Dipovanje

Postavio Pedja Pašćan 21/11/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Ili dodatno aromatizovanje mamca koji ide na udicu, česta je tema kako među početnicima, tako i među iskusnijim šarandžijama. Kad, kako, čim, zašto...

samo su neka od pitanja na koja mnogi nemaju odgovor. Jasan i definisan nemamo ni mi, ali imamo neka iskustva i saznanja do kojih smo došli i koja smo spremni da podelimo sa vama. Za početak ćemo grubo nabrojati situacije kada želimo da se mamac intezitetom mirisa razlikuje od prihrane:

► bogat riblji fond
► dubok mulj
► napadnuta voda ribolovcima
► duboka i hladna voda
► proleće
► nepripremljeno mesto

Naravno da ovo nije sve, ali su po nama ovo fiksevi kada je u pitanju nadipovan mamac. Bio je popis Stanje ribljeg fonda u vodi na kojoj nameravamo loviti šarana u mnogome diktira potrebu za dipovanjem. Što više cverglana, manje umakanja. Što više šarana, više umakanja. U praksi bi to izgledalo ovako.

 

Čonoplja

 

Divlja, pažljivo čuvana veštačka akumulacija, na žalost prepuna terpana. Pristupićemo ribolovu oprezno, hraneći malo, sa kvalitetnim, tvrdim mamcem, aromatizovanim na pola preporučene doze proizvođača. Bilo koja agresivna aroma će momentalno privući horde bodljikavih napasnika.

Udice raspoređene oko naizgled sirotinjskog hranilišta.

Dip nikako. Jedino što možete probati je mamac indijanac. Nadipovan, ali u neku anti-manjov aromu. Neka bude u mulju, ne smeta. Kritično balansiran. Predlog limun, tangerina.

 

Kasapska Ada

 

Relativno nova komercijala, slična kao ostale, ali u jednoj stvari bezobrazno drugačija. Dublja nego veća. A riba kao u priči. Ispravna jednačina je po nama mnogo hrane, ne baš preterano precizno plasirane, ali neutralne, bez dodatnog mirisa. Bez prelivača.

A na udici neka senađe eksplozija. Neka ono što je na dlaci bude esencija svih ostalih mirisa koji su na hranilištu. Po pravilu, udarci u ovakvim situacijama su žestoki i tačno se oseti da se dole na 8 metara dubine riba otima za tu jednu kuglicu, iako je okolo razbacano na stotine sličnih, ali ne dipovanih.

Ni na ovakvom tipu vode ne treba bežati od mulja. Cverglana nema, tako da pale mesni dipovi.

Franfurtska kobasica neka bude ovde iz keca u kec.

Potpisujem.

Kao na takmičenju. Pošto je ovo Srbija, kad Pera upeca na kanalu šarana od dve kile, to prenese Stevi i kasnije se to aproksimativno razvija. U roku od pola sata zna ceo pozivni broj i okolina za to. Pera, koji je naravno rekao Stevi da nikome ne priča, sutradan na svom mestu zatiče desetak likova. Naravno da je svaki zabacio bar po osam dubinki. Ali niko ne hvata. Međutim svi, ali baš svi, su bacili bar po kantu kukuruza. Ima i kiselog. Ispravno je u ovakvoj situaciji da Pera ne hrani. Nego da eksperimentiše uporno. Riba je tu, ali ju je zbunila ova gužva. Kad se raziđu Pera će opet hvatati, ali dok su tu, mora da nađe onu aromu, koja će šarana naterati da proba. To ne treba da je imitacija njegove prirodne hrane, nego čak suprotno. Kao i svaka živuljka na ovome svetu, i on je radoznao. Verujte mi da nikada nije probao breskvu, ali da neće odoleti. Postoji i druga krajnost. ..

 

Tresetište

 

Voda koja je postala izuzetno teška za pecanje. Dozvoljeni su brodići i riba je navikla da na mikro lokaciji nailazi natovarenu hranu. Sa te gomile uzima sve. Ali šta ćemo mi koji nemamo brodiće?

