Feeder tehnika - lov krupne ribe

Postavio sportski ribolov 17/03/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Ovoga puta bavićemo se sa nešto „grubljim” montažama, koje se koriste u prilikama kad ribe žešće grizu ili ako je ciljna riba krupnija. Montaže nam prikazuje Šandor Njika.

U praksi ponekad takva preosetljivost špica zna i da zasmeta. Uzmimo na primer topliju vodu, kada su ribe u stalnom pokretu i kad žešće grizu, ili možda situaciju kad smo rešeni da feeder tehnikom ciljno pecamo na krupnije primerke. Priznaćete da u tim slučajevima preučestalo sitno treperenje špica, pa i njegovo neumorno pokazivanje iznenadnih i munjevitih polupoteza – kad ni ne možemo uspešno da kontriramo, zna više da odmaže nego što pomaže. Da bi u takvim situacijama živahnost špica nekako „umirili” pomažu nam fiksne montaže. Kako i sam naziv kaže, kod tih montaža otežanje je fiksirano na osnovnom najlonu, da bi tek potom dolazio predvez sa udicom. Već ste pogodili, radi se o vrlo sličnim montažama kao što koriste i naše kolege šarandžije-boilaši. Kod njih kad riba uzme mamac u usta i krene, ona se sama zakači na udicu. Da bi „samokačenje” bilo što efikasnije, najbolje je da udicu ostavimo skroz praznu, a mamac, bilo da se radi o peletu, o nekom partiklu ili mini boili, da nanižemo na dlaku. Ima feederaša, koji se ustručavaju da koriste fiksne feeder montaže smatrajući da su one pregrube, ali nisu u pravu. Tačnije je da one nisu pogodne za ribolov sitnije bele ribe, ali da zato itekako imaju svoju svrhu i opravdanost, pa i svoje mesto na lepezi dobrih lovnih montaža. Ko se bude odlučio da ih koristi nije naodmet da zna unapred, da zbog samokačenja ribe kod fiksnih montaža poteze redovno prati žestoko savijanje feeder štapa.

 

Montaža fiksna hranilica

Montaža „fiksna hranilica” uspešna je skoro na svim vodama, a najbolji rezultati se postižu s njom na stajaćim vodama u ribolovu na šarana ili amura. Što se njene pripreme tiče, skoro je identična kao i vezivanje montaže „klasična klizeća hranilica” (nju smo detaljno opisali u januarskom broju). Razlika je samo u maloj finesi: neophodno je da suzimo izbor vrsta hranilica na samo one koje imaju rupu na podnožju u koju možemo da uguramo odgovarajuću virblu, a koja se posle toga teško da pomerati.

Vezivanje:

Osnovni najlon provucimo kroz antitangl cevčicu hranilice. Želimo li pecati sa dužim predvezom, obratimo pažnju da antitangl krak hranilice bude bar 10-15 cm dugačak. Kod kraćeg predveza dovoljna je i sama hranilica (sl.1.). Kad se osnovni najlon pojavi ispod dna hranilice vežimo na njegov slobodni kraj jednu virblu. Tu ne sme doći nikav stoper, niti plastična ili gumena perla. Pazimo na to da odaberemo odgovarajuću virblu, tj. virblu takve veličine, koja nakon njenog utiskavanja u rupu na dnu hranilice fiksno i čvrsto stoji i teško se da izvlačiti. Na predvez sa udicom navucimo gumeni bužir zatim vežimo predvez na virblu. Kad smo gotovi s tim navucimo bužir na virblu.

 

Clips montaža

Ideja za feeder Clips montažu takođe potiče iz riznice znanja naših kolega boila pecaroša, pa je i potreba za materijalom skoro identična kao i kod šarandžija. Razlika se ogleda jedino u suštini i cilju upotrebe montaže. U feeder tehnici koristi se hranilica umesto olova, a što je opet značajno, gumeno zvono koje zatvara zakačaljku na Clipsu u feeder tehnici bira se sa posebnom pa- žnjom. Naime, gumeno zvono treba da je napravljeno od dovoljno čvrstog materijala jer treba da podnese daleke zabačaje, a i jake kontre, kao i učestale zamene hranilica raznih veličina. Napomena: fiksna Clips montaža se po potrebi može lako preinačiti u klizeću. Fiksna je ako virblu direktno vežemo na osnovni najlon. Želimo li da pecamo na klize- ću hranilicu, dovoljo je da sprečimo ulaženje virble u Clips. To postižemo postavljanjem gumene ili plastične perle na osnovni najlon ispod klipsa.

