Februar je mesec u znaku mačora

Postavio Pedja Pašćan 21/03/2019 0 Komentara Destinacije / Vode,

Nije sve u mjaukanju mačaka. Prošli su praznici, prošle su slave i proslave i ispraznivši novčanike i emocije, pretvoriše januar u najduži mesec u godini. Februar je srećom nešto kraći. Kako smo se svi pomalo „ispucali“ i emocionalno i finansijski, moramo se zadovoljiti činjenicom da je sada ako ništa drugo dan sve duži, pa i onog „korisnog“ vremena je sve više. Zahuktala zimska sezona se polagano bliži kraju i hteli-ne hteli pomalo meša osećanja, od blagog zadovoljstva koje izaziva veliki broj izlazaka i lepih ribolova za vreme svih tih praznika, do neminovne sete i tuge jer se polagano nazire kraj sezone. Treba li biti zadovoljan ili setan?

Verovatno ovo malo znanja o mašinstvu koje stekoh školovanjem nije ni približno dovoljno da pesimistu ubedim da je čaša do pola puna a ne prazna, jer to ne mogu ni filozofi, ali ono što mogu je da iznesem neka svoja razmišljanja o ovom periodu godine, bez imalo namere da bilo koga ubeđujem u ispravnost mojih stavova, ali se nadam da ću ako ništa drugo barem pokrenuti one sitne šrfiće u glavama mnogih, u nadi da će se o narednim rečima barem ozbiljno razmisliti.

Ukoliko imate privilegiju da živite u blizini vode koja je aktivna u toku zimskog perioda, neminovno ste do sada zadovoljili (skoro) sve ribolovačke apetite. Ulovili ste dovoljno ribe za sve postove, slave i proslave; u redu, pomogli ste komšiji koji nije ribolovac; najzad ste probali riblje pljeskavice; za badnji dan ste skuvali čorbu o kojoj se još uvek priča u komšiluku i bezbroj sličnih situacija stvara skoro idiličnu sliku, ali ako ste onaj „pravi“, sve to nekako nije dovoljno, pa ostaje još mesec i nešto vremena zimske sezone. I potpuno ste u pravu, pravo pecanje tek predstoji, jer ne postoji lepši osećaj nego kada znaš da sada sve što radiš jeste iz čistog zadovoljstva. Pri tome, februar nosi i neke specifičnosti, jer biološki sat neminovno otkucava, pa se i riblji svet polako priprema za proleće, koje sve više provejava sa zakasnelim pahuljama snega. Riba je i dalje u zimovnicima, ali se polako približava delovima sa bržim tokom i manjim dubinama. Formiraju se generacijska jata pa je izazov pranaći krupnu ribu. Najdelotvorniji način je kasno popodnevno osmatranje, kada jata riba počinju da polako kreću izvan zimovnika, kao da ispituju trasu za predstojeći stampedo tokom mresta. Preko noći se sva ta riba ponovo vrati u zimovnik, ali je bitno da kada joj jedanput „otkrijete“ trasu, znate da će se tu vraćati iznova svakog dana do kraja sezone. Dešavalo mi se da tako uočim ribu na nekim lokacijama gde je preko cele zime nije bilo, pa evo lepe prilike da se malo izmaknete iz gužve i nauživate. Februar je mesec kada se zna dobro uloviti, pa se postavlja pitanje: šta sa ulovom?

 

Ukoliko se malo zagledate, primetićete da su sve ribe u poodmakloj trudnoći, bilo da se radi o skobalju, plotici ili klenu, pa je postavljeno pitanje sasvim uputno. Znam da mnogi i sve češće u ovom periodu ulov u većini slučajeva vraćaju u vodu, ali znam da još uvek ima onih koji za najlepši deo ribolova smatraju deo kada ispred zgrade iz gepeka iznose gomilu ribe, a komšije posle prepričavaju, da bi na kraju većina ulova završila u kontejneru (kada domaćica poludi pred spremanje ajvara i paprike za sledeću zimnicu). Naravno, dozvoliću pretpostavku da ima onih koji se nisu „napecali“ tokom praznika, pa nemojte misliti da smatram da ulov treba isljučivo vraćati u vodu, ali generalno gledano, mrest je blizu, blizu je i sledeća sezona sa svim tim deverikama, babuškama, šaranima i ostalim „toplokrvnim“ specijama, pa je svaka vraćena riba u vodu veliko ulaganje u neke sledeće sezone. Februar je takođe mesec kada je veoma atraktivan ribolov na određene specije, pa svaki odlazak na Drinu pretvaram u nadmudrivanje sa ploticama. Ova riblja vrsta je toliko dominantna u vreme mresta, kada mužjaci uz mrestni osip dobijaju i bodlje duge neretko i do 1cm, pa na pozicijama koje ona zaposedne gotovo i da nema drugih ribljih vrsta. Najveća koncentracija plotica je u zimovnicima koji su veoma posećeni, bilo da se radi o Drini ili Zapadnoj Moravi, ali sada već polako jata riba kreću ka pozicijama za mrest, tako da je selektivno moguće loviti ploticu u miru i tišini. To nimalo nije lako iz više razloga. Prvi je svakako što na takvim pozicijama još uvek nema baš previše ribe. Voda je još uvek kristalno bistra, pa sve radnje - od hodanja obalom do zabacivanja sistema, kontriranja i svega ostalog - treba raditi što suptilnije. Primama hranom i crvima je obavezna i principijelno se svodi na to da dovoljno uzvodno (ne sme se bućkati na mestu ribolova) bacite primamu koju voda treba da pronese kroz poziciju na kojoj su ribe. Potrebno je veliko umeće da se prilagodi pribor i tehnika ribolova na ekstremno velikim razdaljinama, pogotovo kada znate da su udarci toliko nežni, jedva uočljivi, ali je zadovoljstvo koje ovako selektivan ribolov pruža neverovatno. Dešavalo se da na Zapadnoj Moravi nabasam na terene na kojima se okupi velika količina plotica i kako se radi o relativno maloj reci, na tom potezu bukvalno nema ni jedne druge riblje vrste. Na takvim pozicijama sam neretko zatekao lokalne ribolovce koji ulove po neku ploticu i na moje oduševljenje, u većini slučajeva su ih vraćali u vodu, jer je ona ipak na Moravi redak ulov. Iako kratak, februar nosi svoje blagodeti. Posvetite se nečem posebnom, postavite pred sebe izazove. Svejedno je ako su ti izazovi orijaški skobalji ili prelepe plotice, važno je uživati u svakom trenutku provedenom u ribolovu. U tome vas neće „hvaliti“ komšiluk, u tome će te uživati potpuno iskreno i sami.

 

Autor teksta: Goran Radović - Gica
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 35, Februar 2012

Ostavite komentar