Bolonjez VIII-deo

Postavio Pedja Pašćan 30/01/2019 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Skoro svaki ribolovac se par puta godišnje nađe na vodi na kojoj su uslovi za ribolov veoma teški. U vodi se nalazi puno potopljenog granja a ništa nije bolja situacija ni na obali. Tipičan predstavnik ovakve vode je Ivanovački dunavac.

Voda obiluje potopljenim stablima, granjem, raznim lozama koje ulaze u vodu; jednom rečju svime što nam može otežati ribolov. Ali baš na takvim mestima se krije i većina riba koje nameravamo pecati. Na ovoj vodi dominira krupna babuška a na udici se još mogu naći i bodorka, deverika i šaran.

Na ovoj vodi je odabir mesta od presudne važnosti za uspešan ribolov. Najbolji rezultati se postižu na onim mestima koja su najmanje napadnuta od strane ribolovaca. To su po pravilu teško pristupačna mesta puna granja, kako na obali tako i u vodi. Ovde je imperativ precizno zabaciti plovak, što bliže granju koje viri iz vode. Upravo takvo mesto ćemo izabrati za naš ribolov. U vodi, sa jedne ili obe strane, se nalazi velika grana ili stablo sa puno tankih grančica koje vire iz vode. Često se dešava da je puno granja i uz obalu, neretko širine 2-3m, što nam veoma otežava vađenje zakačene ribe.

Na ovakvim terenima trebaju vam veoma jaki bolonjezi dužine 5,6 ili 7m. Pre ribolova morate biti sigurni da je vaš štap adekvatan, tj. da može podneti velika opterećenja. Na takvim štapovima obicno piše „Carbonio Alta Resistenca”, „Special Big Fish”, „High Resistance Carbon” i sl.

Naravno, štapovi ovakve snage su po pravilu i znatno teži od standardnih bolonjeza, pa je poželjna upotreba držaca, pošto nije lako držati sve vreme ovakav štap u ruci. Ovakvi štapovi su pogodni zalov krupne ribe, kao i za „čupanje” ribe iz granja. Ako ste izabrali dobro mesto i adekvatan bolonjez, ribolov će teći sledećim tokom:

Najpre ste sa sondicom precizno izmerili dubinu. Plovak spuštate vertikalno naniže uz samo granje. Upravo ovde dužina vašeg bolonjeza dolazi do punog izražaja. Ranije smo za ovakav način ribolova morali imati čamac a sada su nam takva mesta dostupna i sa obale. Kada ste vaš plovak plasirali tik uz granje, morate namotati višak najlona da se ne bi upetljao u granje koje viri iz vode.

Optimalna dužina najlona koju ćete ostaviti između vrha bolonjeza i plovka iznosi oko 1m. Ovde su kontre veoma efikasne, pošto idu vertikalno nagore. Čim zakačite ribu pokušajte da je izvučete na čistinu, da se ne bi upetljala među podvodnim preprekama. Baš zbog ovog izvlačenja ribe na silu potrebni su vam veoma jaki bolonjezi. Ukoliko ste ribu izvukli na čistinu, zamorite je bez žurbe i polako privucite ka sebi. Već smo napomenuli da je moguće da i ispred sebe imate par metara gustog granja, loze, trave i sl. Sada bi bilo najbolje da posedujete neki od takmičarskih meredova sa drškama dužine 3,5-4m.

Ovakav način ribolova može biti veoma uspešan. Najčešće se ovim metodom love krupne babuške ali se dešava da na udicu dođe i šaran. Ukoliko se to desi, zbog težine terena, nisu vam velike šanse da ga izvučete na obalu. Realno, možete savladati primerke težine do oko 2kg, dok vam je za veće, pored neophodnog iskustva, potrebna i doza sreće. Potsetićemo vas da vam je debljina osnovnog najlona između 0,16 i 0,20mm, a predvez dva stota dela tanji. Sa ovako tankim najlonima i mnoštvom granja oko plovka nećemo biti u stanju da zaustavimo krupnog šarana kada jurne u potopljeni krš.

Upravo smo vam dali ideju kako na još jedan nestandardan način možete upotrebiti vaš bolonjez. Predlog montaže koju ćete koristiti na ovakvim terenima možete videti na skici - slika 1.

Mnogi ribolovci pak koriste svoje dugačke bolonjeze na dubokim, brzim rekama. U tom slučaju se najčešće upotrebljavaju plovci oblika šargarepe, koji se odlično ponašaju prilikom kočenja (blagog zadržavanja) plovka. Isto tako, na ovakvim vodama veoma je važno da olovo bude koncentrisano kako bi što pre potonulo do dna. Iz tog razloga najšešće koristimo olovnu „suzu” koja nam baš to obezbeđuje. Primer jedne efikasne montaže za brzu vodu dali smo vam na skici - slika 2.

Naravno, sve naše montaže i saveti podložni su izmenama koje nam samo iskustvo može doneti. Stoga je najvažnije da ste što više na vodi sa vašim omiljenim bolonjezom u rukama.

 

Autor teksta: Nenad Đumić
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 34, Januar 2012

Ostavite komentar