Brancin

Postavio sportski ribolov 28/05/2021 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

Brancin, (European Seabass), lubin, smudut, levrek ili levrak, u zavisnosti od geografskog područja, je vrlo oprezna i sumnjičava riba koja ne naseda tako lako na ribolovačke prevare i trikove. Svojom građom je moćna riba, pravi gospodar obalnog mora.

ribolov brancina

Raste do jednog metra dužine, maksimalne težine oko 15kg sa relativno čestim primercima od 5 do 10 kg, koji se smatraju kapitalnim, međutim najčešće se love primerci od oko 0,5 do 1kg. Brancin voli peskovita, kamenita i vodenim rastinjem obrasla dna. U potrazi za plenom često se može naći u lukama pa čak i u blizini ljudskih naselja. Izrazito je teritorijalna riba pa se na istom području zna zadržati i po nekoliko meseci. U stanju je napasti plen dosta veći od sebe. Vrlo često napada i znatno većeg cipla a ponekad u svoj jelovnik uvrsti i rakove.

 

Živi u vodama Mediterana ali i Atlantskog okeana. Brancina možemo naći dužinom čitave jadranske obale, slanom i manje slanom moru ali i ušćima reka, tzv. bočatim vodama. Najčešće je na 2 – 10 metara dubine, ali može se naći i na znatno većim, i do 20 metara. Unutrašnjost usta je puna sitnih zuba i podseća na šmirglu pa onemogućuje beg plenu. Boje je na gornjoj strani tamnije sive, u sredini srebrnkaste i na donjoj strani srebrenkasto-bele. Velika glava, izduženi, snažan i širok rep omogućavaju mu brze i efikasne napade. Zanimljivo je da bočna linija i pege nestaju postepeno kako raste.

 

Osnovnu ishranu brancina čine gavuni, papaline, inćuni, male jegulje , tj. plen koji se nalazi na području njegovog terena gde živi. U vreme selidbe, u proleće prema reci i u jesen prema moru brancini love u većim jatima. Za lov koriste dosta specifičnu taktiku i tehniku. Kada su neaktivni nalaze se u dubljem delu vode. Kada lov počne dižu se prema površini i teraju plen prema obali gde nema mesta da pobegne. Druga tehnika brancina kojom lovi plen je čekanjem.. Skriven u zaklonu on strpljivo čeka neopreznu ribicu. Dobra ribolovačka tehnika je zabacivanje sistema blizu prirodnih ili veštački stvorenih zaklona gde će se pre ili kasnije uvek pojaviti i brancin. Najbolje vreme za lov na brancina je u samo svitanje i sumrak. Dnevni lov daje dobre rezultate samo u slučaju mutne vode i/ili većih talasa uzrokovanih vetrom.Veliki broj ribolovaca tvrdi kako je brancin jedna od riba čija aktivnost zavisi od plime i oseke. Upravo tokom promene morskih struja aktivnost brancina je najveća pa se većina ribolovaca tada može i nadati dobrom ulovu.

 

Pribor za lov brancina je vrlo različit, i zavisi od mesta i tehnike ribolova. Kako postoji velika mogućnost ulova kapitalnih primeraka, tako i oprema korišćena u morskom ribolovu na brancina treba biti kvalitetna. Bez obzira na izbor tehnike, veoma je važno koristiti fluorokarbonski predvez dužine bar jedan metar zbog odličnog vida ove grabljivice ali i abrazije usled njegovih sitnih zuba. Kod varaličarenja brancina, preporuka je koristiti dvodelne ili trodelne lakše poluparabolične štapove od karbona zbog višesatnog zabacivanja. Dužina štapova od 2.7m do 3m, gornje granice težine bacanja oko 30, 40 grama. Najveći problem kod ove vrste ribolova je pogoditi pravi način vođenja varalice. Preporuka je menjati taktiku povlačenja prilikom pretraživanja obale, od laganog povlačenja do menjanja smera kretanja te cimanja vrhom štapa, imitirajući na taj način ranjenu ribicu. Dodatak varalici poput crvenog konca umotanog oko zadnjeg kraja varalice ili udice može dati dobre rezultate, što daje rezultate i u slatkovodnom ribolovu naših grabljivica. Što se tiče samih varalica, preporuka su veličine od 5–10 cm, i to najbolje silikonskim ribicama - šedovima ili oblika jegulje, ali i voblerima, kao i specifičnim morskim varalicama zvanim igle, koje su ime dobile zbog svog veoma izuduženog oblika. Dvojica kolega, u večernjoj šetnji, i varaličarenju. Prvi jeimao udarac i promašio, a drugi dobija pravog kapitalca odmah nakon toga.Snažna riba je nakon 2m drila i podvlaćenje pod kolumbu i kormilo broda otkinula strunu. Ovakve silikonske varalice tipa šedova su jedne od najefikasnijih varalica u lovu brancina. Njihova vibracija, izbor dekora, oblika i pre svega povoljna cena ih čini gotovo nenadmašnim u odnosu na druge veštačke mamce, poput recimo često preskupih voblera, popera i sl.

