Da li postoje mamci za velike ribe

Postavio Pedja Pašćan 28/02/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Često se, na obalama revira ili na internet forumima, upustim u diskusiju oko toga da li postoji oprema i mamci namenjeni pecanju velikih riba. Moja oprema sadrži samo osnovne stvari, te se time neću baviti, ali sam iz razgovora sa Tim-om Paisley-em i Steve-om Briggs-om saznao da postoje određene stvari koje možete da uradite sa opremom kako bi upecali velikog šarana. To može da ima smisla, jer su veliki šarani drugačije oblikovani od svoje manje braće, imaju veći stomak i veći kostur, što znači da je za njih potrebna drugačija udica. Njihova usta, takođe, mogu biti drugačije veličine, što opet zahteva dobro odabranu udicu.

Budući da sam obrnuo sve opreme, držim se one u koju imam potpuno poverenje. Ne volim da mnogo petljam sa opremom, da ne bih, kao što se u prošlosti dešavalo, gubio ribu čak i pre nego što počnem sa hvatanjem. Izgubljene ribe bi srozale moje samopouzdanje, pa bih još više petljao sa opremom, samo da bi me novi niz izgubljenih riba vratio na mesto odakle sam krenuo. Zato nemam nikakvih dokaza koje bih vam ponudio u debati oko opreme koja peca velike ribe.

 

Mamci za hvatanje velike ribe

 

Kada se priča o mamcima, mogu iz prve ruke da vam potvrdim kako je ova tema veoma bitna. Često o njoj razmišljam. Ima mnogo dokaza iz prošlosti, koji dokazuju da kako šaran postaje veći, tako menja svoje prehrambene navike. Nauka je kroz gomilu studija to potkrepila. Potpuno zreo šaran, na primer, ne može tako dobro da fi ltrira dafniju kao što to mlađi šarani mogu, jer njihovi bronhijalni otvori nisu dobro defi nisani. Jedna francuska studija je pokazala da šaranovi ždrelni zubi, ukoliko se duži niz godina hranio rakovima, propadaju, i da on zbog toga mora da pređe na drugu vrstu ishrane. Širom sveta se peca kuvanim mamcima, a neki brendovi su se pokazali boljim u pecanju velikih riba.

Što se tiče poslednjeg iskaza, neki tvrde da su veće ribe pohlepnije i da se zato češće mogu upecati. Ja čvrsto verujem da veći šarani, koji su najčešće i zreliji, imaju drugačije prehrambene navike od manjih riba. Ako pogledate neka od prethodnih izdanja magazina Carp-Talk, videćete primere koji to veoma dobro oslikavaju. Dobro se sećam samih početaka magazina, kada je Mainline pustio u prodaju The Grange. Kolikom je ribom to bilo nagrađeno! Zatim je usledio Nashbaits-ov Scopex Squid i veliki uspeh, praćen Trigga-om iz Nutrabaits-a. Postoji argument koji kaže da što više pecaroša koristi neki mamac, na njega će „pasti“ više velikih riba. Međutim, kada iz sopstvenog pecaroškog iskustva vidite da na određeni mamac „padaju“ veće ribe, u jedan mah sami shvatite da je to najvećim delom zasluga mamca.

Niz krupnih riba koje sam upecao u poslednjih par godina je odličan, pogotovo kad se uporedi sa razdobljima od pre pet, deset, petnaest ili dvadeset godina. OK, priznajem da sad pecam mnogo više nego ranije, ali ne bih rekao da hvatam više riba, već da su one koje uhvatim krupnije. Steve Briggs me je „upoznao“ sa Solar-ovim Club Mix-om i da budem iskren, od tad ništa nisam menjao. Do tad sam bio poklonik BYT-a, fantastičnog hvatača šarana. Međutim, osetio sam da mi još nešto nedostaje kako bih pecao krupnije ribe. Iako Steve nije znao zašto Club Mix bolje peca krupnije primerke, uveravao me je da je to istina. Bilo je dovoljno da mi to kaže!

To je mamac koji je na tržištu već više od deset godina, možda već i petnaest, a spisak ostvarenja koje je za to vreme napravio je fantastičan. Pomoću njega su ostvareni rekordi mnogih revira i mnogi lični rekordi, a belgijska senzacija Alijn Danau se kune u njega kada se priča o najvećim ulovima. Gde god da peca, on upeca krupne primerke. Iz razgovora sa Alijn-om sam shvatio da retko peca pomoću nekog drugog mamca sem Club Mix-a, jer ga je prosto kupila snaga krupnih riba. Svako ko makar malo prati vesti zna da je on pecao tim mamcem na raznim mestima i da se ovaj pokazao kao izuzetno dobar.

 

Dobar savet

 

Prošle godine sam prihvatio Steve-ov i Alijn-ov savet i početkom aprila se prebacio na Club Mix. Još uvek sam se više igrao njime, držeći ga na jednom štapu dok sam na druga dva koristio BYT, mamac koji me je do tad veoma dobro služio. Gotovo odmah sam izvukao jednu veću ribu od oko 18kg. Zašto je baš izabrala mamac Club Mix a ne jedan od dva BYT-a ne mogu objasniti. Isto mi se desilo i ove godine, kada se Black Eye upecao na Club Mix, dok je na drugom štapu bio BYT a na trećem Top Banana pop up.

Club Mix mi je obezbedio niz primeraka od oko 16-17kg. To ne mogu ni sa čim uporediti. Počeo sam pecarošku godinu koristeći Club Mix na sva tri štapa, nadajući se da će ga ribe pronaći. Ne mogu reći da sam se napecao na Willows-u, ali te ribe koje sam izvukao su uglavnom bile krupne. Prvo sam upecao jednu od 15,4kg; zatim jednu od 16,6kg; odmah posle jednu od 16,3kg; posle toga jednu od 16,2kg; i onda jednu od 19,5kg. Bilo je i manjih primeraka, onih od oko 10kg, ali ja sam ubeđen da nije samo puka sreća razlog zbog kojeg su krupnije ribe završavale u mom meredovu.

Ne verujem da postoji mamac koji ima mogućnost da jednostavno privuče baš najveću ribu u jezeru. Defi nitivno postoje oni koji su mnogo bolji u hvatanju krupnijih i možda starijih riba, nego drugi mamci. Možda u njima postoje neki sastojci koji odbijaju mlade šarane koji ih jednom probaju. Znam da ne bih trebao da poredim ribe sa ljudima, ali kada sam ja bio mali, isprobavao sam sve vrste hrane koje bi mi roditelji pripremali, iako neke stvari nisam baš voleo. Ako je postojala alternativa koju sam više voleo, opredeljivao sam se za tu drugu hranu. Mislim da se isto to događa sa šaranima. Mladi primerci probaju sve vrste hrane, ali im se ne dopadne baš sva. Za razliku od njih, alavije ribe imaju veći apetit, vole više stvari ili su im određeni sastojci mnogo privlačniji. Verovatno vam je ovoga već preko glave. Na kraju većina ne želi da sazna samo koji mamac dobro radi, nego i zašto je Club Mix dobro uradio posao. Sad zagovaram isto što i Briggs-i i Alijn. Ne sumnjam da ima drugih uspešnih karpera koji će vam sve ovo isto reći za neki drugi brend koji proizvodi mamce. Razmišljate da li da kupite nove štapove ili da uložite u mamce? Znate koji je moj savet. Uložite u mamce, jer neki uistinu bolje hvataju ribu. To je činjenica koja se iznova i iznova potvrđuje.

 

Autor teksta: Simon Crow
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 24, Mart 2011

Ostavite komentar