Feeder artiljerijom na kapitalce

Postavio Pedja Pašćan 21/09/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Ribolov sa finom dubinkom na krupne šarane postaje sve uzbudljivija i sve popularnija ribolovna metoda u pecaroškom svetu. Naravno u redovima onih koji imaju odgovarajućie „heavy” ili „extrem” feeder štapove. Činjenica jeste da se feeder tehnika uglavnom koristi na kratkim pecaroškim turama, ali oni koji su naoružani sa „teškom artiljerijom” znaju namerno da provedu i više dana na vodi...

Većina naših pecaroša najviše voli da lovi šarane. U potrazi za iskusnim ribolovcima koji rado provode više dana na vodi u društvu sa feeder štapovima, kao i s ciljem da otkrijemo dobre recepte koji se na takvim turama koriste, zakucali smo na vrata starog znanca Döme Gabora.

– Volim da idem na višednevne pecaroške ture sa feeder štapovima. Jedna od mojih nezaboravnih avantura se vezuje baš za takvo pecanje. Prošlog leta tri dana sam proveo na jezeru Misla, u predivnom ambijentu gde je osnovni razlog moje posete bio da zabacim baš na snažne šarane i na divlje amure – veli nam Gabor, koji je primetio da je izuzetan doživljaj zamarati borbene kapitalne ribe sa feeder štapom.

Kao i svi pecaroši dolaskom na vodu, i Gabor je započeo sa markiranjem dna. Kad je pronašao obećavajuće mesto na nekih 70 m od obale odmah je počeo prihranjivati. I ubrzo je zabacio svoj prvi štap 3,9 metara dugačak Excape Heavy. Tačno na hranilište. S obzirom da je u komšiluku dozvoljen ribolov sa dva štapa, Gaborov drugi izbor pao je na JVS No Limit XXH štap dužine 4,5 metra. S njim je sa lakoćom prebacio hranjeno mesto za nekoliko metara.

Ribolovna destinacija Misla je inače pecaroška voda koja ima raznovrsni riblji fond. Posebno je bogata stasitim deverikama, linjacima i srebrnim karašima koji rado uzimaju ponuđene riblje poslastice.

Gaborov letnji pellet mix za vodu iznad 20 stepeni
1. Nutrabaits CSL pellet (vreme rastapanja: 3-8 minuta)
2. Nutrabaits Total Hemp pellet (vreme rastapanja: 5-10 minuta)
3. VDE kukuruzni pellet (vreme rastapanja: 20-40 minuta)
4. VDE Betaine Carp pellet (vreme rastapanja: 15-30 minuta)
5. VDE Strawberry Carp pellet (vreme rastapanja: 30-60 minuta)
6. VDE Master pellet (vreme rastapanja: 40-80 minuta)

– Ako na Misli želimo da ulovimo krupnije ribe moramo im ponuditi sadržajne i selektivne mamce koji se sporije razlažu u vodi. Jer oni mogu da privuku pažnju i krupnijim primercima, koji znaju kasnije da dođu. Bilo je logično da se opredelim za upotrebu peleta koji imaju različitu dužinu topljenja, da bi imale svoje poslastice i one ribe koje odmah dođu na primamu, ali i one koje kasnije stižu – rekao nam je Gabor. Svakako treba da primetimo da peleti biljnog porekla (CSL, Total Hemp i Kukuruz pelleti) čim omekšaju odmah se raspadaju praveći na dnu malu gomilicu. Druga vrsta peleta čija je osnova riblje brašno (Betaine Carp, Strawberry Carp i Master pelleti) i nakon što se omekšaju znaju da zadrže svoj osnovi oblik. A ovi mekani zalogaji deluju izuzetno privlačni krupnijim šaranima.

Gabor je posle pripremanja mixa započeo sa formiranjem hranilišta. Na samom početku pecaroške ture ubacio je oko tri kilograma. S obzirom da je pecao tri dana hranilište je kasnije dopunjavao tri puta dnevno (izjutra, u podne i uveče) i to svaki put sa još pola kilograma do kilogram prihrane. To je radio sa klasičnom rebrastom hranilicom, s tim da je obogatio mix u hranilici još sa mlevenim Van Den Eynde Pellet Feedom. Na udicu je stavljao zrno 16 mm-skog VDE Master pelleta ili sendvič od 2-3 zrna 8 mm-skog VDE Halibut pelleta gde je dodao još i zrno šećerca. I kao što se kasnije ispostavilo bila je to dobitna kombinacija.

Oprema:
Spro Excape Feeder Heavy 3,9 m + Hardliner LCS Pro 10600 sa baitrunnerom
Osnovni najlon: Spro Carp Maxx 0,20 mm
Predvez: Spro Vision Line 0,22 mm, dužina: 20 cm (zbog ostrva od školjki na dnu bila je opravdana upotreba nešto debljeg predveza)
Udica: ESP D-Ring Raptors T-6 broj 5
Osnova montaže: 35-gramska rebrasta hranilica sa antitangl cevčicom, klizeća JVS No Limit XX-Heavy Feeder 4,5 m + Hardliner LCS Pro 5600 sa baitrunnerom Osnovni najlon: Spro Carp Maxx 0,20 mm
Predvez: Spro Vision Line 0,22 mm, dužina 15 cm
Udica: ESP D-Ring Raptors T-6 broj 5
Osnova montaže: prepolovljena 60-gramska rebrasta hranilica. Na ostatak od 35 grama se navlači sa peletima napunjena PVA mreža

Već u popodnevnim satima prvog dana počele su da se skupljaju ribe na hranilištu. Na početku ponuđeni mamac su uzimali šarani prosečne veličine od tri do četiri kilograma. No, kako je vreme odmicalo pristizali su sve lepši i lepši primerci.

– Prijatno sam se iznenadio – priseća se Gabor – kad su se pojavili i krupni slatkousni amuri, koji su takođe rado uzimali ponuđene pelete koji obilato sadrži riblje ulje i riblje brašno i za koji se nikako ne može reći da dobro miriše. Kombinacija pecanja na samom hranilištu s jednim i zabacivanje desetak metara iza hranilišta sa drugim štapom pokazalo se veoma dobrim. Interesantno je bilo da nakon kačenja i poentiranja potez je izostao narednih 30 do 60 minuta na hranilištu. Ali zato mi je tada radio feeder štap od 4,5 metra sa kojim sam zabacivao dalje od hranilišta, kod kog sam imao na prepolovljenoj hranilici zakačenu PVA mrežu sa plus poslasticama.

Sa ovom tehnikom pecanja i navedenom kombinacijom prihranjivanja Gabor je imao konstantno poteze, čas na hranilištu čas iza njega. Bila su to tri dana sa mnogo uzbuđenja, učestalih poteza i prelepih riba. I kako Gabor primećuje bio je to ribolov za pamćenje sa teškom feeder artiljerijom, koji je već odavno priželjkivao.

 

Autor teksta:  Ištvan Kazi
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 16, jul 2010.

Ostavite komentar