Eye of the tiger

Postavio Pedja Pašćan 01/11/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Od skora, u našem okruženju se sve više koristi tigrov orah kao mamac za šarana i amura. pokušaćemo da kroz jedan tekst ispravimo sve zablude vezane za ovu semenku koje vladaju među šarandžijama. počećemo od izgleda.

Tigrov orah je podzemni plod jedne vrste trske i kao takav nalazi se na meniju dragog nam ciprinida čitavu večnost. Na nama je da ga učinimo još izazovnijim. Sirov tigar treba da je svetlo braon boje i izrazito hrapave spoljašnosti. Prva zabluda je da ribolovci posežu za što krupnijim zrnom. Treba naglasiti da je najveći procenat prirodnog šećera u manjim tigrićima, tako da će 10mm suvog ploda biti neka idealna mera. Krupnija zrna su često šuplja, gorka, plutaju i kao takva neupotrebljiva za ribolov.

Način pripreme je krajnje jednostavan, ali smo mi uspeli da ga zakomplikujemo do bola. Nepotrebno. Plod treba natopiti u vodi, tako da imamo desetak centimetara vode preko tigra. Najvažniji deo sad sledi. Svako sumnjivo zrno (ono koje je crno ili pluta) treba odvaditi. Od hemije ćemo dodati šećer i to u količini od 20% tigrovih oraščića i sve to još malo p o j a č a t i zaslađivačem, onim u kojeg imate poverenja. Količina zaslađivača neka bude ona koju dodajete za pripremu boila. Znači, ako spremate 8 kila tigra, dodajte zaslađivača koliko stavite za obradu 8 kila miksa u omiljenoj vam voćnoj aromi. Šećera ima raznih, svi valjaju pa eksperimentišite. Kraj. Ne treba vam ništa više. Sve ostalo kvari prirodan sled stvari i iskonski šaranski mamac pretvara u uglavnom neuspešno, marketingom izazvano, pomodarstvo. Ovo ovako neka stoji 1000 stepen sati.

Da malo pojasnimo. Ako je temperatura prostorije 20 stepeni, neka stoji i neka se kiseli 50 sati, ako je 30 stepeni, 33 sata i sve tako po tom obrascu. Cilj vam je da se svaka neravnina na tigeru ispravi, da popije tu vodu zasićenu šećerom i tada je spreman za termičku obradu. Napominjem kao jako važno, da u procesu namakanja, kada god imate priliku ovo sve promešate, ako treba dolijete vode i izvadite zrna koja plivaju. Jako bitno! Svako gorko zrno Vam kvari mamac i umanjuje trud koji ste uložili.

Kuva se u istoj vodi, zavisi od starosti ploda u proseku sat vremena, uz često mešanje, da ne bi šećer zagoreo. Slobodno probajte šta ste uradili. Mora da bude hrskav i sladak. Ne sme da se razmazuje po ustima, onda ste preterali. Kao i ostali partikli, kuva se na tihoj vatri. Neka se sve malo rashladi i nalijte sve u, najbolje bi bilo, crne kante sa poklopcem, koje treba da stoje negde na suncu. I tako opet oko 1500- 1800 stepen sati. Voda u kojoj je tigrov orah treba da postane balava, skoro kao želatin. Tada prekidamo, idemo da pecamo, ili odlažemo mamac u zamrzivač. Ne treba dozvoliti da se tigar pokvari i ukiseli. Idealno je da kada vadite tigar iz kante, da za šakom ostaje sluz i slina koju teško odvajate od ruke.

Primena je široka. Mi ga u spodu uvek koristimo, kao garanciju da sitna riba neće počistiti hranilište. To jest da uvek bude nešto još na stolu. Obavezan je kao mamac i hrana na cverglanima napadnutim terenima, ali nije svemoguć. Najjači je na plitkim sprudovima, što je i logično, jer je šaranu u genetskom kodu da ga tamo i u prirodi nalazi. Na kanalima jesen je njegovo vreme i redovnom prihranom u malim količinama, dobijamo izuzetne rezultate. Ono što je još važno kod prihrane tigrom, je da znate da tu nema rasturanja hrane. Poješće ga ili šaran, ili amur, ili niko. Bela riba mu ništa ne može, pa ni rakovi. Mrse dlaku, ufrćkaju predvez, ali ga ne mogu pojesti. Udarce na njega na dubinama preko 5 metara nismo imali. Gledao sam ko jeste, prisustvovao osvajanju nekih kupova na njega u dubini, ali ovo je ipak iskustveni tekst našeg tima, pa ne bi želeo da se kitimo tuđim perjem. Na primer, na Adi Ciganliji, riba je dolazila na hranilištu gde je dubina bila 9 metara. Dok sudije dođu da mere, svaki sak je bio pun lomljenog oraščića. Probali, ali ga nismo upeceli.

Taktika lova na tigrov orah se razlikuje u odnosu na ciljnu ribu. Ako je to amur, trudite se da na sunčanoj strani spruda, ili relativno plitke vode, tovarite tigrov orah na gomilu. Bukvalno na gomilu. Pecate tako što kada istovarite naprimer kilu, posle prvog udarca dodajete na svakih petnaestak minuta po par šaka. I samo konstantno dodavanje. Napominjem posle prvog udarca i što preciznije. Oraščić dignemo na neku udicu dugog vrata, dlaka da je kratka, da sedne na vrat udice i ograničimo odizanje sitnim olovom na 2cm. Znači jako bitno za amura, mamac da je podignut.

Kada pecamo šarana na tigar, pogotovo s jeseni po kanalima, taktika se umnogome razlikuje. Svako popodne bacamo po kilu naprimer, široko, bez neke ideje i plana. Pecamo popodne, do mraka. Po noći se vratimo na boilu, bar nama se noću tigar nije pokazao. Mamčimo ga standardno kao i bilo koji drugi mamac. Udica wide gape oblika, dugačka dlaka i dva sitnija zrna kritično balansirana nekim plivajućim materijalom. Nemojte da se iznenadite ako dobijate ribu na mestima gde niste dotle dobijali. Izdvojite jedan štap za njega, priprema je krajnje jednostavna i jeftina, pa proverite sve ono što smo ovde napisali.

 

Autor teksta: Blagoje Nemčev
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 30, Septembar 2011

Ostavite komentar