Dobitna kombinacija

Postavio Pedja Pašćan 23/05/2019 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Pravljenje sopstvenih mamaca me interesuje od početka moje pecaroške karijere.

Oduvek sam želeo da napravim takav mamac koji će riba, među mnoštvom drugih, bez razmišljanja izdvojiti i zagristi. To sam postizao na brojne načine tokom godina, a uvek sam se trudio da svoje mamce prilagodim situacijama i lokacijama koje imam pred sobom. Pretprošle godine, na primer, pecao sam chod rig-om na Wellington Country Park reviru. Napravio sam veoma izazovne pop up miksove ukalupljene u plutu, što je jedan veoma specifičan mamac, na koji sam bez problema postavio Choddy udicu veličine 6. Ta moja taktika se pokazala kao izvanredna i mogu se pohvaliti velikim brojem zaista krupnih riba tokom 2010. godine.

Nasuprot tome, tokom prošle godine nisam pecao na Wellington-u. U julu mesecu sam učestvovao na Carpfest-u na Cudmore ribnjaku, i tamo sam „otkrio“ mladića po imenu Jamie, koji poseduje nerverovatno umeće u pravljenju mamaca. On je tamo predstavljao firmu Mainline. Jamie je koristeći Polaris pop up mešavine i druge kombinacije aroma, pravio najrazličitije pop upove, a činilo se da je sve što je napravio odlično radilo! Za mene i moje pecanje u Ujedinjenom Kraljevstvu je napravio nekoliko 12mm mamaca za udicu, što je bilo veoma ljubazno od njega, a ja sam ih izabrao da budu moja prva linija napada tokom letnjeg pecanja u unutrašnjosti. Prvi ulov je došao na mamac koji je sada poznat pod imenom Banoffe (mešavina banane i karamele). Bio je to šaran poznat kao dvobojna Scaly, riba koju sam već imao prilike ranije da upecam, a vaga je pokazala 18,30kg. Zadivljujući start jednog mamca!

Trzaji su se tog dana ređali jedan za drugim, a ja sam odlučio da napravio sopstvenu verziju sporo tonućeg mamca, kako bih mogao da pecam u blizini dna, ali i da imam mogućnost da ga razbacam po revirima poput Gigantic-e i Walthamstow-a, koji nisu obrasli travom, a dno im je pretežno ravno. Ideja koji stoji iza pravljenja svakog specijalnog mamca je da se privuče pažnja ribama na baš taj mamac, da odaberu baš njega među gomilom drugih. Kada pravite mamac, morate paziti da ne preterate sa dodavanjem atraktora, jer ribe u tom slučaju mogu doživeti mamac kao nešto sumnjivo, a sumnjivo predstavlja opasnost. Mamci svetlih boja sa visokim nivoom atrakcije asociraju na pop up-ove, a oni rade dobro u početku, no, kada se riba jednom upeca na njih, oni najčešće ostaju netaknuti na dnu revira, čak i kada svi ostali mamci budu pojedeni. Ja pop up-ove koristim samo kada želim da izdignem udicu iznad prepreka ili trave.

Veoma retko možete videti nekoga da peca sa mamcima za dno koji su veoma svetle boje i imaju povećan nivo atrakcije, te to može da bude vaša prednost. Osnovni princip koji leži iza pravljenja ovog mamca je stvaranje plovnosti koja neutrališe težinu udice, ali ne odiže udicu sa dna revira, te na taj način pozicionira mamac za udicu što je moguće bliže dnu, i čini ga ne previše upadljivim u poređenju sa vašim drugim mamcima, što bi moglo izazvati sumnjičavost kod riba. Ako želite, mamac za udicu bi mogli da napravite tako da izgleda malo „ispranije“ od ostalih. Količinu atraktora možete povećavati i smanjivati, a možete dodavati i još neke arome za koje smatrate da mogu biti od pomoći.

 

Pravljenje miksa

 

Postoji više načina za postizanje plovnosti mamca, a moj omiljeni je mešanje boila miksa za dno sa pop up boila miksom. Posle brojnih neuspelih pokušaja sam otkrio da je razmera od 1¼ šolje miksa mamaca za dno naspram 2 šolje Mainline Polaris pop up miksa odlična, te da veoma sporo tone, što sam i pokušavao da postignem. Ubačen u čašu vode, miks bi trebao da polako ispliva ka površini, što znači da će prilikom zabacivanja fino lebdeti iznad udice. Pri mešanju dva miksa ja, uvek energično protresem posudu, tako da budem siguran da su se dobro izmešali i da mogu početi sa dodavanjem jaja.Razbijem jedno jaje, dodam ga u miks, a zatim dodam 5ml Mailine Milky Toffee (mlečna karamela) koncentrovane arome, 2½ml Mainline Banana i Pear (banana i kruška) arome, kao i 2ml Mainline Sweetade-a, koji je u isto vreme i zaslađivač i pojačivač ukusa. Uvek je dobro da se doda zaslađivač, jer ako to ne uradite, moguće je da će šaran osetiti gorčinu i ispljunuti mamac istog sekunda. Obično dodaim i 3ml Mainline Cell Activator-a. To sve zatim dobro izmešam i dodam malo Mainline-ove bele praškaste farbe. Ona će još malo posvetleti mamac. Moguće je da ova farba neće hteti da se izmeša sa jajetom, te ćete morati da dodate malo praha i zatim da sve energično mešate, dok god ne dobijete smesu koja nije ni lepljiva a ni ne mrvi se.

