Čuvanje mamaca

Postavio Pedja Pašćan 26/12/2017 1 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Čuvanje mamaca za ozbiljne ribolovce na dužim ribolovnim izletima ponekad može postati prava noćna mora. Ako lovite samo kraće ribolove (do dva dana), onda se sigurno nikad niste sreli s takvim problemom. Međutim, ako ste ikad pokušali loviti duže od tri, četiri dana, a pogotovo ako je to bilo na nekoj divljoj vodi gde nema u blizini ni zamrzivača ni struje, shvatićete koliko je ovo važno znati. Prava je šteta kad vam na pola odličnog ribolova, u situaciji kad riba dobro grize ponestane mamaca iz razloga jer su se oni pokvarili. Pogotovo ako niste unapred preduzeli sve što vam je bilo u mogućnosti da to sprečite.

 

Zamrzavanje mamaca

 

Čuvanje mamaca zamrzavanjem sigurno je među našim ribolovcima najpopularniji i najrašireniji način. Napravite željenu količinu boili, osušite je dan u suvoj, toploj i prozračnoj prostoriji, raspodelite u najlon vrećice po kilogram ili dva i smrznete. Kad vam god zatreba svežih mamaca izvadite ih iz „škrinje” i bezbrižno lovite sa saznanjem kako je vaš mamac na udici u najboljoj mogućoj lovnoj kondiciji. Međutim, šta ako vam takvi mamci trebaju nakon tri do četiri dana, onda ste u problemu. Ostavljeni u najlon vrećici (na sobnoj temperaturi ili malo ispod nje) oni će poplesnaviti, i kao takvi postati neupotrebljivi za ribolov. Ipak, da bi sprečili ovakav razvoj situacije, ima nekoliko rešenja. Može im se produžiti vek trajanja na način da deo mamaca koji vam odmah na početku ribolova ne treba stavite u pokretni zamrzivač sa smrznutim ulošcima. Neki su ribolovci to rešavali tako što su iz bolnice nabavljali velike stiroporne termos kutije za prenos organa za transplantaciju. U njima im je vek bio za toliko duži koliko su dugo boile ostale smrznute. Znam da neki ribolovci u kraćim ribolovima vrlo uspešno koriste taktiku višekratnog zamrzavanja i odmrzavanja mamaca. Iako su mi se zaklinjali kako takve boile odlično rade „na prvu”. Siguran sam da im u dužim ribolovnim izletima učinak opada. Gledajući sa naučnog stanovišta, jednom odmrznuti mamci najviše vrede u prva 24 sata, a nakon toga im naglo kvalitet opada i nakon trećeg dana se počinju kvariti.

Ipak, ispričaću vam jednu priču da vidite kako i zamrzavanje mamaca može ponekad podbaciti. Pre nekih desetak godina sam imao običaj tokom hladnijeg dela godine, u mrtvoj sezoni, od nove godine do početka marta pomalo praviti mamce i ostavljati ih u zamrzivač. Jedne godine napravio sam oko 20 kg i odlučio da pauziram dve nedelje da se odmorim. Svo to vreme nisam o njima razmišljao niti kontrolisao moj stari zamrzivač. Nakon toga, kad sam ponovo ušao u svoju ribolovačku sobu da uzmem paket mamaca i odem u ribolov, video sam na podu ispod zamrzivača lokvicu vode i vrlo čudan, malo kiselkast miris u sobi. Kad sam shvatio da se pre nedelju dana zamrzivač pokvario i da su mi zbog toga sve boile propale, bio sam toliko besan i ljut na sebe i na tehniku da sam potpuno odustao od te taktike spremanja mamaca, makar mi se ona prethodnih godina pokazala vrlo korisnom.

 

Sušenje

 

Glavni problem svih svežih mamaca za lov šarana je da su, ukoliko u sebi nemaju konzervase, relativno brzo podložni kvarenju. Kvarenje mamaca se događa zbog toga što na njima počinju da se razvijaju kolonije određenih bakterija i gljivica, zbog čega oni propadaju. Za njihov razvoj treba hrana, vlaga i određeni vremenski period uobičajene temperature okoline.

Jedan od načina da se to spreči je sušenje mamaca. Ukoliko se sušenjem na rešetki ili u mrežici u toploj i suvoj prostoriji i na promaji, iz mamaca izvuče vlaga, oni se volumenom smanje, otvrdnu i više se ne kvare. Najbolje je mamce sušiti leti na tavanu na promaji vrućeg vazduha. Tako osušeni kroz dve nedelje postanu otporni na kvarenje i ako ih držite u suvim kartonskim kutijama ili u papirnatim vrećama, radi sprečavanja vlage mogu vam trajati jako dugo. Druga je opcija da ih sušite u stanu na peškiru ili na novinama. Tada ih je nužno što češće okretati i menjati podlogu (novi peškir, novine ili karton) koja ne sme biti vlažna.

Kad ste u ribolovu dobro je svakog dana mamce izvaditi i obesiti u hlad pod neko drvo. Izbegavajte direktno izlaganje mamaca jakom suncu jer će vrlo brzo svi popucati. U slučaju kiše najsigurnije ih je skloniti u auto.

 

 

Soljenje

 

Nekoliko je načina da osušene mamce zadržite u takvom stanju. Jedan od najlakših je soljenjem. Na deset kilograma boili u neku kantu ili u vrećicu sipajte od pola do kilogram soli. So je hidroskopna i odmah će na sebe povući vodu iz mamaca. Tako će se ona naizgled smočiti i postati vlažna, a mamci suvi. Tako usoljeni mamci će vam bez problema na nekim normalnim temperaturama ponekad potrajati i do 6 meseci. Pre upotrebe ih je dovoljno samo malo rastresti i kao takve koristiti. Manja količina soli je sama po sebi atraktivan dodatak mamcima koji šarani izuzetno vole.

