Dame poste, a gospoda jede

Postavio sportski ribolov 29/09/2016 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

Kao i većini kvalitetnih riba, zakonodavac je i štuji odredio dva meseca za „one stvari”. Da je zima bila blaga, mrest bi se odigrao početkom, eventualno sredinom februara. Oštrija zima pomera to na drugu trećinu zakonom odrezanog perioda. Duboke vode (preko 4 m) su posebna priča. Na njima, zimuljaga koja je istovremeno i oštra i duga kao ova odlaže orgije na kraj marta. Dozvolu si, nadam se, uzeo. Treba li, u večitoj potrazi za štučjim Svetim Gralom, prvog aprila izaći na neki kanal il’ baru? Treba. Treba li se nadati krupnim primercima? Ne treba! Ovo nema nikakve veze sa tim da li su vode čuvane ili ne. Tvrdim, udaraće samo mužjaci. Pravi muškarac ni-ka-da ne blinka mužjake. Amin.

Neposredno po završenom mrestu varalicom nije moguće uloviti veliku ženku. Ovo postaje moguće 15-ak do 20 dana po obavljenom „poslu”. Optimalno oružje za egzekuciju je specijalna kašika. Optimalna tehnika je džigovanje u gornjoj polovini vodenog stuba. Po vedrom danu trošiti obojene mamce, po oblačnom, sjajne (hromirane). Štuja je najlepša nizijska riba!

Dame poste a godpoda jedeKakve su nam vode (ne računajuci Beli Bager, Zvorničko i jedno fruškogorsko jezero), ovde niko ne bi bio gadljiv na štukca od 5 il’ 6 kila. Ništa od toga. Rekordni mužjaci teži od 3,5 - 4 kg love se samo u zemljama visoke ribo-eko kulture. Mi? Svašta. Daj Bože da mužjak kod nas dobaci do 2,5 kg. Zahvaljujuci sve brojnijoj armiji „štukaroša-pedofila”, ovde 4/5 mužjacica „pogine još u pelenama”. Ni jednom se ne izmrestivši! Kad po povlačenju leda izmršavele junoše spaze Mepsovog Long „keca“ sa prizmatik folijom, mrak im pada na oči. Nažalost, ništa bolja nisu ni njihova starija braća, i očevi. Tek što su dame „ispolivali”, a već po starorimskoj tradiciji, žderu kao da sutra ne postoji. Nasuprot njima, ženkama je potrebno vreme da se oporave od napora i šoka kojima su bile izložene. Izgubiti u dan-dva 15-20% telesne težine nije šala. Stoga im izvesno vreme nije do jurcanja.

Svi vodeći svetski eksperti slažu se oko ovoga, tvrdeći da ovaj post važi na celoj severnoj hemisferi, od Kanade preko Evrope do Rusije. Hmmm, a Vojvodina? Štukaroš-početnik je zbunjen. Onomad je pročitao kako velike ženke baš treba juriti neposredno po mrestu, a mali Ðokica, hrabro se sakrivši iza Lindnera, Stendža i Egersa, tvrdi suprotno. Šta da ti kažem? Problem je u raskoraku između teorije i prakse. Teoretski, štuka treba da se izmresti do 31. marta, u praksi... Zamisli supermeku „zimu“, nus-produkt globalnog zagrevanja. Na plićim terenima ženke se „popalile” u trećoj dekadi januara (!). U dubljim sve je gotovo do dana žena, koje li simbolike. Kao pravi sportista čekaš 1. april. Nagrađen si petokilašicom... Ovo je bilo moguće samo zato što je od mresta prošlo dovoljno vremena da se dame koliko-toliko oporave. Iako im stomaci još uvek vise, kao kod nekog ko naglo smrša, što i jeste slucaj, zubi su im u prvoklasnom stanju. Sada im ni inače savršena mimikrija ne pomaže: ako pažljivo oslušneš, lako ćeš ih naći po krčanju crevca!

Devet od deset blinkeraša pomislice „Evo još jedne situacije skrojene za voblere“, i pogrešice. Daleko od toga, na neki srednjeronac ne valja. Valja, ali postoje dve grupe mamaca koji su i mnogo jeftiniji i trenutno mnogo efikasniji! Lako ih je naći u iole ozbiljnijoj prodavnici.

 

Something old, something new, something ...