Veličina mamca potpuno zavisi od vas, ali, kao što je očigledno, što je veći mamac, to će i njegova plovnost biti veća, te ako planirate da koristite 18mm mamac sa malom udicom, recimo veličine 10, možete iskusiti da poseduje previše plovnosti. Ja koristim 18 i 20mm mamce sa udicom veličine četiri, a 12mm ili 14mm mamce sa udicom veličine 6. Izbor ovako velikih udica se može činiti pogrešnim, ali ja mislim da one imaju veće šanse da se zakače u šaranovim ustima, a kako su takve udice danas veoma oštre, čini se da to ne može biti pogrešan izbor. Kada tome dodate činjenicu da su Kaptor udice odlično kamuflirane, kao i da ste već neutralisali težinu udice pomoću plovnosti mamca, krajnji zaključak je da će vaš izbor onemogućiti ribu da shvati šta sedogađa sve dok ne proguta veliku udicu, a tada je, ako je rig dobar, igra već završena!

Prilikom oblikovanja mamaca, ja u plastičnu posudu postavim jedan kuhinjski papir. U najvećem broju slučajeva od pola miksa napravim 12-14mm mamce a od preostale polovine 18-22mm mamce, tako da budem spreman za bilo koju pecarošku situaciju u narednih nekoliko meseci. Ako pravite mamce jedne određene veličine, očigledno ćete biti pripremljeni samo za jednu vrstu pecanja. Sledeći korak je da manje mamce prokuvate. To treba da potraje nekih 90-tak sekundi a zatim ih pospremite u plastičnu posudu da se osuše. Isto to uradite i sa većim mamcima, samo njih prokuvavajte oko 2 minuta. Dužina procesa zavisi od veličine mamca, a cilj je da svi na kraju, posle sušenja, poseduju određeni stepen tvrdoće. Veoma je važno da voda tokom ovog procesa ne ključa furiozno, već da „tinja“. Na taj način mamci neće izgubiti svoj prvobitni oblik. Takođe, baš iz razloga očuvanja okruglog oblika, bitno je da konstantno mešate vodu. Posle toga, mamci bi trebalo da se suše oko nedelju dana. Posle tog perioda treba početi sa dodavanjem aroma, koje će povećati atraktivnost vašeg mamca. Što se duže suše, to će aroma sve više isparavati. Dodavanjem više arome tokom proces sušenja i prebacivanjem mamaca u standardni lonac za pop up-ove, primetićete da se tečnost sa površine povlači ka unutrašnjosti mamca.

 

Druge kombinacije

 

Lista aroma i kombinacija boja je ograničena samo vašom maštom, a ja želim da vam izložim nekoliko kombinacija koje su mi u prošlosti zaista dobro služile. Ove kombinacije se mogu koristiti i sa Polaris pop up-ovima i sa sporo tonućim mamcima, a preporučio bih da koristite i osnovni miks boila kojima prihranjujete, što u mom slučaju predstavljaju Cell, New Grange i Polaris pop up miks. Ako ste se odlučili za mamac sa jednom udicom i ne prihranjujete, preporučio bih vam Polaris mix zajedno sa Mainline High Leackage osnovnim miksom, jer ćete na taj način dobiti odličan nivo curenja kombinacije. Evo mojih apsolutnih favorita:

➢ 4ml Scopex-a, 2ml arome kruške, 1ml zaslađivača.
➢ 6ml ananasa, 2ml soka od mandarine, 1ml arome kruške, 1ml zaslaživača.
➢ 4ml Solar Squid and Octopus, 1ml soka od mandarine, 2ml arome kruške, 1ml zaslaživača.

Boje koje ćete odabrati za ove kombinacije u potpunosti zavise od vas, a moje iskustvo govori da su: žuta, narandžasta, bela i roze, najbolje boje. Naravno, u obzir morate uzeti i prozirnost vode na kojoj pecate, kao i doba godine. Osnovno pravilo je – što tamnija voda, to svetliji mamac. U prozirnijim vodama koristite suptilnije boje. Takođe, moje iskustvo je pokazalo da nedodavanje boje isto nije loše! Takva kremastobela boja se isto pokazala kao odlična, ističe se, a nije previše upadljiva, pa pokriva širok dijapazon pecaroških situacija i karakteristika voda.

Za kraj bih napomenuo da su mi ovi mamci, bez imalo sumnje, doneli veliki broj riba. Takođe, njihovo pravljenje iziskuje minimalan napor, pogotovo u odnosu na to koliko su mi pomogli, i to tokom bilo kojeg doba godine. Već se radujem otkrivanju novih kombinacija u budućnosti! Nadam se da vas je ovaj članak inspirisao da, uz minimalne troškove vezane za nabavku potrebnih sastojaka, počnete sa pravljenjem sopstvenih mamaca i da otkrijete svoju dobitnu kombinaciju.

 

Autor teksta: Danny Fairbrass
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 36, Mart 2012

Ostavite komentar