Kolega i poznati varaličar, Daniel Dalien Vignjević, nam šalje sliku svog kolege uz tekst : Jedna čonta ravno 5 kg, od pajde Oktalza, na SG Panic Prey... Riba se prvo meni digla na zaru sa jedne strane kaića i za par sekundi lupila njemu sa druge strane..U deset sati ujutro usred ljetne sezone. Savage Gear dropshot 5-18g, Masina Okuma Inspira 20, Upredenica Gosen PE 0.6 multicolor jigging FC, Seaguar 0.21mm ( mislim), Varalica Duo Bay ruf Manic 75mm. Ulovljen u plicaku cca 40cm. Dnevna šetnja sa sinom pored mora i lako varaličarenje. Primećeni raub brancina i pravovremeni zabačaj rezultirali su ulovom. Iznenađena riba se brzo predala i brzo je izvučena na obalu.

 

Ekipa zvana 3ko – Triko (Tvrtko, Ratko i Zdravko) kreće na spontani put i sudbinski susret s rijetko viđenim brancinom, a u Istri nam se pridružuje i ribolovna legenda Masimo. Najbolje stvari događaju se slučajno i neplanirano. Takav je bio i ovaj naš odlazak u Istru. Jaka bura u subotu nije nam dozvoljavala da se uputimo ranije na put. Malo smo se nećkali, dogovarali, nagovarali, pa smo na kraju ipak iskoristili nedjelju za trosatno putovanje do terena za ribolov brancina. Ratka smo dan ranije trebali dodatno motivirati da ide s nama, jer je birao između skijanja i ribičije. Još je i zaspao to jutro te tako skoro prespavao ulov života. Spominjanje ribolovnih pozicija pomalo je nezahvalno. Ako se pročuje da se na nekom dijelu Jadrana dobro lovi, u idućem periodu teško je naći slobodno mjesto za ribolov, pa ćemo spomenuti da smo taj dan u tih par sati promijenili dva terena na kojima se ove sezone dobro love brancini i do vrhunca večeri ulovili tek par manjih primjeraka. Većini ribolovnog puka bit će jasno o kojim terenima je riječ, no ovdje stavljamo naglasak na ulov koji je ostvaren oko 21 h i to na pomalo čudan način. Ratko je u prethodnom prolazu osjetio trkac po varalici i ostao bez repića na svom Slit Shad silikoncu u Sexy Shad boji. Onako lijen da promjeni gumicu, nadajući se ponovnom grizu baca isti osakaćeni silikonac u more i par sekundi kasnije na udici ima ribu koja mu zadaje prilične probleme. Primam SOS poziv, nas trojica jurimo vidjeti o čemu se radi i pomoći mu u izvlačenju nemani. Pogled na ribu je očaravajući, ogromna silueta nazire se u tami.  Bez podmetača ne bi išlo, a s ovim kojeg smo imali bili smo u problemu s prihvatom ribe takvih dimenzija. Masimo je dobro snimio situaciju i na kraju uskočio u obližnji privezani čamac, pri čemu je ozlijedio rebra, ali na kraju ipak nekako s repa usačio brancina pozamašnih dimenzija, duljine 88 cm i težine 5.95 kg. Nesuđeni skijaš se tresao od uzbuđenja i svi smo bili ushićeni ulovom kojeg smo ovjekovječili s par noćnih fotografija.

 

Ratko je ulov ostvario na Major Craft KG Evolution ST štap nosivosti 3-15 g, Daiwa upredenicu od 10 lb, FC Gosen predvez promjera 0.26 mm i na već spomenutu Sakura Slit Shad silikonsku ribicu u omiljenoj Sexy Shad boji. Slit Shad je silikonac bez kojeg više i ne putujemo na jug i u nebrojenim situacijama prilikom ribolova brancina dokazao je da vam uz njega drugi nisu ni potrebni. Neplanirani izlazak, ali pravi izbor varalice i sreća ili predosećaj, znanje da se pogodi pravo mesto, u sred bela dana, po jakom suncu i bistroj vodi što nije povoljno zbog ovog lukavog grabljivca koji ne naseda lako na ribolovačke trikove i odlično vidi. Veštački mamac, igle "šetači" ili zare u kombinaciji namotavanja strune i ravnomjernih otklona štapa lijevo-desno prave cik-cak putanju po vodi, ili ispod vode… Napomena za naziv "zare" – vodi porijeklo od tipične varalice tog tipa proizvođača Heddon. To vam je nešto kao uvriježene pogrešne navike da svaki terenac zovete "džipom", ili motorić "vespom"…Ali u svakodnevnom govoru traju i služe za jasno razumijevanje. Ribolovac mora proći neopaženo, a varalica i pre svega prezentacija uverljiva i mesto pogođeno.

Ostavite komentar