Dip ili ti umakaljka

Postavio Pedja Pašćan 24/05/2019 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Dipovi iliti umakaljke su nezaobilazan deo pribora za pecanje svakog modernog šarandzije. Svi ga koriste, mnogi kupuju gotove, neki ih prave sami, ali da li je svima jasno šta je u stvari dip i koju ulogu ima u našem ribolovu?

Iz iskustva znam da mnogi misle da je to sredstvo kojim pospešujemo miris i povećavamo atraktivnost naših mamaca na udici tj. na dlaci, kako bi kada padnu na dno jače mirisali od mamaca kojima smo prihranili mesto, pa da ih na osnovu toga šaran radije odabere.

Naravno da je to logično, tako jeste, samo što je to jedan deo priče. Drugi deo je mnogo bitniji i kopleksniji. Kvalitetan dip mora da sadrži, pored mirisa koji je odabran u tu svrhu, još par bitnih svari da bi vršio funkciju kojoj je prevashodno namenjen. Riba se najradije kreće i obitava u srednjim slojevima vode, a mi naše mamce obično plasiramo na dno.

Na vodama bogatim planktonom riba je gotovo sigurno blizu površine, jer je plankton omiljena hrana većine riba, i to od samog početka pa do kraja zivota. Saznanje o tome da li je riba blizu površine utvrdićemo jednostavnim posmatranjem vode na kojoj želimo da pecamo, pa na osnovu toga biramo način prezentacije koji ćemo koristiti.

Da se ne udaljimo previše od teme, srednji sloj vode je ipak šaranu najomiljenije mesto za obitavanje. Pronalaženjem sprudova i uzvišenja na samom dnu mi ustvari težimo ka tome da se približimo tom srednjem sloju gde su šanse za ulov mnogo veće nego na samom dnu. U većini slučajeva ne možemo baš naći idealne pozicije koje se nalaze u srednjem sloju, pa pravljenjem pop-up prezentacija sa dužim predvezima i stavljanjem podizača na mamac nastojimo da se dovoljno približimo, je tako će naš mamac imati veću šansu da privuče pažnju. Pitanje je kako da namamimo šarana da se spusti do mamca.

Eto drugog dela priče o dipu. Najbitnija uloga dipa je ustvari da sa svojim spiranjem sa mamca na putu ka dnu ostavi trag, koji će navesti ribu do samog mamca. To izgleda vrlo jednostavno, ali nije baštako. Najvažniji sastojak našeg dipa mora biti neki od emulgatora. Većina nas, pa i ja, već dugo veruje da su emulgatori (supstance koje omogućavaju sjedinjavanje nekih komponenti koje inače ne mogu da se sjedine prostim mešanjem) bitni jer u dipu sjedinjuju sve komponente, što je definitivno bitno. E sad, još važnije je što taj emulgator pospešuje rastvaranje i rasprostiranje tog istog dipa u vodi, pa na putu ka dnu ostavlja izuzetno kvalitetan i dugotrajan trag. U zavisnosti od dubine vode, zavisi i gustina dipa. Veća dubina zahteva veću gustinu dipa, a sporije otapanje obezbeđuje trag celom putanjom do dna. Za povećanje gustine dipa, bez obzira da li je kupovni ili „domaći”, možete koristiti med, šećerni sirup, ječmeni slad (preporučujem od srca), kao i melasu. Dodavanjem praškastih komponenti takođe se može povećati gustina dipa. Ostale komponente su izbor samog ribolovca. Aroma, atraktor, neki amino kompleks… kombinacija ima million a mesta za ekperimantisanje na pretek, samo je potrebna mašta i malo znanja o tome čemu koja komponenta služi. Pojačavanje mirisa mamca na dlaci ne može se postići prostim umakanjem u dip, potrebno je da odstoji neko vreme u njemu. Neka moja iskustva govore - veće jato riba na hranilištu traži i jače dipove, a što je količina ribe manja i dip treba da bude slabiji. Zabluda je da na divljim vodama dip nije potreban, potreban je i te kako, samo odabir aroma i komponenti mora biti pažljivo sastavljen. Navike ribnjačkog šarana i njegov izbor hrane su sasvim drugačiji od onog divljeg, pa se treba prilagoditi tome.

Postoje i praškasti dipovi, za koje sve isto važi, samo je način korišćenja različit.

Naravno, ostaje ono najvažnije – mesto na kome pecamo i prezentacija mamca. Dip je samo sredstvo koje povećava uspeh na dobrim mestima sa dobro prezentovanim mamcima, a nikako nije čudotvorni faktor koji će vam doneti ribu tamo gde se ona ne kreće i ne obitava.

Nadam se da sam vam pomogao da proširite obim igre, jer ovo je igra bez kraja u kojoj se nadmudruju dve strane - mi i naš drugar šaran.

Uživajte u toj igri!

 

Autor teksta: Nenad Milanović
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 36, Mart 2012

Ostavite komentar