 

Šećerenje

 

Druga verzija je šećerenje. Princip je isti, osim što se umesto soli koristi ista količina šećera. Šećer, jednako kao so na sebe navlači vodu i tako je izvlači iz mamca koji se bez vlage ne može pokvariti. Ušećereni mamac je trajno zaštićen od kvarenja jer je vlaga iz njega završila sva u šećeru koji oko mamaca i već na oko izgleda vlažan. Jednako kao i u prethodnoj situaciji, šarani šećer jako vole pogotovo tokom toplijeg dela godine, tako da ušećerene mamce možete koristiti takvima kakvi jesu.

 

Alkohol

 

Ovo je jedna od brojnih dobro čuvanih tajni iz industrije mamaca. Činjenica je da svaki dobro osušeni mamac ako se opere alkoholom i suvo spakuje prestaje biti kvarljiv. Na taj se način s njega skine velik broj gljivica i bakterija koji su nosioci procesa kvarenja, još dodatno odstrani vlaga i tako produži vek mamca. Međutim, cena alkohola u maloprodaji i samo nepoznavanje ovog načina zaštite, čine ga još uvek među našim ribolovcima vrlo retko korištenim.

 

Konzervansi

 

Konzervansi se dodaju u mamce s ciljem da spreče njegovo kvarenje. Ima ih puno vrsta, ali na neki način baš nisu poželjni, premda su ponekad neizbežni. Postoje manje i više škodljivi konzervansi. U suštini, oni slabije škodljivi imaju kraći vek čuvanja od kvarenja i obrnuto. Za ribolovne mamce možete koristiti gotovo sve konzervanse koji se i inače koriste u pripremanju zimnice, a jedan od najčešćih i najmanje škodljivih je limunska kiselina u kombinaciji s kuhinjskom soli. U situacijama kad se mamci fabrički proizvode i pakuju i kad im se mora osigurati zaštita od kvarenja i na toplom i na hladnom kroz duži vremenski period, konzervansi su nužno zlo. Zbog toga danas već neki od najpoznatijih svetskih proizvođača mamaca prave klasične boile, ali i zamrznutu varijantu istih bez konzervansa. Jednom prilikom sam otišao na sedam dana u ribolov s polovinom boili koje su bile zamrznute, i drugom koje su bile napravljene s konzervansom kako bi se sprečilo njihovo kvarenje. Prva tri dana lovio sam izuzetno dobro (na sveže odmrznute mamce), dok mi je riba od trenutka kad sam počeo hraniti i loviti mamcima s konzervansom počela bitno slabije primati. Potezi nisu sasvim prestali, ali su se gotovo prepolovili.

Pametnom je i jedna ozbiljna opomena dosta, pa sam ovo iskustvo prihvatio kao veliku školu za ubuduće...

 

Vodite računa o mamcima

 

Šarani su ribe koje se u potpunosti ponašaju u skladu sa svojim nagonima. Oni zahvaljujući njima žive, hrane se i često, u za njih vrlo teškim uslovima, preživljavaju. Zbog toga, imaju kraći vek čuvanja od kvarenja i obrnuto. Za ribolovne mamce možete koristiti gotovo sve konzervanse koji se i inače koriste u pripremanju zimnice, a jedan od najčešćih i najmanje škodljivih je limunska kiselina u kombinaciji s kuhinjskom soli.

U situacijama kad se mamci fabrički proizvode i pakuju i kad im se mora osigurati zaštita od kvarenja i na toplom i na hladnom kroz duži vremenski period, konzervansi su nužno zlo. Zbog toga danas već neki od najpoznatijih svetskih proizvođača mamaca prave klasične boile, ali i zamrznutu varijantu istih bez konzervansa. Jednom prilikom sam otišao na sedam dana u ribolov s polovinom boili koje su bile zamrznute, i drugom koje su bile napravljene s konzervansom kako bi se sprečilo njihovo kvarenje. Prva tri dana lovio sam izuzetno dobro (na sveže odmrznute mamce), dok mi je riba od trenutka kad sam počeo hraniti i loviti mamcima s konzervansom počela bitno slabije primati. Potezi nisu sasvim prestali, ali su se gotovo prepolovili. Pametnom je i jedna ozbiljna opomena dosta, pa sam ovo iskustvo prihvatio kao veliku školu za ubuduće... Vodite računa o mamcima Šarani su ribe koje se u potpunosti ponašaju u skladu sa svojim nagonima. Oni zahvaljujući njima žive, hrane se i često, u za njih vrlo teškim uslovima, preživljavaju. Zbog toga, nemojte ih podcenjivati. Hrana za ribe, ukoliko ih njome želite uspešno loviti, mora biti besprekorna. Veliki šarani znaju prepoznati kvalitetnu hranu koja im odgovara, i ako im je jednom ponudite, možete biti sigurni da će pre ili kasnije doći po još, a onda je na vama da tu prednost iskoristite i ulovite ih. Ako zbog škrtosti ili nepažnje pogrešite, ili se okliznete na samom početku prilikom izrade mamaca, vrlo lako se može dogoditi da vam propadne celi ribolov, a da vi nikad ne saznate zašto.

Čini mi se da ozbiljnim ribolovcima, koji često ulažu jako puno truda, novaca i vremena da bi ulovili nekad i samo jednog kapitalca, jednostavno se ne isplati rizikovati.

 

Autor teksta: Krešimir Kuri 
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 20, novembar 2010.

1 Komentara

Aleksandar:
03/08/2018, 02:48:22 AM
Odgovori

Zbog cega pisete samo o boilama,mogli ste to u nazivu napisati....Nije saran jedina riba i nije boila jedini mamac.

Ostavite komentar