištu. A onda, čas vrh jednog, čas drugog štapa se samoubilački uranjao ka dubini stomaka jezera. Ređale se kontre, drilovi i zamaranjaribe. Kad je zakačene šarane Atila konačno „ubedio” da se dovoljno približe obali, uzimajući meredov u slobodnu ruku, vredno ih je poentirao. Bili su to šarani prosečne veličine od tri do četiri kilograma. Naravno, nismo propustili ni slikanje sa ribama, koje su po pravilima jezera odmah nakon toga sve vraćene nazad u vodu. Onda je ponovo usledilo punjenje hranilice sa primamom i precizno zabacivanje montaže sa novonamamčenom udicom. Atila je očigledno uživao.

Septembarski dan na vodi bio je sunčan i miran, ali je zato ribolov bio buran. Tako je Atila do predveče uspeo da ulovi dvadesetak stasitih šarana od kojih su dva bilapreko deset kilograma. Da doživljaji budu kompletni, oproštajni šaran, koji je stigao tik pred sam kraj pecanja, bio je najveći. Jedva je stao u feeder meredov.

Kad smo krenuli sa jezera već se smrkavalo, a mi smo bili slatko umorni i osećali se nekako ispunjeni. Ostavili smo za sobom dan sa mnogo uzbuđenja, lepih poteza i prelepih riba, gde moram priznati, da pored Atile, ni mi nismo izdržali da ne zabacimo.

Atila Čordaš je uspeo da nam na vodi dokaže. Feeder tehnika mu je ovoga puta omogućila da doživi sve čari ribolova i to onda kada je sebi za pecanje priuštio samo desetak sati na vodi.

 

Autor teksta: Ištvan Kazi
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 31, Oktobar 2011

Ostavite komentar