Vezivanje:

1. Provucimo osnovni najlon kroz meku ili tvrdu antitangl gumenu cevčicu. Navucimo zatim na osnovni najlon gumeno zvono, pa plastič- ni Clips. Vežimo sada virblu na slobodan kraj osnovnog najlona. 2. Navucimo na predvez antitangl cevčicu (Anti Tangle Sleeves) i vežimo predvez na virblu. 3. Zakačimo alkicu izabrane hranilice u zakačaljku Clipsa i fiksirajmo je sa navlačenjem gumene cevčice. Ova montaža je funkcionalna sa dužinom predveza od 5-12 santimetara i preporučuje se u ribolovu šarana ili amura na jezerima.

 

Helikopter montaža sa hranilicom

Verovatno ste već primetili da montaža „fiksna hranilica” kako po izvedbi, tako i po funkcionisanju mnogo je bliža šarandžijskim boila-olovo montažama nego montažama ortodoksnog, profinjenog dubinskog ribolova sa kojima smo se i bavili u prošlim brojevima. Helikopter montaža sa hranilicom je samo jedan od primera kako se može pozajmiti poneka dobra ideja iz bogatog arsenala rešenja kolega boila-pecaroša i da se ona prilagodi feeder tehnici. Dok izvorna šarandžijska helikopter montaža se pravi sa olovnim otežanjam, u feeder tehnici koristi se hranilica. Helikopter montaža pogodna je u feeder tehnici za ribolov krupnijih riba, s tim da ona ovde spada u kategoriju „teške artiljerije”. Gotovu feeder helikopter montažu, nažalost, još ne možemo kupiti u ribolovačkim radnjama, ali ništa zato, možemo je pripremiti sami! U nastavku prikazujemo dve verzije feeder helikopter montaže, i videćemo da nemamo nikakvog razloga da se plašimo od „uradi sam” tehnike, jer obe verzije se lako prave. Njihovo vezivanje je jednostavnije nego što mnogi misle. Helikopter montažu sa hranilicom, i A i B verziju, podjednako uspešno možemo da koristimo na stajaćicama kao i na sporotekućim potezima reka.

Vezivanje:

Uzmimo jednu veću virblu i sa kombinirkama malo zgnječimo jednu njenu alkicu, tako da ona postane ovalna. (Na tu ovalnu alkicu kasnije ćemo navući gumenu cevčicu). Na duži antitangl krak hranilice navucimo gumenu perlu. Uradimo isto to i sa virblom (navucimo onu netaknutu okruglu alkicu virble, koja se nalazi nasuprot zgnječene). Zatim postavimo iznad virble još jednu gumenu perlu, s tim da između dve nanizane perle treba da ostane 2-4 mm dugačak prazan hod da bi se virbla mogla pomerati i okretati. Sada povucimo osnovni najlon kroz sredinu antitangl cevčice hranilice. Kad se najlon pojavi ispod podnožja vežimo na nju neki graničnik. Odgovara i alkica. Kod izbora graničnika moramo voditi računa o tome da on nema oštre ivice, jer bi takva ivica nakon nekoliko bacanja mogla odseći osnovni najlon kod čvora. Osim toga, taj graničnik treba da je dovoljno velik da ne bi uklizio u rupu na podnožju hranilice. Ako pri ruci nemamo pogodnu karikicu možemo je zameniti i sa gumenom perlom, virblom ili sa nekim drugim odgovarajućem sitnim predmetom. Slobodan kraj predveza provucimo kroz gumenu cevčicu (npr. Korda Anti tangle sleeves). Ova gumena cevčica veliku ulogu ima u sprečavanju mršenja najlona. Preostaje još samo da vežemo predvez na virblu i da navučemo gumenu cevčicu na ovalnu alkicu. Maksimalna dužina predveza ne bi trebala da premaši 15 cm, a idealna dužina mu je oko 10 cm.

 

B. verzija

Vezivanje:

1. Uzmemo jednu trokraku virblu i na njenu alkicu vežimo osnovni najlon. 2. U drugu alkicu trokrake virble zakačimo karabinjer odabrane hranilice (za ovu montažu koristi se hranilica koja se učvršćuje u jednoj tački). 3. Alkicu virble koja se nalazi sa strane, zgnječimo malo sa kombinirkom da bi ona postala ovalna. 4. Slobodan kraj predveza provucimo kroz gumenu cevčicu. Kad smo to uradili vežimo predvez na virblu i navucimo gumenu cevčicu na ovalnu alkicu.

 

Autor teksta: Ištvan Kazi, Foto: Šandor Njika 
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 12, mart 2010

Tagovi: feeder fider

Ostavite komentar