Kako se ovde nepozvani oko štučje svadbe motamo, u međunaslovu citirao sam anglo-saksonsko verovanje po kome mlada treba da nosi i nešto novo i nešto staro (a da nije mladoženja), kao i nešto pozajmljeno, i nešto plavo. Mlada sa „šljivom“ ispod oka, da se vidi ko je gazda?

Nešto staro: kašikice moje mile. Buduci da se eksploatišu relativno plitki tereni u široj zoni mrestilišta (1 - 1,5 m) zaboravi na kompaktne i relativno teške jesenje favorite kakvi su Ef-Cet, Dardevle, ABU Atom i sl. Potrebni su veliki, bar 8-10cm dugi i što lakši modeli. Najbolji su specijalci namenjeni lovu lososa trolingom. Uz ovakav anorekticarski escajg hici su kraci, pa je obim pretraženog terena manji. Ako. Ovo je jedan od dva vrhunca lova štuje „na viđeno“. Uz malo Vinetuovskog talenta i par polarizacionih naočara čak i na prosečnoj vodi nekoliko bliskih susreta nisu ništa neobično. Od domaćih kašika u obzir dolazi otmeno izdužena „Lavica“ made by Lav MD, Legendarna FD 65-ica (produžena) i mnoge nažalost bezimene Ruskinjice sa „Najlona“. Apsolutno najbolje: Silver Leaf.

Nešto novo: džerkovi. Ni drveni, ni plastični, neg’ mekani, silikonski. Basisti već znaju šta sledi: Slug-Go, Flapin’ Shad, Mag i Shad Assassin, Fin S Fish. To što ovi soft džerkovi uspevaju uz osmeh, donekle uspevaju jedino kašike. Meki su, dami deluju prirodno, pa ih ona „drži” s puno ljubavi. Moraju se montirati na vorm udicu, čime postaju nezakačivi. Uh, tema je preobimna. Možda na jesen, na tri strane? Apsolutno najbolje: Mann’s Shadow.

Nešto pozajmljeno: prezentacija (pozajmili od kanadskih pajkera). Sve staje u dve reči: džigovanje, bre! I to u slobodnoj vodi, bez kontakta sa dnom... Zabaci, kad „Lavica“ sleti na vodu preklopi čekrk. Sporo obarajući motku pusti jadnicu da, ošamućeno lelujajuci, propadne 0,5 - 1 metar ka dnu. Sledi dizanje motke, skupljanje strune (kašika skoro na površini), pa novo obaranje itd. Najviše udaraca – često, svi udarci – dese se u fazi tonjenja mamca na labavoj struni. Reci, može li ijedan vobler ovo? Ne zaboravi, većina voblera ima plivački potpis zdrave ribe, a štuja ga neće startovati jer zna da će joj, onako izmučenoj, neko zdrav lako zbrisati. Čak ni Rapale (!) nisu dovoljno ranjene da bi garantovale sigurnu egzekuciju. E sad, ona kašikica je baš gegava, sevap bi bio muke joj skratiti.

Nešto plavo: u normalnim okolnostima udeo dekora u uspešnom lovu ne prelazi 5%, pa ipak, ipak... Bistra voda, lišena planktona i bujne vegetacije - šta sad? Po vedrom danu upotreba sjajnih, hromiranih mamaca ne preporucuje se. Bolji su obojeni, jer ne mogu da bljesnu, pa je vizuelni kontakt izmeu dželata i žrtve neprekidan. Slučajno, većina americko- kanadskih losos kašika je dvolična. Ispupčena strana obojena je nekom fluo-bojom (zeleno, plavo, oranž), unutrašnja je po pravilu bela (sede). Dok suludo ljulja i meša, crno-beli Silver Leaf stalno nastaje i nestaje, hipnoticki bljeskajući. Od ovakve koreografi je i naj’ladnijoj ženki krv mora da prokljuca. Vrati poneku, za buduca pokolenja!

 

Fajront

Baš da vidim kako zvuci: Ðole - trendseter, bre. Od ovog broja časopisa reših da na kraju svakog svog teksta serviram esenciju onog o čemu pričam. Možda ce se ideja svideti i GLOD – Goranu pa će ubuduće i ostali tekstovi proći istu riders-dajdžest transformaciju? Kad može „Rat i mir“ na 12 strana (izdato u USA!), može valjda i ovo moje. Da probamo?

 

Objavljeno u časopisu "Uhvati & Pusti", broj 1, decembar 2010.

Ostavite komentar