Borovik, molim samo C&R

Postavio Pedja Pašćan 23/04/2018 0 Komentara Destinacije / Vode,

Sakriveno u jugoistočnim padinama Krndije, u okruženju stogodišnjih hrastovih šuma, samo dvadesetak kilometara od grada Đakova nalazi se jezero Borovik, jedno od prvih ribolovnih terena na području jugoistočne Evrope sa primenom C&R režima. Jezero neizmernog ribljeg fonda, jedinstveno mesto gde se čovek može stopiti s prirodom i uživati kako u neponovljivom naletu adrenalina uzrokovanim vrhunskim ribolovom tako i bekstvom od stresne, užurbane svakodnevnice uživajući u miru i tišini guste hrastove šume.

Razmišljati unapred i postati svestan činjenice da reke i jezera nisu njiva sa koje stalno žanješ, a da ništa nisi dao, misao je kojom su se članovi ZŠRD Ðakova vodili puno pre nego mnoga ribolovačka društva na ovim prostorima. Rezultati takvog rada i razmišljanja vidljivi su već godinama na predivnom jezeru smeštenom u srcu Slavonije. Danas možemo sa sigurnošću reći: jezero Borovik je prva oaza C&R ribolova na ovim prostorima.

Godine 1978, Hrvatske vode izgrađuju na izvoru reke Vuke branu i prave veštačku akumulaciju Borovik, u cilju sprečavanja prolećnih poplava koje ta reka pravi u svom toku od izvora pa sve do ušća u Dunav u Vukovaru. Ribolovačko društvo zajedno sa Hrvatskim vodama pristupa poribljavanju, vodeći računa o ravnomernoj zastupljenosti vrsta. Zbog činjenice da se u to vreme širi poribljavanje reka, jezera i kanalskih mreža pastrmskim grgečom tj. basom, niko nije ni pretpostavljao da će ta riba postati zaštitni znak jezera više od trideset godina posle. Bas se u jezeru, zahvaljujući okruženju u kojem se nalazi, osećao kao u svojoj postojbini, zahvaljujući gustim šumama, malo većoj nadmorskoj visini i stalnom dotoku kiseonikom bogate vode koja nikad ne postiže za njega opasnu temperaturu od 26°C. Jezero nije prebogato njegovim prirodnim neprijateljem somom pa se bas uspešno mresti i postiže zavidne težine. Borovik postaje nezaobilazna stanica u rasporedu mnogobrojnih spinerskih takmičenja, a i mesto održavanja hrvatske spin lige.

Iako je velikousti jedna od mojih omiljenih riba, na Borovik najčešće odlazim za vreme visokih voda na Dunavu i Dravi, pokušavajući da se nadmudrujem sa velikim štukama i smuđevima. Ulovom štuke od 16 kg Ðakovčanin Jando Svalina toliko me je zagrejao za traženjem istih ili čak većih, ali ne samo mene već i puno drugih ribolovaca.

Šaran sa Borovika, e to je posebna priča. Zamislite šumu pod vodom i šarana preko 20kg kako uzima vaš mamac i kako vam krv od uzbuđenja i adrenalina šiba žilama. Postaje vruće, znojite se, a dril na rolni peva najlepšu ribolovačku pesmu. Poznati češki ribolovački novinar Radek Matouš na spomen šarana sa Borovika počne uzdisati i vrteti glavom. I on je postao jedan od mnogih koji su opčinjeni jezerom i njegovim šaranima orijašima.

Borovik je izuzetno zahvalna voda za organizaciju takmičenja, bilo šaranskih ili spinerskih kupova, tako da su takmičenja vrlo česta, sa velikim odazivom ekipa iz svih krajeva Evrope. Ovo pogotovo važi za šaranske kupove. Održavanje bar jednog kola hrvatske bas lige je nezamislivo bez Borovika.

I nešto što moram spomenuti. Jezero i okolina odišu urednošću i čistoćom i svi vi koji imate nameru posetiti ovo izvanredno mesto imajte to na umu. Jezero će vam pružiti neverovatan užitak, a vi se prema njemu odnosite domaćinski i s ljubavlju. Onima koji misle da kampuju biće pružen neverovatan užitak dužeg boravka u prirodi. Na jezeru je i lep Udičarski dom, gde se možete osvežiti ali i prespavati u komfornim sobama, te kupiti dnevnu dozvolu…

 

Autor teksta: Ante Rašić 
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 26, Maj 2011

Ostavite komentar