Evolucija mog riga, sa mamcem na dno

Postavio Pedja Pašćan 13/10/2020 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Tokom godina sam koristio različite prezentacije, a vremenom su sve u nekoj meri evoluirale. Saznajte kako i zašto su sve ove promene dovele do riga kojeg danas koristim.

Moj rig nema neko kitnjasto ime, ali originalan koncept i suptilne promene tokom vremena su dovele do toga da bude izrazito efikasan. Mnoga podešavanja su nastala usled nagomilavanja sopstvenog iskustva, ali dosta njih je nastalo i kao posledica uticaja i saveta od strane drugih pecaroša. Ja sam šarandžija koji je uvek rad da nešto novo nauči, a smatram da bi svi uvek trebali da budu otvoreni za tuđa iskustva i savete. Mogućnost prilagođavanja i otvorenost za promene su karakteristike koje razdvajaju vrhunske pecaroše od prosečnih.

 

Sve je počelo sa monofilamentima...

 

Monofilamente sam počeo da koristim kada sam se nameračio na malo veće šarane. U to vreme nije postojala čitava paleta različitih obloženih predveza, krutih filamenata ili pletenica, kao što je to danas slučaj. Monofilamenti su bili baš ono što mi je bilo potrebno – dovoljno mekani da se prilagode konturama dna revira, a opet dovoljno kruti da spreče zapetljavanje prilikom zabacivanja. Ne samo to, pomoću njega je izuzetno lako vezati dobar čvor na mojoj omiljenoj Kamasan B175 udici, koju sam u to vreme stalno koristio. Kao što to i na slici možete videti, veoma je jednostavna, a opet mi je donela veliki broj šarana. Tada još nisam dobro poznavao „pravila“ šaranskog pecanja, bio je to običan rig... koji je hvatao šarane... i to mnogo njih. Od tada sam ponešto naučio, pa su se vremenom i moji rigovi i mamci promenili na bolje.

 

Dobro izbalansiran mamac čini rig mnogo efektivnijim

 

Ja sam sticao sve više iskustva, rig je sve više evoluirao, a pažnju sam počeo da poklanjam mamcu, kao i mehanici samog riga. Namera mi je bila da zajedno funkcionišu tako da stvore prezentaciju kojoj nijedan šaran ne može da odoli. Izbalansirani mamac treba postaviti bliže oku udice, što će za posledicu imati to da bodlja postane najteži deo udice. Kada šaran zagrize, udica će se na taj način mnogo bolje i brže zakačiti za šaranovu donju usnu, što u teoriji ovu udicu čini savršenom. Dobro izbalansirani mamac će takođe odlično zamaskirati vašu „ponudu“. Verovali ili ne, dodavanje udice značajno pridodaje težini mamca, te će zbog toga vaš mamac sa udicom biti teži nego prihrana koju zabacujete. Vaš mamac sa udicom možete dobro da izbalansirate na razne načine - praveći sneška (snowman rig), koristeći prikladan pop-up ili tako što ćete probušiti vaš mamac, te na taj način možete neutralisati težinu same udice. To je veoma bitno prilikom lova opreznijih i iskusnijih šarana. Dobra izbalansiranost takođe otežava šaranu da ispljune udicu pošto ju je progutao zajedno sa mamcem. Udica će se, usled plovnosti mamca, zakačiti za šaranova usta veoma brzo, što je još jedna prednost.

 

Bez prstenova, tubica, nepotrebnih perli... samo dobra, stara dlaka

 

Iako ponekad koristim prstenasti rig, on nije bitna stavka u mom pecaroškom arsenalu. Ja verujem da su rigovi od 360 stepeni, škorpion, bandži rigovi... samo jedno veliko gubljenje vremena. Mislim da su mnogo bolji jednostavniji rigovi, oni pomoću kojih ste već uhvatili stotine riba i u koje imate poverenja, jer mnogobrojni delići i sitni dodaci mogu, umesto da vam olakšaju, da urade baš suprotno, da vam otežaju posao. Komplikovani sklop i dizajn mogu zamaskirati ono najbitnije – vrh i trup udice. Takođe, uvek radije biram standardnu, mekanu dlaku za svoj mamac za dno nego novije prstenaste svivele i rigove. Lepo „leži“ na dnu, a pokretljiva je i fleksibilna u situacijama kada riba usisa mamac. Ovo predstavlja totalnu suprotnost rigidnijim materijalima. Jednostavnost je ključ uspeha.

 

Udice

 

Svoju pecarošku karijeru sam započeo sa Kamasan B725 udicama, a tokom godina sam koristio najrazličitije primerke. Kamasan B725 je dobra udica, blago zakrivljena, veoma agresivna, ima dugačak trup i prav vrh. Koristim je uz Berkley monofilamente. Prav vrh se brzo zakači, ali, kako mi se čini, i gubi dosta riba. Da budem iskren, to se dešava i sa udicama koje imaju zakrivljeniji trup. Zbog toga sam se vremenom prebacio na Korda Wide Gape i Mixa udice, sa kojima pecam u gotovo svim prilikama. Jednostavno imam više poverenja u zakrivljene udice. Samo pomislite na kandže pomoću kojih ptice grabljivice love svoj plen i na to kako ga drže tokom leta - na isti način funkcionišu ovakve udice. Veoma je teško otarasiti ih se.

 

Autor teksta : Dave Levy
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 39, Jun 2012

Ostavite komentar