Pokušavanje raketom, ma koliko se trudili da napravimo gomilu, nije dalo rezultata. Jedino što je koliko toliko palilo, bilo je boila koja se kiselila u dipu nedeljama. Kada se kutija otvori, pola Palića se priseća predvojničke i stavlja gas maske. Samo tako smo parirali nautičarima. Ovo je ujedno i jedna od retkih situacija, kada je pecamo bez prihrane, sa ogromnom PVA mrežicom napunjenom seckanim boilama, koju takođe celu okupamo u umakaljci.

Znači totalno suprotno od prvog primera. Lepa kombinacija je peleta zasićena ribljim uljem u vakum pumpi, a na udici 2cm podignut caviar.

 

Duboko i hladno

 

Sa ovim sam se susretao samo na gostovanjima, u našoj okolini toga nema, ali sam se uverio na tim putovanjima, da se sa porastom dubine potreba za umakanjem povećava. Riba će se po dnu uvek kretati najdubljim delom, po teoriji iza prepreke. Ne isped, nego uvek iza.

Predlog iza se odnosi ne na geografiju, nego iza od buke, iza od ribolovca i iza od bilo čega što remeti nirvanu njegovog veličanstva šarana. Tu će biti hrana, spremna i servirana.

Od tri štapa u ovakvim situacijama, neka su obavezno na dva nadipovani mamci. Na dubokim vodama se pogotovo nemojte plašiti kombinacija. Stare priče „čime hraniš, time pecaj“ i „što tvrđe dno to bolje“ ostavite za neke druge časopise sa ribolovačkom tematikom.

Neko spominje Resavsku školu? Slobodno umočite tutti frutti u octopus, čokoladu u robin red, med u krv. Nije lako zaustaviti šarana u njegovim redovnim dnevnim migracijama, ni mi ne jedemo u hodniku, ali ja sigurno ne bih odoleo da kad dođem kući nađem iza ulaznih vrata deset sa lukom.

Jedna od osnova ovakvih tekstova, u koju ja lično više ne verujem, je zakonom o kretanju fluida, potkovana teorija o uljanim i alkoholnim aromama. Dao sam sebi za pravo da budem jeretik. Isuviše puta me je prodala ova formula da bih joj i dalje bezrezervno verovao. Dozvolite sebi taj luksuz pa nemojte ni vi. Verovatno će me pljuvati posle ovoga iskusnija pera šaranolova, ali probajte nekad u dubini i hladnom da nadipujete boilu u omiljen mesni dip, ali tako što će te ga uništiti sa pola Red Salmon ulja. I jeres nikad ne bi postao pokret da nije imao svoje sledbenike.

 

Proleće i rezime

 

Proleće i mesto na kojem ste pali sa Marsa neka idu u isti pasus. Mala količina prihrane intenzivnog mirisa i isti takav mamac. Taktika koja dozvoljava razvijanje u svim pravcima. Može da se menja sve.

Zapamtite, uvek možete mesto dohraniti, gubite samo na vremenu, ali kada jednom prehranite, to nikada više ne možete izvaditi iz vode. Znači oprezno, gazimo po jajima. Ne dozvolite da ta jedna riba, koja je u aprilu raspoložena za kvalitetnu jagodu, pojede nešto od 50kg koječega što ste ubacili u vodu.

Ovde posebno pali taktika višenedeljnog odmaranja boila u dipu. I na sva tri štapa različito. Pa ko izdrži. Informacija da tu pali samo cukk školjka sigurno nije tačna. Garantujem. Nego je neko ko je na toj nepoznatoj vodi 300 dana godišnje, upecao svog prvog, drugog i sve ostale na to. Ne nasedajte na poluinformacije. Primite ih k znanju, ali ne bezrezervno.

Naravno da postoje i situacije koje traže totalno suprotni pristup. Traže odmaranje mamaca. O tome, kao i o sastavu, tipovima i hand made varijantama dipova, čitajte u sledećem broju.

Kraj sezone se bliži. Šaran je sve bliže DUBOKOM delu vode, gde će se ukrtožiti. Ako bar jedan na deset čitaoca popravi svoj lični rekord u naredne dve nedelje, ovo je imalo smisla. A ako ga vrati, radimo svi zajedno pravu stvar. Par slika, napucane, debele ribe će učiniti zimu duplo kraćom. Namočite sve što mislite i svi na vodu.

 

Autor teksta: Blagoje Nemčev
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 32, Novembar 2011

Ostavite komentar